Menü

Bell parézis – akár a huzat is okozhat ideiglenes arcbénulást

Eredeti nevén kevesen ismerik ezt a betegséget, főleg azon szerencsések, akik sosem találkoznak vele. A bell parézis során az arcidegek, mimikai idegek bénulnak le ideiglenesen, a probléma általában a fél arcot érinti.

A jelenség igen sok kellemetlenséggel jár az esztétikai problémákon túl. A legelső ezek közül, hogy nagyon ijesztő, amikor az ember az arcának a felét szinte nem, vagy csökkent üzemmódban tudja használni. Hasonló problémáknál természetesen az első lépés kizárni olyan súlyos betegségeket, mint például a stroke, vagy a daganatok.

A bell parézis jellemzői, hogy nehézkesen működik a pislogás, a nyelvműködés, az ízérzékelés, csökken a könny- és nyáltermelés, valamint az arc petyhüdt állapotot mutat az érintett területen.

A betegséget sok minden kiválthatja: előfordulhat például terhesség, vagy vírusfertőzések következményeként, de akár a huzat, valamint a klímaberendezések miatti hideg levegő is hozzájárulhat a kialakulásában. Ez utóbbiakat mindenképpen érdemes megelőzni a megfelelő védekezéssel, és nem árt tudni róla, hogy milyen következményei lehetnek.

A jó hír az, hogy az esetek legnagyobb részében a betegség orvosolható, és nagyon jól gyógyul. Mindehhez azonban szükség van szakértő orvos segítségére, aki megfelelő kezeléseket, készítményeket ír elő, valamint nyomon követi a betegség állapotát, a gyógyulási folyamat ütemét.

Segíthetnek eset szerint a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, gyógynövények és borogatások, az elektroterápia, vagy az akupunktúra is.

Miért nem szabad gyorsan fogyni?

A plusz 5-10-15-20 kilót nem egy hónap alatt rántottuk magunkra, akkor miért kellene azt pár hét alatt ledobni? Senki sem úgy ébred reggel, hogy „véletlen” hízott 20 kilót, az hosszú évek munkájának eredménye, ahogy a fogyás is így kell, hogy történjen.

Jógagyakorlatok hátfájásra

Az ülőmunka napjainkban talán a legtöbb munkavállalót érinti. Irodai dolgozók, ügyintézők, bolti eladók is dolgoznak asztal előtt, legtöbb esetben számítógépen. Ennek rengeteg negatív következménye lehet, ami vagy hamarabb vagy később mutatkozhatnak.

FOGadd meg, hogy rendesen fogat mosol

A helytelen fogápolás, a rossz fogak, egy rossz tömés, elhalt fog, a fogászati gócok betegségeket okozhatnak. A gyulladások olyan problémákat okozhatnak, mint a hajhullás, ízületi panaszok, belgyógyászati és ideggyógyászati betegségek, bőr- vagy akár szemproblémák. A góckutatás, a helyes fogápolási szokások kialakítása rendkívül fontos.

Ételek, amelyek étvágycsökkentő hatásúak

Számos olyan étel létezik, amely azon túl, hogy finom, még abban is segít, hogy lassabban éhezz meg. Ezek az ételek egész napra eltelítenek, feltöltenek energiával, vagy éppen megregulázzák a vércukorszintet.

Mikor nézetted meg utoljára a pajzsmirigyed?

Sajnos a mai napig nincsenek sokan tisztában a pajzsmirigy betegségekkel. Még mindig borzasztóan felületesen kezelt problémáról van szó, vagy szükségtelennek tartott vizsgálatról, melyet sokan nem végeztetnek el. Te mikor nézetted utoljára a pajzsmirigyed?