Menü

Nem minden a címke

Az emberek többsége sajnos túl hiszékeny, ha ételről és italról van szó. Ha valamilyen terméknek a címkéjén azt olvassuk, hogy mínusz X százalék cukortartalom, vagy esetleg azt, hogy zsír-, energiaszegény, gluténmentes, akkor az agyunk átkapcsol és már nem is figyelünk oda, mennyit fogyasztunk belőle. Pedig kellene.

Főleg akkor, ha a célunk a fogyás, a diétázás, vagy csak az életmód egészségesebb fokozatba kapcsolása. A tapasztalat az, hogy az egészségesnek vélt (vagy éppen egészséges) termék fogyasztásakor lekerül rólunk a teher és a többi szabályra (mennyiségre, minőségre, vagy a fogyasztás időpontjára) már nem fordítunk kellő figyelmet.

Sokszor tapasztalt példa az is, hogy valaki mondjuk a sült kolbász mellé diétás kólát rendel, mert „vigyáz a vonalaira”. Ha ilyesmit iszik, lelkiismeret nélkül fogyaszt hizlaló dolgokat, ráadásul abba sem gondol bele, hogy attól, hogy valami cukormentes, nem biztos, hogy más szempontból megfelelő a szervezetének.

Mi a tanulság? A címke nem minden, sőt sajnos az a tapasztalat, hogy a jól hangzó szlogenek egyéb káros tulajdonságot takarnak. Tisztelet a kivételnek, de nem szabad hagyni becsapni magunkat, hanem a dolgok mögé kell nézni, a felszínes ránézés helyett sokkal tudatosabban kell vásárolni és étkezni.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.