Menü

Növénytársítás – mit mivel ültessünk?

Javában benne járunk a palántázási szezonban, de ha erről lecsúsztunk, akkor is érdemes lehet tájékozódni, hogy mely növények mely másikak társaságát kedvelik – vagy legalábbis hasznos a számukra.

Ha az ültetés, palántázás során a növényeket megfelelően társítjuk egymással, akkor rengeteg energiát, valamint permetezést megspórolhatunk, és a kertünk termékenyebb, egészségesebb lesz. Ezért ajánlott tanulmányozni, hogy melyek kedvelik és „hasznosítják egymást”, valamint hogy melyeket nem ajánlott egymás mellett elhelyezni.

Adunk néhány tippet, de a további kutatómunka is kedvező lehet a kertészkedőknek.

  • A sárgarépa és a hagyma sorokat ültessük egymás mellé, felváltva! Egy sor répa, egy sor hagyma. Azért kiválóak együtt, mert a hagymalégy nem szereti a sárgarépát, és a répától nem lesz kukacos a hagyma.
  • Az eper és a petrezselyem jó barátságban van a fokhagymával, tekintve, hogy a fokhagyma elűzi róluk a csigákat.
  • A krumplit és a paradicsomot semmiképp sem ültessük egymás mellé! A krumplibogár ugyanis a paradicsomot is megtámadja, és ezzel gyakorlatilag édenkertet teremtünk a számára, ha egymás mellett a két kedvencét legelészheti.
  • Régen nem véletlenül tarkították virágokkal a konyhakertet. Ennek nem csupán esztétikai szempontja volt, hanem valós funkciója is. A büdöskét ültessük a krumplihoz, ezt ugyanis a paradicsommal ellentétben nem kedvelik a krumplibogarak.
  • Tegyünk sarkantyúkát a gyümölcsfák köré: hatékonyan űzik el róluk a tetűket.
  • A paradicsomot és a káposztát szintén kedvező egymás mellé ültetni, és érdekes megfigyelni, hogy ezek az ételkészítésnél is illeszkednek egymáshoz.
  • Az uborka mellé kaprot és napraforgót tegyünk, a paszternák mellé retket.
  • A káposzta mellé érdemes elhelyezni a mentát (vigyázzunk, a menta könnyen és gyorsan nő, ha szereti a helyet és földet), mert a menta elűzi a lisztecskét a káposztáról.

Kellemes és tudatos tavaszi kertészkedést mindenkinek!

Fotó:
pixabay.com

Milyen sportot ajánlhatunk ősszel?

Egyre több kimutatás mondja azt, hogy a tavasz illetve az ősz a legideálisabb arra, hogy elkezdjünk sportolni. Ennek természetesen oka, hogy se túl hideg, se túl meleg nincs ebben az évszakban. De milyen sportot is érdemes ilyenkor elkezdeni?

Ne vegyél újat!

Vannak dolgok, amikből tényleg nem érdemes, sőt szerintem felesleges újat venni, tökéletesen megteszi a használt is. Miért?

Alkoholról való leszokás módszerei

A terápia hatásának kulcsa a beteg együttműködése. Megfelelő motiváció hiányában a visszaesés valószínűségének esélye igen nagy. Az alkoholbeteg segítségre szorul, ez pedig nehezen képzelhető el a potenciális segítők előítéleteinek félre tétele nélkül.

Immunerősítés ősszel

Bár olykor az időjáráson sem látszik meg, de valóban elkezdődött az igazi őszi időszak. Viszont ez a kései nyár számos lehetőséget tartogat számunkra, ha szeretnénk az egészségünket felkészíteni a jóval vitaminszegényebb téli hónapokra.

Mindössze 15-20 perc!

Bármennyire is kellemetlennek, vagy kínosnak, vagy kiszolgáltatottnak érezzük, a szűrővizsgálatok valljuk be, pár percig tartanak, kibírhatóak és csakis magunknak teszünk jót velük. Mégis sokan akár évekig is halogatnak egy egyszerű szűrővizsgálatot, pedig életet menthet. Miért hanyagoljuk el mégis?