Menü

Elfelejtik a gyerekek a klasszikus édességeket?

Az élelmiszeripar számára óriási piacot jelent a gyermekek korosztálya, a nekik szóló édességkínálat óriási az üzletekben. Tejszeletektől, túrórudiktól, mackó formájú piskótáktól, és még sorolhatnánk, mennyi mindentől roskadoznak a polcok a boltokban. Igen ám, de ezzel együtt egyre kevésbé fogyasztanak házi édességeket.

Pedig valaha nagy becsben tartották az édes tésztákat, vagy a mézes, lekváros kenyereket. Manapság ilyesmit már a menza is ritkán kínál, gyakoribb, hogy pl. péksüteményeket kapnak a gyerekek. Ez csak azért sajnálatos, mert ezzel együtt egyre több gyári, és egyre kevesebb házi finomságot fogyasztanak.

A legtöbben persze egyáltalán nem propagálják az édességek fogyasztását a gyermekek számára, több okból is: például a fogaik és a testsúlyuk védelmében. Pedig az édes ízek szeretete szinte minden csemetére jellemző, s ha belegondolunk, mindannyiunk gyermekkorának része volt valamilyen édes finomság.

A megoldás nem az, hogy eltiltjuk őket az édességektől, hanem hogy több házi, egészségesen elkészített finomsággal kedveskedünk a számukra. Manapság ehhez már minden rendelkezésre áll: teljes kiőrlésű, vagy fehérjedúsabb lisztek, a cukorra teljes mértékben hasonlító természetes édesítőszerek, vagy vaníliaaroma helyett valódi vaníliarúd.

Jobban vigyázunk a gyermekeink egészségére, ha magunk készítünk nekik egy kissé megreformált, de egyébként klasszikus édességet, mintha a boltban vásárolunk valamilyen egészségesnek kikiáltott finomságot. Ha mégis az utóbbihoz nyúlunk, ne felejtsük el tanulmányozni a cukortartalmat, és az egyéb összetevőket, hogy megtudjuk: valóban egészséges-e, amivel a kicsiknek kedveskedünk?

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.