Menü

A takarékosság öröm

A pazarlás olyan, mint a testsúly: mindig megfogadjuk, hogy odafigyelünk rá, hosszú távon valahogy mégsem sikerül fenntartani az életmódunkban eltervezett pozitív változtatást. Pedig a hangsúly épp itt van. A hosszú táv és a fenntarthatóság a kulcsa annak, hogy egészségesen és hosszú generációkon keresztül élhessünk még a Föld nevű bolygón.

Miről is van szó? Természetesen arról, hogy a nyugati ember sokkal, de sokkal többet fogyaszt (vásárol) annál, mint amire valójában szüksége van. Sokan persze ezt kapásból letagadják, hogy pazarolnának, de ha jobban belegondolunk... Na, ugye! Elég csak arra a szemétmennyiségre gondolni, amelyet az ember nap, mint nap hétről hétre ürít. Jobb esetben szelektíven...

Kutatások szerint kontinensünkön az élelmiszerek mintegy fele végzi a kukában. Ez durva statisztika, és szinte kivétel nélkül mindenki kiveszi belőle a részét. A megoldás nehéz ügy, hiszen a világban szinte minden arra ösztönöz, hogy vásárolj és fogyassz. Persze egyáltalán nem lehetetlen. Aki még nem űzi, annak érdemes kipróbálni a tudatos bevásárlást, valamint a tudatos főzést. Megtervezni, hogy mi készül majd a héten és ahhoz mik a hozzávalók, bevásárlólistát írni, stb...

De nem csak az élelmiszert pazaroljuk. Ott van például a víz, amelyet úgy fogyasztunk, mintha kifogyhatatlan erőforrás lenne. Általában a konyhában, a fürdőszobában és a mellékhelyiségben is több víz folyik le annál, mint amennyi megengedett lenne.

Bőven van takarékoskodási lehetőség az árammal kapcsolatban is. Ha átgondoltunk, hol tudunk visszafogottabbak, ügyesebbek lenne, tervezzünk és cselekedjünk. Nemcsak a pénztárcánkban marad több, bolygónknak is jót teszünk, mindezzel együtt ráadásul plusz örömet okozhatunk magunknak.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.