Még a tésztát is ehetjük egészségesen
- Dátum: 2016.05.09., 11:21
- diéta, ebéd, étkezés, rost, táplálkozás, teljes kiőrlésű, tészta, tésztaétel
A tésztát a legtöbben egészségtelen ételnek ismerik, hiszen magas a kalória- és szénhidráttartalma, valamint kevés benne a rost. Pedig mint minden ételre, erre is igaz, hogy létezik egészségesebb változata is, valamint nem mindegy, hogy mikor és hogyan esszük. Erre adunk most tippeket, hiszen kár lenne teljesen kiiktatni a táplálkozásunkból, amikor könnyen és gyorsan elkészíthető, közkedvelt ételtípusról van szó.
A legfontosabb szempont, hogy a tészták egészségesebb változatát válasszuk, a legjobb, ami teljes kiőrlésű tönkölylisztből készül. Ebben jóval több a rost, mint a hagyományos verzióban, kevésbé emeli meg a vércukorszintet, valamint jóval laktatóbb is. Továbbá nem mindegy, hogy mikor fogyasztunk tésztát? Ajánlott azt ebédre, és nem vacsorára enni, amikor már egyébként is lassul az emésztés, és könnyebb ételek javasoltak a későbbi étkezésekhez.
A tésztaételek legnagyobb "kockázata", hogy önmagában fogyasztjuk, nem pedig köretként. Ezen némiképp lehet változtatni, továbbá az sem mindegy, hogy milyen formában készítjük el. Tésztasalátaként például lehet hús-, vagy zöldségételek körete, így csökken az adott étkezésre vetített kalóriabevitel. A tésztafeltét megválasztásánál pedig arra legyünk tekintettel, hogy kerüljük kész termékeket, hiszen azokban rengeteg ízfokozót, adalékanyagot, valamint cukrot találhatunk. Magunk is kerüljük a cukor használatát, a szósz sűrítéséhez pedig szintén inkább teljes őrlésű lisztet használjunk, ha erre egyáltalán szükség van.
A húsok, sajtok megválasztásánál is figyelembe vehetjük, hogy alacsonyabb zsírtartalmút válasszunk. Természetesen a mennyiség sem mindegy, repetázás helyett fogyasszunk inkább könnyű desszertet, valamint igyunk sokat étkezés közben.
A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!