Menü

Miért vegyük komolyan a náthát?

A náthát általában nem vesszük komolyan, persze szenvedünk a kellemetlen tünetektől, de eszünk ágában sincsen otthon maradni egy kis megfázás miatt, bevetünk néhány panasz enyhítő módszert, aztán végezzük a napi rutint tovább. Pedig több okból is érdemes lehet nem elbagatellizálni a náthát!

A náthának sokféle kellemetlen kísérő tünete lehet, úgy, mint tüsszögés, torokkaparás, fejfájás, köhögés. A tüneteket enyhítheti, ha rendesen kipihenjük magunkat, ha ugyanis náthásan is dolgozunk, csak fokozzuk a kellemetlenségeket, ránk törhet az erőtlenség érzése, és könnyen be is lázasodhatunk.

Ráadásul mivel a náthát vírus okozza, mely cseppfertőzés útján terjed, másokat is könnyen megfertőzhetünk, ezért a munkáltatóknak sem feltétlenül kifizetődő, ha náthásan bemegyünk dolgozni.

A nátha a felső légutak vírusos fertőzése, mely valóban nem egy komoly betegség, és akár házilag is hatékonyan kúrálható, de azért elbagatellizálni sem szabad. Ha nem kezeljük ki rendesen magunktól vagy szakember segítségével, komolyabb szövődményekhez is vezethet. Könnyen okozhat arcüreggyulladást is, ha meghűlés esetén tovább hajtjuk magunkat, ahelyett, hogy pihennénk és kúrálnánk magunkat. Bár ritkább esetben, de egy egyszerű náthás megbetegedésből is alakulhat ki tüdőgyulladás, mely ráadásul változatos tüneteggyüttesei miatt nehezen felismerhető, diagnosztizálható.

A gyerekek illetve idősebbek esetén pedig különösen körültekintően kell kezelni egy egyszerű meghűléses betegséget is, mivel az ő esetükben a szövődmények kialakulása még erősebb kockázati tényező.

Fotó:
pixabay.com

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!