Félúton a dohányzás és a nem dohányzás között
- Dátum: 2015.07.13., 11:04
- Cigaretta, dohányzás, e-cigaretta, e-cigi, egészség, elektromos cigaretta, káros, leszokás, nikotin
Az úgynevezett e-cigaretták létezésük óta izgatják a dohányzók és főként a leszokni vágyók fantáziáját. De hogyan lehet úgy cigizni, hogy közben nem is cigizel? Hát, az eddig tapasztalatok azt mutatják, hogy sehogy.
Az utóbbi években rengetek pro és kontra érv sorakozott fel egymással szemben az e-cigarettázás kapcsán. Az egyik oldal szerint az (ízesített, sokszor nikotintartalmú) párát kibocsátó eszköz hatékonyan használható az igazi cigizésről való leszokásban, holott ezt semmi sem bizonyítja.
Ahogyan azt sem, hogy az e-cigaretta káros lenne az egészségre, igaz, erre azt szokták mondani, még nem létezik olyan rég régóta a technológia, hogy ez igazán kutatható legyen. Pontosabban hiányoznak a hosszú távú hatástanulmányok.

Az e-cigi pártiak azt mondják, jobb, ha ezt szívják, mint az igazit, míg az ellenzők szerint az eszköz nem jelent igazi alternatívát. Sőt, inkább a dohányost bent tartja a „körben”, azaz megmarad a függőséghez való ragaszkodás, és erről az útról nagyon könnyű visszafordulni.
Az erős dohányosok közül viszont sokan dicsérik, mondván, másképp nem sikerült volna eldobni azt a napi másfél-két doboz cigit. Azt mondják, hogy a hagyományos cigaretta sokkal ártalmasabb az egészségre, mint az elektromos változat, azonban utóbbi semmiképpen sem jobb, mint a nem dohányzás.
Sokak szerint az e-cigi épphogy gyengíti az igazi leszokás akaratának kibontakozását, sőt, akár segítheti a rászokásét. Ha így van, ha nem, félig dohányozni biztosan nem lehet, legalábbis az évszázados tapasztalatok alapján, hosszútávon semmiképp.
Fotó:
Pixabay.com
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Skarlát, a vörös gyermekbetegség
Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.
Téli közlekedés: közös felelősség az utakon
A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.
A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?
A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.
Tradíció vagy környezettudatosság?
A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.