Menü

Igyunk sokat, de nem mindegy, hogy mit!

Az egészséges életmód alapfeltevése a megfelelő mértékű folyadékfogyasztás. Ennek létjogosultságát nem is érdemes megkérdőjelezni a Föld bolygón, melynek a nagy része víz, és a testünkben élve, amelynek szintén a legnagyobb része víz. Érthető, hogy ezt pótolni kell, és ez a testünk elsődleges üzemanyaga.

Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy víz helyett mit adunk inni a testünknek. Hiába gondoljuk, hogy a cukros üdítők, gyümölcslevek, szörpök helyettesíthetik a vizet – sajnos vagy sem, ez nem igaz. Ahogy azt a Bükki Füvesember, Szabó Gyuri bácsi az előadásán ismertette, sokan ott hibázzák el ezt a kérdést, hogy a vizet és a gyógyteát lecserélik más fajta folyadékra.

Elsősorban vizet ajánlott fogyasztanunk, minimum két litert, de testsúly arányában ez a mennyiség növekedhet. Az sem mindegy, hogy milyen vizet iszunk: a legjobb a forrásvíz, vagy valamilyen természetes víz. Az ásványvíz nem ezzel egyenlő (nem is beszélve a környezetszennyezésről, amit a palackjaival okozunk). A gyógyteákból egy-két csészével ajánlott meginni, de itt sem a filteres teára gondolunk, hanem olyanra, ami valódi gyógynövényből készül.

Ha így iszunk, azt meghálálják például az ízületeink (a sok más szervünk mellett), hiszen így olajozottan működnek majd. Gyuri bácsinak az elsődleges tanácsa ízületi problémák esetén a folyadékmennyiség növelése. Azt is elmondta, hogy ebből érthetően következik, hogy aki keveset iszik, annál hamar jelentkeznek az ilyesfajta mozgásszervi betegségek.

Nagy a felelősségünk a testünkkel kapcsolatban, és ha nem megfelelően bánunk vele, akkor hogy is várhatnánk az orvosoktól, hogy csodát tegyenek vele…?

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.