Még a tésztát is ehetjük egészségesen
- Dátum: 2016.05.09., 11:21
- diéta, ebéd, étkezés, rost, táplálkozás, teljes kiőrlésű, tészta, tésztaétel
A tésztát a legtöbben egészségtelen ételnek ismerik, hiszen magas a kalória- és szénhidráttartalma, valamint kevés benne a rost. Pedig mint minden ételre, erre is igaz, hogy létezik egészségesebb változata is, valamint nem mindegy, hogy mikor és hogyan esszük. Erre adunk most tippeket, hiszen kár lenne teljesen kiiktatni a táplálkozásunkból, amikor könnyen és gyorsan elkészíthető, közkedvelt ételtípusról van szó.
A legfontosabb szempont, hogy a tészták egészségesebb változatát válasszuk, a legjobb, ami teljes kiőrlésű tönkölylisztből készül. Ebben jóval több a rost, mint a hagyományos verzióban, kevésbé emeli meg a vércukorszintet, valamint jóval laktatóbb is. Továbbá nem mindegy, hogy mikor fogyasztunk tésztát? Ajánlott azt ebédre, és nem vacsorára enni, amikor már egyébként is lassul az emésztés, és könnyebb ételek javasoltak a későbbi étkezésekhez.
A tésztaételek legnagyobb "kockázata", hogy önmagában fogyasztjuk, nem pedig köretként. Ezen némiképp lehet változtatni, továbbá az sem mindegy, hogy milyen formában készítjük el. Tésztasalátaként például lehet hús-, vagy zöldségételek körete, így csökken az adott étkezésre vetített kalóriabevitel. A tésztafeltét megválasztásánál pedig arra legyünk tekintettel, hogy kerüljük kész termékeket, hiszen azokban rengeteg ízfokozót, adalékanyagot, valamint cukrot találhatunk. Magunk is kerüljük a cukor használatát, a szósz sűrítéséhez pedig szintén inkább teljes őrlésű lisztet használjunk, ha erre egyáltalán szükség van.
A húsok, sajtok megválasztásánál is figyelembe vehetjük, hogy alacsonyabb zsírtartalmút válasszunk. Természetesen a mennyiség sem mindegy, repetázás helyett fogyasszunk inkább könnyű desszertet, valamint igyunk sokat étkezés közben.
A vegán életmód mögöttes nehézsége
A vegán életmódra való váltás nem tartozik a legegyszerűbb folyamatok közé, bármennyire sziklaszilárd eltökéltség áll is az elhatározás mögött. Rögös az út azoknak, akik azelőtt rendszeresen fogyasztottak húst, tejtermékeket és cukrozott élelmiszert. Adódik a kérdés, hogy mi játszódik le a szervezetünkben, ha teljesen kizárjuk az állati eredetű készítmények bevitelét? Hogyan lehet ezt az állapotot tartósan fenntartani?
Itt az ideje a birsalmának
A birsalmát kedveljük eltéveszthetetlen, zamatos íze miatt, de vajon ki tudja, hogy mennyire jótékony hatással van szervezetünkre?
Egészséges nassolnivalók
Ha éppen sietünk valahová, vagy éppen még nincsen ebédidő, de megkívánunk valamit hajlamosak vagyunk egészségtelen édességeket vásárolni és fogyasztani. Pedig néhány egyszerű alternatívával könnyen egészségesebbé tehetjük még a nassolási szokásainkat is!
Amit a kókuszvízről tudni érdemes
A kókuszt mindenki ismeri, hiszen egyes országok alapvető élelmiszere, sokféleképpen felhasználják minden részét, ám a kókuszvízről kevesebbet hallunk, azon kívül, hogy finom. Nézzük, mire is jó nekünk.
A bento kultúrája
A bento kultúrája Japánból származik, és harmonikusan ötvözi a táplálkozást, az esztétikát és az egészséges életmódot. Ezek az előre összeállított dobozok igazán változatossá teheti étkezéseinket, és érdekes perspektívát ad, az előre elkészített ételek világának.