Menü

Szendvicskrém gyógynövényekből

Alig-alig ismerjük a hazai gyógynövényeket, és a legtöbbről azt hisszük: csak gaz, pedig értékes, sokféle módon hasznosítható és egészséges növények hevernek a lábunk alatt. Tudta például, hogy gyógynövényekből kiváló szendvicskrém készíthető, mindössze pár perc alatt?

A gyógynövényes szendvicskrém összeállítása nagyon egyszerű, ráadásul nem kell hozzá semmilyen különleges recept. Készíthetjük mindig az éppen aktuálisan termő gyógynövényekből: áprilisban például szezonja van a tyúkhúrnak és a zamatos turbolyának. A gyógynövényeket lehetőleg olyan helyen szedjük, ahol már nem hallani autót, tehát nem szennyezi a szmog. Néhány maroknyi gyógynövényt tegyünk a turmixgépbe, attól függően, hogy milyen mennyiségű szendvicskrémet szeretnénk, majd öntsünk hozzá egy kis vizet (vigyázzunk, hogy ne legyen túl híg, mert akkor krém helyett folyadékot kapunk), és aprítsuk-turmixoljuk össze. A zöld egyveleghez dinszteljünk vöröshagymát olívaolajon, vagy kókuszzsíron bőséges mennyiségben, és ezt is adjuk a zöld krémhez. Ízesítsük ízlés szerint: adhatunk hozzá fokhagymát, sót, borsot, zöldfűszereket, mustárt, vagy dijoni mustárt, napraforgómagot akár egészben, akár aprítva. A lehetőségek tárháza végtelen, és nem lehet elrontani.

Fogyasszuk pirítós kenyérre kenve, sajttal és paradicsommal! Így ugyanis nemcsak az ízek, hanem a színek is harmonizálnak majd egymással az étkezésünkben. A sajtok közül ajánlottak a puhább, krémesebb sajtok, mint pl. a camambert sajt. Különösen ajánlott barna, magvas kenyeret pirítani, mert a markáns ízek jól harmonizálnak egymással.

A gyógynövényes szendvicskrémet összekeverhetjük reszelt sajttal, vagy natúr tejszínes szendvicskrémmel, így krémesebb, és lágyabb ízvilágú finomságot kapunk. Kiváló tavaszi vitaminbomba a természetes ízek és egészséges ételek kedvelői számára!

Fotó:
pixabay.com

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!