Menü

Bell parézis – akár a huzat is okozhat ideiglenes arcbénulást

Eredeti nevén kevesen ismerik ezt a betegséget, főleg azon szerencsések, akik sosem találkoznak vele. A bell parézis során az arcidegek, mimikai idegek bénulnak le ideiglenesen, a probléma általában a fél arcot érinti.

A jelenség igen sok kellemetlenséggel jár az esztétikai problémákon túl. A legelső ezek közül, hogy nagyon ijesztő, amikor az ember az arcának a felét szinte nem, vagy csökkent üzemmódban tudja használni. Hasonló problémáknál természetesen az első lépés kizárni olyan súlyos betegségeket, mint például a stroke, vagy a daganatok.

A bell parézis jellemzői, hogy nehézkesen működik a pislogás, a nyelvműködés, az ízérzékelés, csökken a könny- és nyáltermelés, valamint az arc petyhüdt állapotot mutat az érintett területen.

A betegséget sok minden kiválthatja: előfordulhat például terhesség, vagy vírusfertőzések következményeként, de akár a huzat, valamint a klímaberendezések miatti hideg levegő is hozzájárulhat a kialakulásában. Ez utóbbiakat mindenképpen érdemes megelőzni a megfelelő védekezéssel, és nem árt tudni róla, hogy milyen következményei lehetnek.

A jó hír az, hogy az esetek legnagyobb részében a betegség orvosolható, és nagyon jól gyógyul. Mindehhez azonban szükség van szakértő orvos segítségére, aki megfelelő kezeléseket, készítményeket ír elő, valamint nyomon követi a betegség állapotát, a gyógyulási folyamat ütemét.

Segíthetnek eset szerint a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, gyógynövények és borogatások, az elektroterápia, vagy az akupunktúra is.

Szója és pajzsmirigy

Mi a baj a mértéktelen szójafogyasztással? Vajon a szója hozzájárul a TSH-szint emelkedéséhez? Fogyasztása súlyosbíthatja a pajzsmirigy-alulműködést? Befolyásolhatja a szója a gyógyszerek, vitaminok felszívódását?

A legmagasabb glikémiás indexű ételek

A glikémiás index valójában egy számérték, amely az élelmiszereket egy 0-100-ig terjedő skálán sorolja be vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján. Ezt eredetileg a cukorbetegek számára fejlesztettek ki, de érdemes alkalmaznia azoknak is, akik számára a betegségek megelőzése és a karcsú alak egyaránt fontos.A sok állás veszélyei

Sok állásnak azt nevezhetjük, ha valaki a munkaideje több, mint 60%-ában áll, munkáját állva végzi. Sokat állnak egy helyben a bolti eladók, a tanárok, a pultosok és pincérek, a futószalagnál dolgozók, a biztonsági őrök, a fodrászok, szakácsok és még sorolhatnánk. Ezeknél a foglalkozásoknál különösen fontos odafigyelni a sok állással járó életmód veszélyeire.

Ha magas a koleszterinszint…

Mindig azt hittem az elhízott embereknek mutat magas koleszterinszintet a vérképe, míg a vékony, szálkás, sportoló férjem véreredményét meg nem láttam. A magas koleszterin szinte már népbetegség. Mit tehetünk ellene?

A fényes haj titka

A szépségápolás során a bőr mellett a haj kapja a legnagyobb szerepet. A kezelése során a termékek mellett a használati módra is érdemes odafigyelni.