Menü

Bell parézis – akár a huzat is okozhat ideiglenes arcbénulást

Eredeti nevén kevesen ismerik ezt a betegséget, főleg azon szerencsések, akik sosem találkoznak vele. A bell parézis során az arcidegek, mimikai idegek bénulnak le ideiglenesen, a probléma általában a fél arcot érinti.

A jelenség igen sok kellemetlenséggel jár az esztétikai problémákon túl. A legelső ezek közül, hogy nagyon ijesztő, amikor az ember az arcának a felét szinte nem, vagy csökkent üzemmódban tudja használni. Hasonló problémáknál természetesen az első lépés kizárni olyan súlyos betegségeket, mint például a stroke, vagy a daganatok.

A bell parézis jellemzői, hogy nehézkesen működik a pislogás, a nyelvműködés, az ízérzékelés, csökken a könny- és nyáltermelés, valamint az arc petyhüdt állapotot mutat az érintett területen.

A betegséget sok minden kiválthatja: előfordulhat például terhesség, vagy vírusfertőzések következményeként, de akár a huzat, valamint a klímaberendezések miatti hideg levegő is hozzájárulhat a kialakulásában. Ez utóbbiakat mindenképpen érdemes megelőzni a megfelelő védekezéssel, és nem árt tudni róla, hogy milyen következményei lehetnek.

A jó hír az, hogy az esetek legnagyobb részében a betegség orvosolható, és nagyon jól gyógyul. Mindehhez azonban szükség van szakértő orvos segítségére, aki megfelelő kezeléseket, készítményeket ír elő, valamint nyomon követi a betegség állapotát, a gyógyulási folyamat ütemét.

Segíthetnek eset szerint a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, gyógynövények és borogatások, az elektroterápia, vagy az akupunktúra is.

Menstruáció környezettudatosan

Menstruációs termékek, amik nemcsak kényelmesek, de a környezetünknek sem jelentenek terhet.

Hogyan óvjuk a hajunkat télen?

A hajunk megfelelő ápolása mindig kiemelten fontos, így van ez télen is, hiszen téliesre fordult az időjárás, néhol már havazik is, a házakban pedig szobahőmérséklet van. A ki-be járkálás által generált radikális hőmérsékletváltozás vagy a sapka (fontosságának ellenében) is megterhelheti a hajkoronákat.

A szénsav hatása az egészségre

A buborékos ásványvíz két fő összetevője a víz és a szénsav. Utóbbi azonban idővel gyengítheti a fogzománcot. Szerencsére a szénsav egy viszonylag gyenge sav, és a károsító hatása nagyon lassan bontakozik ki. Más a helyzet azonban, ha ízesített változatot vagy cukrozott üdítőt fogyasztunk.

Hidratáció fontossága télen

A legtöbbször a nyári időszakban hívjuk fel a figyelmet a megfelelő hidratáció fontosságára, és ennek egy egész egyszerű oka van.

Tartsunk heti egy nap böjtöt

A böjt azt jelenti, hogy nem eszünk semmit. A böjt tisztítja az elmét, gyógyít, és leolvasztja a kilókat. Normál esetben a böjt több napig tart, mert sok pozitív hatása csak hosszabb böjti időszak után jelentkezik.