Egészséges ebédek fűszerolajjal és zöldséggel
- Dátum: 2016.03.25., 07:25
- ebéd, egészséges, étel, fokhagyma, fűszer, fűszerolaj, köret, olívaolaj, sajt, zöldség
Örök kérdés, hogy mit főzzünk ebédre, ami egészséges, de nem szokványos. A sütőben sült zöldség kiváló választás lehet, ráadásul könnyedén elkészíthető, és változatosan variálható. A titka a sütési mód, valamint az isteni finom fűszerolaj.
Első lépésként magát az ízesítő olajat készítsük el. Egyáltalán nem késő, ha csak a zöldségek aprításakor keverjük össze egy kis tálban, vagy pohárban az olívaolajat, valamint az ízlés szerinti fűszereket: bazsalikom, oregano, kakukkfű, házi vegeta, rozmaring, vagy bármi, amit szívesen fogyasztunk. Persze még jobb, ha ezt előre elkészítjük, esetlegesen friss, kerti, vagy cserepes fűszernövényeket felhasználva.
Felhasználás előtt nyomjunk a fűszerolajba úgy 5 gerezdnyi fokhagymát, és keverjük össze. Majd aprítsuk össze a zöldségeket: lehet benne csicsóka, répa, cékla, cukkini, padlizsán, paprika (TV és kalifornai, valamint pritamin egyaránt), paradicsom, vagy bármi egyéb, amit éppen megkívánunk. Ne túl apró darabokra szeleteljük ezeket, majd helyezzük el egy szintén olívaolajjal kikent kerámia sütőtálban.
Majd a fűszerolajjal teljesen locsoljuk le a zöldségeket, és tegyük a sütőbe, ahol alufólia alatt süssük addig, amíg a zöldségek omlósra nem sülnek. Majd reszelt sajtot szórjunk a zöldség tetejére (plusz tehetünk még rá néhány paradicsomszeletet), és rövid ideig toljuk vissza a sütőbe, amíg a sajt elolvad és kicsit megpirul, a paradicsom pedig aszalódni nem kezd.
Akár köretként sovány húsok mellé, akár könnyű főételként is fogyaszthatjuk. Jó étvágyat kívánunk!
Az ideális fehérjebevitel

Egyre gyakrabban találkozhatunk az áruházak polcain extra fehérjét tartalmazó termékekkel, azonban tényleg szükséges ezeknek fogyasztása az átlagemberek számára? Vizsgáljuk meg mi is a különbség egy átlag felnőtt és egy sportoló napi fehérjebevitele között.
Milyen a jó és a rossz koleszterin?

A dohányzás és a magas vérnyomás mellett a magas koleszterinszint is a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője, ám hallani jó és rossz koleszterinről. Milyen a jó és a rossz koleszterin?
Egészségesek az izotóniás italok?

Az izotóniás italokat (más néven sportitalokat) általában sportolók fogyasztják az edzések előtt, alatt, illetve a testmozgás végeztével. Vajon egészségesek ezek az italok? Miért van szükség ezekre?
A vas szerepe a szervezetben

A vas, mint ásványi anyag esszenciális része szervezetünk működésének, hiszen ez segít megfelelő mennyiségű oxigént juttatni a létfenntartáshoz szükséges szerveinkhez. Emiatt oda kell figyelnünk rá, hogy változatosan táplálkozzunk, és amennyiben vashiány tüneteit tapasztaljuk magunkon sürgősen orvoshoz forduljunk.
Sütemények a téli hidegben

Az igazán hideg januári estéken nincs jobb dolog annál, mint egy szelet isteni finom, illatos süteménnyel ücsörögni otthon. Szerintem már mindenkivel előfordult, hogy a hűvös téli estéken úgy éreztük, képtelenek vagyunk ellenállni a finomabbnál finomabb falatoknak. Az alábbi cikkben néhány téli sütemény receptet nézhetünk meg.