Menü

Hogy védjük meg magunkat és másokat?

Elértünk az évnek abba a szakaszába, amikor egyre több a meghűlt, náthás ember. Hogy kerüljük el, hogy védjünk meg másokat, hogyan éljük túl?

Van olyan szituáció, amikor nincs sok esély arra, hogy elkerüljük a gyorsan terjedő népbetegséget. Bármikor jöhet egy komolyabb influenzajárvány, de emellett még ott van a megfázás, nátha is. Minden évben rengeteg ember hűl meg ebben az időszakban. Ettől függetlenül mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne kapjuk el a vírust. Ezzel járunk a legjobban. A gyakori kézmosás mellett lehetőleg kerüljük a zsúfolt helyeket, étkezzünk megfelelően, vitamindúsan, fogyasszunk elegendő mennyiségű folyadékot, stb...

De mi van akkor, ha minden elővigyázatosság ellenére mi is megbetegszünk? Akkor is szükség van a tudatosságra. Vigyázzunk másokra, igyekezzünk nem megfertőzni embertársainkat. Ilyenkor például, akármennyire is munkaképesnek érezzük magunkat, jobb nem elmenni dolgozni. Az elővigyázatosság eszközei: zsebkendő, fertőtlenítés, távolságtartás.

Ha ez megvan, foglalkozhatunk magunkkal is. Ezen betegségek zömét vírus okozza, tehát semmiképpen sem ildomos magunknak esni gyógyszerekkel, antibiotikumokkal, de az esetleges különböző szövődményekkel kapcsolatban már más a helyzet. Ha nagyon súlyosnak érezzük a tüneteket, vagy esetleg hosszan elnyúlik a betegség és az állapotunk rosszabbodik, mindenképpen forduljunk orvoshoz. Amennyiben nincs ilyesmiről szó, akkor ki kell várni a betegségét elmúlását, miközben tüneteinket enyhíthetjük. Erre gyógymódok garmadája áll rendelkezésünkre.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.