Menü

Egészséges ebédek fűszerolajjal és zöldséggel

Örök kérdés, hogy mit főzzünk ebédre, ami egészséges, de nem szokványos. A sütőben sült zöldség kiváló választás lehet, ráadásul könnyedén elkészíthető, és változatosan variálható. A titka a sütési mód, valamint az isteni finom fűszerolaj.

Első lépésként magát az ízesítő olajat készítsük el. Egyáltalán nem késő, ha csak a zöldségek aprításakor keverjük össze egy kis tálban, vagy pohárban az olívaolajat, valamint az ízlés szerinti fűszereket: bazsalikom, oregano, kakukkfű, házi vegeta, rozmaring, vagy bármi, amit szívesen fogyasztunk. Persze még jobb, ha ezt előre elkészítjük, esetlegesen friss, kerti, vagy cserepes fűszernövényeket felhasználva.

Felhasználás előtt nyomjunk a fűszerolajba úgy 5 gerezdnyi fokhagymát, és keverjük össze. Majd aprítsuk össze a zöldségeket: lehet benne csicsóka, répa, cékla, cukkini, padlizsán, paprika (TV és kalifornai, valamint pritamin egyaránt), paradicsom, vagy bármi egyéb, amit éppen megkívánunk. Ne túl apró darabokra szeleteljük ezeket, majd helyezzük el egy szintén olívaolajjal kikent kerámia sütőtálban.

Majd a fűszerolajjal teljesen locsoljuk le a zöldségeket, és tegyük a sütőbe, ahol alufólia alatt süssük addig, amíg a zöldségek omlósra nem sülnek. Majd reszelt sajtot szórjunk a zöldség tetejére (plusz tehetünk még rá néhány paradicsomszeletet), és rövid ideig toljuk vissza a sütőbe, amíg a sajt elolvad és kicsit megpirul, a paradicsom pedig aszalódni nem kezd.

Akár köretként sovány húsok mellé, akár könnyű főételként is fogyaszthatjuk. Jó étvágyat kívánunk!

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.