Menü

Kipróbáltuk – a cickafarkfű valóban csillapítja a menstruációs vérzést

Nem véletlenül mondják, hogy a természet tárháza mindenre talál valamilyen megoldást… A legtöbb gyógynövényünk teljesen ingyen, a közvetlen természeti környezetünkben elérhető. Ilyen például a cickafarkfű, amely női nemi hormont tartalmaz, és kiváló görcsoldó, valamint vérzéscsillapító hatásáról ismert. Arról már szóltunk korábban, hogy felfázás esetén kiváló gyógymód, ezúttal pedig a menstruációs vérzéscsillapító hatását teszteltük. Az eredmény megdöbbentő.

Tesztalanyunk két egymást követő ciklusban, két különböző időszakban szedett növényből, kissé eltérő időpontban kezdte a cickafarkfűből főzött gyógytea fogyasztását. A vérzéscsillapító hatás mindegyik esetben igazolható volt.

Az első menstruációs ciklus idején a menzesz kezdetét követő 1-2. nap között kezdte a tea fogyasztását. A tea házilag szedett növényből készült, de nem a fővirágzás idején került betakarításra a növény. Ez azt jelenti, hogy a cickafarkfű csúcsidőszaka júniustól kezdődik, ekkor a legmagasabb a hatóanyag-tartalma. Az egyéb időszakokban szedett növény is hatásos lehet, csak kisebb mértékben, vagy több kell belőle az azonos hatás eléréséhez. A májusban szedett növény tehát tartalmazhatott kevesebb hatóanyagot, de a vérzéscsillapító hatás így is beigazolódott: a ciklus ideje minimum egy, maximum két-három nappal lerövidült attól függően, hogy a kísérő-, vagy utóvérzést is beleszámoljuk-e, amely ez esetben teljes mértékben elmaradt.

Második alkalommal a főszezonban szedett növényből készült tea került tesztelésre, és azonnal, a menstruációs ciklus kezdetekor elkezdte fogyasztani a tesztelő. Naponta kb. egy liter, kisebb maroknyi teafűből készült teát fogyasztott el. A vérzés ideje pedig a minimum öt napról mindössze kettő napra csökkent!

Most van a cickafarkfű virágzása, amely várhatóan kb. októberig tart. A növényt ne gyökerestől szedjük, hanem csak a felső részét, majd vagy frissen, azonnal készítsünk belőle teát, vagy szárítsuk meg. Érdemes belőle jócskán szedni, majd befőttesüvegben tárolni, hogy a későbbiekben is rendelkezésünkre álljon a teafű. A cickafarkfű szinte mindenhol megtalálható a természetben, javasolt olyan helyről betakarítani, ahol nem járnak autók, így a növény tiszta. Jó hír, hogy akár otthon is ültethetünk cickafarkat. Azt azonban érdemes tudni, hogy a boltokban kapható teafüvek hatása minden esetben jóval alulmarad az egyénileg szedettel szemben.

Aki erős menstruációs vérzéssel, görcsökkel kísért ciklussal rendelkezik, annak mindenképpen hatásos lehet egy ilyen segítő gyógynövény. Kérdés, hogy a vérzés állandó csillapítása milyen befolyással lehet a szervezetre, legalábbis a fent leírt mértékben. Érdemes nőgyógyásszal, vagy természetgyógyásszal konzultálni ez ügyben. Viszont a nyár, nyaralások idején biztosan jól jöhet a ciklus lerövidülése. 

Fotó:
Pixabay.com

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.