Menü

Napi öt-hat étkezés ajánlott

Sajnos ma is kevesen tartják a napi étkezések rendjét és megfelelő összetételét. Tisztázzuk a tévhiteket, bemutatjuk a rossz és jó példákat.

Sokan úgy gondolják, hogy a reggelire felesleges időt és energiát pocsékolni. Mások diéta, vagy fogyókúra céljából mondanak le róla, a modern felgyorsult életvitel szintén nem kedvez a nap első étkezésének, pedig általánosan elfogadott nézet a kiemelt fontossága.

Az igazság, hogy naponta 5-6 alkalommal kellene étkezni. Semmi ördöngösség: minőségi fehérje, teljes kiőrlésű gabona, gyümölcs és zöldség. Ezeket kell rendszeresíteni, nem túlzásba vinni, de odafigyelni a mennyiségre, rendszerességre. Az 5-6 alkalomból természetesen a főétkezések a legfontosabbak, s ezek közé tartozik bizony a reggeli is.

A reggeli minősége és mennyisége felel a nap jelentős részének megfelelő energiaszintjéért. Azaz a szimpla kávé, vagy a kávé-édesség kombináció nem elegendő. Szükségünk van (lenne) teljes értékű gabonára, valamint valamilyen tejtermékre, tojásra, húsra, vagy halra. Ehhez jöhet a gyümölcs, vagy zöldség, és nem szabad megfeledkezni a folyadékfogyasztásról sem.

A főétkezések mellett érdemes tízórait és uzsonnát tartani, lehet a menü gyümölcs, joghurt, kefir, vagy valamilyen egészséges gabonaféle. A „kis étkezéseknek” azért is nagy a jelentősége, mert segítségükkel nem leszünk este farkaséhesek és kevesebb az esélye a túlevésnek.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.