Elfelejtik a gyerekek a klasszikus édességeket?
- Dátum: 2016.04.06., 14:23
- cukor, édesítő, édesség, élelmiszeripar, gyerekek, gyereknevelés, péksütemény
Az élelmiszeripar számára óriási piacot jelent a gyermekek korosztálya, a nekik szóló édességkínálat óriási az üzletekben. Tejszeletektől, túrórudiktól, mackó formájú piskótáktól, és még sorolhatnánk, mennyi mindentől roskadoznak a polcok a boltokban. Igen ám, de ezzel együtt egyre kevésbé fogyasztanak házi édességeket.
Pedig valaha nagy becsben tartották az édes tésztákat, vagy a mézes, lekváros kenyereket. Manapság ilyesmit már a menza is ritkán kínál, gyakoribb, hogy pl. péksüteményeket kapnak a gyerekek. Ez csak azért sajnálatos, mert ezzel együtt egyre több gyári, és egyre kevesebb házi finomságot fogyasztanak.
A legtöbben persze egyáltalán nem propagálják az édességek fogyasztását a gyermekek számára, több okból is: például a fogaik és a testsúlyuk védelmében. Pedig az édes ízek szeretete szinte minden csemetére jellemző, s ha belegondolunk, mindannyiunk gyermekkorának része volt valamilyen édes finomság.

A megoldás nem az, hogy eltiltjuk őket az édességektől, hanem hogy több házi, egészségesen elkészített finomsággal kedveskedünk a számukra. Manapság ehhez már minden rendelkezésre áll: teljes kiőrlésű, vagy fehérjedúsabb lisztek, a cukorra teljes mértékben hasonlító természetes édesítőszerek, vagy vaníliaaroma helyett valódi vaníliarúd.
Jobban vigyázunk a gyermekeink egészségére, ha magunk készítünk nekik egy kissé megreformált, de egyébként klasszikus édességet, mintha a boltban vásárolunk valamilyen egészségesnek kikiáltott finomságot. Ha mégis az utóbbihoz nyúlunk, ne felejtsük el tanulmányozni a cukortartalmat, és az egyéb összetevőket, hogy megtudjuk: valóban egészséges-e, amivel a kicsiknek kedveskedünk?
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.