Az allergia lelki okai
- Dátum: 2015.08.09., 01:16
- allergén anyag, allergia, alternatív terápia, betegség, gyógyulás, intolerancia, lélek, lelki okok, parlagfű, stressz, szénanátha, tejallergia, természetgyógyász, trauma, tudatalatti
Egyelőre kevés szó esik arról a nagyon fontos kérdésről, hogy pontosan mi is az, ami kiváltja az allergiát, mi az oka a kialakulásának? Sok esetben lelki tényezők állnak a háttérben. Az ember elsősorban nem az adott dologra allergiás, hanem valamilyen élethelyzetre, stresszre, traumára reagál ilyen módon a szervezete. Maga az allergén dolog csak információt továbbít valamilyen feldolgozatlan, zavaró, bántó lelki eseményről.
A betegségek testi-lelki összefüggéseit vizsgáló nézőpontok szerint nem szükséges dühvel, gyűlölettel gondolnunk a betegségeinkre, hanem ellenkezőleg: hálásak lehetünk, amiért valamilyen információval szolgálnak a számunkra arról, hogy mi történik a tudatalattinkban.
Az allergia lelki alaptényezője egyszerűbb, mint gondolnánk. Általában olyan dolgok, helyzetek, emberek, stb. váltják ki, amit nem tudunk feldolgozni, amivel szemben intoleránsak vagyunk, amit igyekszünk kizárni, elkerülni. Az allergia lényege testileg pontosan ugyanez: a szervezet intoleráns valamivel szemben, nem tudja azt feldolgozni, és amint megjelenik, érzékenyen reagál rá.
Az is beszédes, hogy valaki mire allergiás. Általában kétféle tényező játszik szerepet: az allergén anyag szimbolizálja, hogy milyen témakörben van feldolgozatlan tényező az életünkben, vagy azt kell megvizsgálni, hogy az allergia megjelenésének időpontjában mivel találkozhattunk.
Az utóbbi esetben tehát, ha valakit a parlagfűszezon idején ér valamilyen jelentős stressz, vagy trauma, amit nem tudott feldolgozni, akkor nagy eséllyel lesz allergiás a parlagfűre. Ez gyakran előfordul gyerekek esetén, akik az iskola közeledtével elkezdenek stresszelni a nyár vége felé, ami éppen egybe esik a magas parlagfű koncentrációval.
Az előző esetben pedig az allergia tárgya jól szimbolizálja, hogy merre kell a lelki tényezőket keresgélnünk. A tejallergia például az anyával, anyasággal való kapcsolatot, és a születés, újszülőtt-kori események nehézségeit szimbolizálja. Ehhez hasonlóan mindegyik allergén anyagnak megvan a saját magyarázata, érdemes ebben természetgyógyász, vagy alternatív terapeauta segítségét kérni.
Azt mondják, a rémálmaink megszüntetéséhez az az első lépés, hogy megértjük annak jelentését. Így van ez az allergia esetében is. Az allergia ugyanis sok esetben gyógyítható, vagy legalábbis tünetmentessé tehető, vagy legalább csökkenthető a szervezet intoleranciájának mértéke. Ehhez átfogó átalakításra van szükség, pl. célzott módszerek, étkezési szokások megváltoztatása, valamint a lelki okok feldolgozása együttesen hozhat eredményt.
Hamarosan arról olvashatnak cikket az oldalunkon, hogy az étkezésünk hogyan befolyásolja az allergia kialakulását és fenntartását.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Mennyire fontos a súly az ismerkedésnél?

Ez talán az egyik legfontosabb kérdés – és a válasz az, hogy nem, vagy legalábbis nem kellene. Az, hogy valaki ennyire konkrét számokhoz köti a vonzalmat, egyfajta filterezés, ami persze praktikus lehet egy ismerkedős oldalon vagy csoportban – de veszélyesen leszűkítheti a valódi kapcsolódások esélyét. A szerelem ugyanis legtöbbször nem mérhető centiben, kilóban, vagy bicepszméretben. Az első benyomás talán igen, de az érzelmi kötődés, a mély szeretet és a társas harmónia teljesen más síkon mozog.
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.