Menü

Zab: nem ördögtől való

A zabról nem is oly rég a legtöbb embernek a takarmány jutott először eszébe, mára ez megváltozott, de még mindig sokan vannak olyanok, akik nem tudják elképzelni, hogy zabot egyenek. Pedig...

Pedig bizony: a zabfogyasztásnak rengeteg előnye létezik, ráadásul a közgondolkodással ellentétben egyáltalán nem egy íztelen, se színe, se szaga ételről van szó. A zabból ugyanis hihetetlenül sok kreatív menü készíthető, jó eséllyel éppen olyan is, amik Önnek, az ön ízlésének a legjobban megfelel.

A zabot Magyarországon mindig is elsősorban takarmánynövényként termesztették, a régi időkben ugyan készítettek belőle kenyeret, de ez nem volt meghatározó. A reggelizőasztalokon való felbukkanása az angolszász kultúrának köszönhető, ott terjedt el először ez a szokás.

De mi a jó benne? A zab nem tartalmaz glutént (de az arra érzékenyek ezt ellenőrizzék csomagoláson, mert könnyen előfordulhatnak szennyeződések, csak olyan terméket fogyasszanak, amelyek feltűntetik a belső gluténmentes mivoltát!), tartalmaz ugyanakkor jelentős mennyiségben rostot, ezáltal jó eséllyel csökkentheti a rossz koleszterin szintjét. Ez mindjárt jó hír a szívnek, valamint az ereknek, a rendszeres fogyasztás a koleszterinszint mellett a vérnyomást is remekül, eredményesen szabályozhatja.

Amellett, hogy több fontos tápanyag forrása, a zab az elhízás megelőzésében is segíthet. Növeli a teltségérzetet, segíti az emésztést. Ha már emésztés, kimutatták, hogy a rost gazdag étrendet folytatók körében kisebb eséllyel alakult ki bélrendszerrel kapcsolatos daganatos megbetegedés.

Hurrá, itt az uborkaszezon

Nyáron egy kicsit mindenki kevesebbet és könnyebben étkezik, mint az év többi részében, de az uborka nem csak könnyű, hanem egészéges is, főleg ilyen nagy melegben.

A vitaminhiány jelei

A hiánybetegségek többsége megfelelő vitaminpótlással problémamentesen megszüntethető. Vitaminhiány nem csak hiányos táplálkozásból adódhat, hanem bizonyos betegségek, illetve külső tényezők is hozzájárulhatnak kialakulásához.

Táplálkozási tanácsok 65 év felettieknek

A 65 év felettiek táplálkozása külön odafigyelést igényel, esetükben ugyanis gyakoribb, hogy az emésztés, így a tápanyagok felszívódása sem működik már megfelelően. Különösen fontos számukra a fehérjebevitel, a rendszeres folyadékfogyasztás, illetve szükség esetén a kalcium, a B12- és a D-vitamin pótlása.

Frissítő gyógynövények nyárra

Van, aki a jeges limonádéra esküszik, van, aki szerint inkább forró italt kell inni. Ha sem a jeges, sem a forró italok nem vonzzák ebben a hőségben, mutatunk pár teát, ami önmagában is hűsítő.

Fruktózfelszívódási zavar

Itt a nyár, kevesebbet és könnyebb ételeket eszünk, sokat vagyunk a napon. Na de akkor mégis mitől ez a puffadás? Talán épp a gyümölcsök okozta fruktózfelszívódási zavarral küzd.