Igyunk sokat, de nem mindegy, hogy mit!
- Dátum: 2016.01.17., 18:15
- cukros üdítők, folyadék, folyadékfogyasztás, gyógytea, ivás, ízületi betegségek, mozgásszervi megbetegedés, víz
Az egészséges életmód alapfeltevése a megfelelő mértékű folyadékfogyasztás. Ennek létjogosultságát nem is érdemes megkérdőjelezni a Föld bolygón, melynek a nagy része víz, és a testünkben élve, amelynek szintén a legnagyobb része víz. Érthető, hogy ezt pótolni kell, és ez a testünk elsődleges üzemanyaga.
Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy víz helyett mit adunk inni a testünknek. Hiába gondoljuk, hogy a cukros üdítők, gyümölcslevek, szörpök helyettesíthetik a vizet – sajnos vagy sem, ez nem igaz. Ahogy azt a Bükki Füvesember, Szabó Gyuri bácsi az előadásán ismertette, sokan ott hibázzák el ezt a kérdést, hogy a vizet és a gyógyteát lecserélik más fajta folyadékra.
Elsősorban vizet ajánlott fogyasztanunk, minimum két litert, de testsúly arányában ez a mennyiség növekedhet. Az sem mindegy, hogy milyen vizet iszunk: a legjobb a forrásvíz, vagy valamilyen természetes víz. Az ásványvíz nem ezzel egyenlő (nem is beszélve a környezetszennyezésről, amit a palackjaival okozunk). A gyógyteákból egy-két csészével ajánlott meginni, de itt sem a filteres teára gondolunk, hanem olyanra, ami valódi gyógynövényből készül.
Ha így iszunk, azt meghálálják például az ízületeink (a sok más szervünk mellett), hiszen így olajozottan működnek majd. Gyuri bácsinak az elsődleges tanácsa ízületi problémák esetén a folyadékmennyiség növelése. Azt is elmondta, hogy ebből érthetően következik, hogy aki keveset iszik, annál hamar jelentkeznek az ilyesfajta mozgásszervi betegségek.
Nagy a felelősségünk a testünkkel kapcsolatban, és ha nem megfelelően bánunk vele, akkor hogy is várhatnánk az orvosoktól, hogy csodát tegyenek vele…?
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!
Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.