Menü

Városból a meditatív természetbe

Hivatalosan is itt a tavasz! Ha városban él, ne késlekedjen azt maga mögött hagyni, és friss levegőt szívni a természetben, az egészségének is jót fog tenni!

Hogy miért? Felmérések igazolták, hogy a városi környezetnek nemcsak a tüdőnk látja kárát, hanem az elménk is. Magasabb a depresszió, és egyéb lelki eredetű betegségek, zavarok előfordulása azoknál, akik városi életmódot folytatnak, és keveset kirándulnak, vagy ritkán vannak bármilyen természetes környezetben.

Sajnos Magyarországon alig-alig van hagyománya annak, hogy kihasználják a legalább meglévő városi parkokat. Míg sok országban az első napsugarakkal együtt a piknikezők is megjelennek, nálunk sok helyen ezt szabályzat is tiltja: a fűre még csak rálépni sem szabad. Igaz, úgyis az elmének és léleknek az az igazi megtisztulás, ha minél valóságosabb, elevenebb természet környezetben tartózkodunk.

Ajánlunk néhány gyakorlatot, amit érdemes elvégezni, akár erdőn, akár mezőn.

  • Amennyiben teljesen tiszta, autóktól távol eső helyen van, végezze el ezt az egyszerű tüdőtisztást: lélegezzen mélyen, amennyire csak tud, majd fújja ki teljesen a levegőt. 10 ilyen fajta mély lélegzet természetes környezetben ugyanis kiválóan megtisztítja a légzőszervünket.
  • Üljünk le a fűbe, és csukjuk be a szemünket, majd képzeljük el, hogy egy fehér és aranyló fényzuhany teljesen letisztítja rólunk a város szennyezettségét, és a tömeg miatt ránk rakódott negatív energiákat, valamint a rohanás miatti stresszt. Próbáljuk vizualizálni, ahogy a fűszálak átadják számunkra a Föld erejét, és a falevelek is tiszta oxigént, valamint életerőt hullatnak ránk.
  • Elvégezhetjük a klasszikus „földelő” gyakorlatot is. Csukjuk be a szemünket, s pár mély lélegzetvétel után képzeljük el, hogy gyökeret eresztünk a földbe, majd ezen keresztül leengedjük a mélybe minden nehézségünket, stresszünket, amikor kifújjuk a levegőt. Majd fordítva gondolatban húzzuk fel a magmából Földanya éltető erejét, és ahogy szívjuk be a levegőt, fordítsuk a fejünket az ég felé ugyanúgy csukott szemmel, s ezt ismételjük, míg kedvünk tartja.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

A disszociatív személyiségzavar jellemzői

Az általános eset az a disszociatív személyiségzavar esetén, hogy az egyik személyiség tisztában van a másik jelenlétével, ismeri, és ezzel együtt tud élni. A másik kialakult személyiség a legtöbb esetben teljesen mások a személyiségjegyei is.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!