Menü

Félúton a dohányzás és a nem dohányzás között

Az úgynevezett e-cigaretták létezésük óta izgatják a dohányzók és főként a leszokni vágyók fantáziáját. De hogyan lehet úgy cigizni, hogy közben nem is cigizel? Hát, az eddig tapasztalatok azt mutatják, hogy sehogy.

Az utóbbi években rengetek pro és kontra érv sorakozott fel egymással szemben az e-cigarettázás kapcsán. Az egyik oldal szerint az (ízesített, sokszor nikotintartalmú) párát kibocsátó eszköz hatékonyan használható az igazi cigizésről való leszokásban, holott ezt semmi sem bizonyítja.

Ahogyan azt sem, hogy az e-cigaretta káros lenne az egészségre, igaz, erre azt szokták mondani, még nem létezik olyan rég régóta a technológia, hogy ez igazán kutatható legyen. Pontosabban hiányoznak a hosszú távú hatástanulmányok.

Az e-cigi pártiak azt mondják, jobb, ha ezt szívják, mint az igazit, míg az ellenzők szerint az eszköz nem jelent igazi alternatívát. Sőt, inkább a dohányost bent tartja a „körben”, azaz megmarad a függőséghez való ragaszkodás, és erről az útról nagyon könnyű visszafordulni.

Az erős dohányosok közül viszont sokan dicsérik, mondván, másképp nem sikerült volna eldobni azt a napi másfél-két doboz cigit. Azt mondják, hogy a hagyományos cigaretta sokkal ártalmasabb az egészségre, mint az elektromos változat, azonban utóbbi semmiképpen sem jobb, mint a nem dohányzás.

Sokak szerint az e-cigi épphogy gyengíti az igazi leszokás akaratának kibontakozását, sőt, akár segítheti a rászokásét. Ha így van, ha nem, félig dohányozni biztosan nem lehet, legalábbis az évszázados tapasztalatok alapján, hosszútávon semmiképp.

Fotó: 
Pixabay.com

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Skarlát, a vörös gyermekbetegség

Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.

Téli közlekedés: közös felelősség az utakon

A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.

A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?

A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.