Menü

Még a tésztát is ehetjük egészségesen

A tésztát a legtöbben egészségtelen ételnek ismerik, hiszen magas a kalória- és szénhidráttartalma, valamint kevés benne a rost. Pedig mint minden ételre, erre is igaz, hogy létezik egészségesebb változata is, valamint nem mindegy, hogy mikor és hogyan esszük. Erre adunk most tippeket, hiszen kár lenne teljesen kiiktatni a táplálkozásunkból, amikor könnyen és gyorsan elkészíthető, közkedvelt ételtípusról van szó.

A legfontosabb szempont, hogy a tészták egészségesebb változatát válasszuk, a legjobb, ami teljes kiőrlésű tönkölylisztből készül. Ebben jóval több a rost, mint a hagyományos verzióban, kevésbé emeli meg a vércukorszintet, valamint jóval laktatóbb is. Továbbá nem mindegy, hogy mikor fogyasztunk tésztát? Ajánlott azt ebédre, és nem vacsorára enni, amikor már egyébként is lassul az emésztés, és könnyebb ételek javasoltak a későbbi étkezésekhez.

A tésztaételek legnagyobb "kockázata", hogy önmagában fogyasztjuk, nem pedig köretként. Ezen némiképp lehet változtatni, továbbá az sem mindegy, hogy milyen formában készítjük el. Tésztasalátaként például lehet hús-, vagy zöldségételek körete, így csökken az adott étkezésre vetített kalóriabevitel. A tésztafeltét megválasztásánál pedig arra legyünk tekintettel, hogy kerüljük kész termékeket, hiszen azokban rengeteg ízfokozót, adalékanyagot, valamint cukrot találhatunk. Magunk is kerüljük a cukor használatát, a szósz sűrítéséhez pedig szintén inkább teljes őrlésű lisztet használjunk, ha erre egyáltalán szükség van.

A húsok, sajtok megválasztásánál is figyelembe vehetjük, hogy alacsonyabb zsírtartalmút válasszunk. Természetesen a mennyiség sem mindegy, repetázás helyett fogyasszunk inkább könnyű desszertet, valamint igyunk sokat étkezés közben.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.