Menü

Igyunk sokat, de nem mindegy, hogy mit!

Az egészséges életmód alapfeltevése a megfelelő mértékű folyadékfogyasztás. Ennek létjogosultságát nem is érdemes megkérdőjelezni a Föld bolygón, melynek a nagy része víz, és a testünkben élve, amelynek szintén a legnagyobb része víz. Érthető, hogy ezt pótolni kell, és ez a testünk elsődleges üzemanyaga.

Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy víz helyett mit adunk inni a testünknek. Hiába gondoljuk, hogy a cukros üdítők, gyümölcslevek, szörpök helyettesíthetik a vizet – sajnos vagy sem, ez nem igaz. Ahogy azt a Bükki Füvesember, Szabó Gyuri bácsi az előadásán ismertette, sokan ott hibázzák el ezt a kérdést, hogy a vizet és a gyógyteát lecserélik más fajta folyadékra.

Elsősorban vizet ajánlott fogyasztanunk, minimum két litert, de testsúly arányában ez a mennyiség növekedhet. Az sem mindegy, hogy milyen vizet iszunk: a legjobb a forrásvíz, vagy valamilyen természetes víz. Az ásványvíz nem ezzel egyenlő (nem is beszélve a környezetszennyezésről, amit a palackjaival okozunk). A gyógyteákból egy-két csészével ajánlott meginni, de itt sem a filteres teára gondolunk, hanem olyanra, ami valódi gyógynövényből készül.

Ha így iszunk, azt meghálálják például az ízületeink (a sok más szervünk mellett), hiszen így olajozottan működnek majd. Gyuri bácsinak az elsődleges tanácsa ízületi problémák esetén a folyadékmennyiség növelése. Azt is elmondta, hogy ebből érthetően következik, hogy aki keveset iszik, annál hamar jelentkeznek az ilyesfajta mozgásszervi betegségek.

Nagy a felelősségünk a testünkkel kapcsolatban, és ha nem megfelelően bánunk vele, akkor hogy is várhatnánk az orvosoktól, hogy csodát tegyenek vele…?

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.