Menü

Mozgásban a fejlődés

Az egészséges életmód elengedhetetlen része a mozgás, melynek alapjait kisgyermekkorban kell lerakni, és már a babák mozgásfejlődésre is érdemes tudatosan figyelni.

Az alapvető fizikai képességek automatikusan, ösztönösen fejlődnek a kicsiknél, a mozgásfejlődés pedig szoros összhangban van az értelmük kibontakozásával. Ahogyan testükkel érzékelik a világot, egyre többet tudnak meg magukról illetve környezetükről. A pszichés fejlődéshez tehát nagyon fontos, nélkülözhetetlen a fizikai tapasztalás, a mozgás.

Ma már az is egyre inkább ismert tény, hogy a különböző mozgásfejlődési fázisoknak, milyen fontos szerepe van többek között a későbbi tanulási képességeket illetően. A mászás segítségével a babák képessé válnak a helyváltoztatásra, vagyis egyre több mindent és másképpen tapasztalnak meg a világból, ráadásul ez a fajta párhuzamos mozgás befolyásolja a két agyfélteke fejlődését, összehangolását.

A mozgás a kisbabák esetében elengedhetetlen a megfelelő értelmi fejlődéshez, később pedig a gyerekek olyan alapvető dolgokról szerezhetnek tapasztalatot az aktív tevékenységek által, mint például problémamegoldás, siker, kudarc, együttműködés másokkal, szabálykövetés, kitartás.

Mi magunknak kell példát mutatnunk elsősorban annak érdekében, hogy gyermekünk életének elengedhetetlen része legyen a sport, illetve a mozgás. A példamutatáson kívül, pedig szülőként ügyelnünk kell arra is, hogy már egészen kisbaba kortól fogva biztosítsuk gyermekünk számára a mozgáshoz szükséges megfelelő feltételeket.

Vagyis bátorítsuk gyermekünket arra, hogy szaladgáljon, és minél többet mozogjon. Biztosítsunk teret a mozgáshoz, ne legyen egész nap a gyerek a kiságyában, vagy járókában. Meg kell teremtenünk a biztonságos hátteret a gyerekek aktív tevékenységének, de a túlvédő szülői reakciók is gátló hatással lehetnek a gyerek mozgásfejlődésére nézve. A babák mozgásfejlődését nem kell sietetni, fontos hogy minden fázist jól begyakoroljanak. Később pedig aktív tevékenységgel kapcsolatos programok szervezésével, tévézés illetve számítógépezés korlátozásával tehetünk azért, hogy gyerekünk életében fontos szerepet töltsön be a sport.

Fotó:
pixabay.com

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

Nepotizmus, nepo babyk

Manapság a világ a hatalmak harcának színtere, legyen az országok között, országokon belüli megmérettetések, vagy akár a showbiznisz. Ennek egyik mozgatórugója a nem mindig etikus nepotizmus.

Unatkozik a gyerek

"Anya/Apa unatkozom!" - egy olyan mondat, amit szülőként gyakran hallunk. Azonban pszichológusok szerint nem is akkora baj, ha a gyermek unatkozik időnként. Többek között azok miatt az okok miatt sem, amelyről mai cikkünkben lesz szó.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?