Menü

Mennyit és mit igyon a gyerek?

Kisgyerekeknél, főként babáknál nagyon fontos a megfelelő folyadékpótlásról gondoskodni: a bevitt folyadék mennyiségére és minőségére is oda kell figyelnünk.

Bár csak úgy, mint a felnőttek esetében, a gyerekeknél is a tiszta víz a legmegfelelőbb folyadék, sok gyerek nem fogadja el a vizet. Nem csoda hát, ha a szülők mindenféle alternatívát bevetnek annak érdekében, hogy igyon eleget a gyerek. De ahogyan a bevezetőben már kiemelésre került, a mennyiség nem az egyetlen szempont a folyadékpótlásnál, ha nem megfelelő italokat választunk gyermekeink számára, egy sor problémát idézhetünk elő vele, és az sem biztos, hogy sikerül megakadályoznunk a kiszáradást.

Az első időszakban az anyatejes táplálás, illetve a tápszerrel történő etetés biztosítja a babák számára a megfelelő folyadékpótlást. Később azonban féléves kor után, a hozzátáplálás megkezdésével, fokozatosan be kell iktatni az étkezéseket követő itatást is. 

Kánikulában a gyerekek szervezete is rengeteg folyadékot veszít, és nem feltétlenül lesz egyértelmű a szomjúság, a nem megfelelő folyadékpótlás könnyen vezethet kiszáradáshoz. A kiszáradás jele lehet például, hogy a baba sápadt, aluszékony, szemei karikásak. Féléves kor után a felforralt majd lehűtött víz mellett, próbálkozhatunk frissen facsart gyümölcslével történő itatással. Ha teáztatással próbáljuk a megfelelő folyadékpótlást biztosítani gyermekünk számára, válasszunk valódi gyümölcsteákat (melyek nem tartalmaznak aromát, koffeint, és színezékanyagot), egyéves kor után ízesíthetjük akár mézzel és citrommal is.

A mesterséges üdítőitalok fogyasztása egyáltalán nem ajánlott, mivel ezek alapanyagai károsak lehetnek a fogazatra, allergiás reakciót válthatnak ki, magas cukortartalmuk pedig számos más problémát idézhet elő (felpörgetik a gyerekeket, fokozhatják a szomjúságot). Ha gyermekünk elutasítja a tiszta vizet, próbálkozzunk természetes gyümölcslevekkel, olyan módon, hogy a 100%-os gyümölcslevet vízzel hígítjuk. A gyümölcslevek „tisztán” történő rendszeres fogyasztása azért nem ajánlott, mert a gyümölcscukor, illetve a gyümölcssav szintén roncsolja a fogazatot.

A gyümölcsök fogyasztása azonban kifejezetten javasolt, hiszen általuk is pótolhatjuk a folyadékot, és értékes tápanyagot biztosíthatunk a szervezet számára. A kicsik folyadékszükséglete a szakemberek szerint hozzávetőlegesen úgy alakul, hogy 6 és 12 hónapos kor között 1 dl, egyéves kortól már 6-7 dl, óvodáskorban pedig 1 l. Ezek a számok csak iránymutatóak a felnőttek számára, de ez egyénileg és helyzettől függően változhat. Hiszen kánikulában például folyamatos folyadékpótlásra van szükség a kicsiknél, akik ráadásul hajlamosabbak a kiszáradásra.

A gyerekek hajlamosak megfeledkezni a rendszeres folyadékpótlásról, hiszen figyelmüket könnyen lekötik a játékok és a különböző ingerek, ezért a szülőknek kell gondot fordítaniuk arra, hogy gyermekük eleget, és megfelelő minőségű folyadékot igyon.

Fotó:
Pixabay.com

 

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.