Menü

Ha szelíd, akkor egészséges is

A gesztenyéről sokaknak a vadgesztenye jut eszébe, az, amelyben olykor bokáig gázolunk, amikor ősszel átsétálunk egy-egy parkon, vagy sétányon. Nos, ha emberi fogyasztásról van szó, akkor a szelídgesztenyéről beszélünk. Hívják európai, édes, vagy jóféle gesztenyének is, s a név árulkodó.

Termése nemcsak finom, hanem sovány és egészséges is. Sütött, vagy főzött desszert mivolta mellett többféle főzési-sütési folyamatban felhasználható. Magja mellett a gesztenyefát a gyógyászattól kezdve a faiparig az élet számos területén hasznosítják.

De nézzük, mit nyerünk vele, ha fogyasztjuk. A gesztenye remek vitaminforrás, C, B és E-vitamint tartalmaz, de nem ez a legfontosabb tulajdonsága. Hanem az, hogy sok szénhidrátot, fehérjét, olajat és zsírt vihetünk be vele szervezetünkbe. Ha nem használunk hozzá cukrot, arányaiban akkor is jelentős energiához juthatunk fogyasztásával. Az ásványi anyagok közül magnéziumot és káliumot tartalmaz nagyobb mennyiségben.

A gesztenyét könnyű tárolni, sokáig jó, egészségre gyakorolt pozitív tulajdonságai mellett igencsak tápláló. Pozitívum, hogy rengetegféle elkészítési módja létezik. A gesztenyepüré mindenki által ismert, jellegzetes magyar desszert. Ha nem magunk készítjük, vásárláskor érdemes meggyőződni a termék valódi gesztenyetartalmáról!

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.