Menü

Ne ijedjünk meg a láztól!

Sokakat megijeszt a láz, és nincsenek vele tisztában, hogy mi áll a jelenség hátterében, vagy hogy mi a pontos teendő. Pedig nem kell megijedni: ez a szervezet természetes védekező reakciója, ami segít a betegségekkel való megküzdésben. Arról nem is beszélve, hogy fontos információkat hordoz a beteg állapotáról.

A láztól elsősorban a lázgörcstől való félelem miatt tartanak, sok rémhír terjeng ezzel kapcsolatban. Nem tudják például, hogy a lázgörcs az 5 éves kor alatti gyermekek esetén jellemző. Tény és való, hogy nagyon ijesztő átélni, de közel sem jár olyan veszélyekkel, mint azt híresztelik. Általában ugyanis nincs semmilyen káros következménye. Gyakorta összekeverik, hogy „mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás”, ugyanis például az agyhártyagyulladásos eset okozhat lázgörcsöt – de nem a lázgörcs miatt alakul ki az agyhártyagyulladás!

Ezért sem kell elítélni a természetes lázcsillapítás híveit, vagy azokat, akik a gyengébb módszereket követik láz esetén – tévhit azt állítani, hogy ezzel veszélyeztetnék a beteget.

Mi az, amit tegyünk, és mi az, amit ne? Bizonyos szintig hagyhatjuk dolgozni a szervezetet, hiszen mint azt említettük, a láznak funkciója van. Természetesen ezt gondos felügyelet, folyamatos lázellenőrzés mellett lehet csak kivitelezni. Fontos, hogy ne öltöztessük be nagyon a lázas gyereket, vagy felnőttet, így tud hűlni a teste. Gyógyteákkal is jól kezelhető a láz, például a fekete bodza, hársfa, orvosi zsálya segítségével.

A klasszikus módszereket még az orvosok is javasolják magas láz esetén, úgymint a hűtőfürdőt, valamint a hideg lepedőbe csavarást. Átélni egyiket sem kellemes, de a szervezet számára mégis barátságosabb lehet a mesterséges gyógyszereknél. Egyébként nem kell tartózkodni az előbbitől. A hűtőfürdőt számunkra kellemesen langyos vízzel, nem pedig hideg vízzel szokták kivitelezni, a lázas testet ugyanis ez is hűti, igaz, a beteg jóval hidegebbnek fogja érezni. Valószínűleg mindössze negyed óra fürdőzés bőven elegendő. Ugyanez igaz a lepedőbe csavarásnál, hogy rövid időtartamú, kis kezelés is elegendő.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.