Menü

Biokertet mindenkinek!

A kertészkedés csodálatos tevékenység, amit a mai civilizált társadalomban már kevesebben tapasztalnak meg. Pedig teljesen más olyan ételt enni, amit mi neveltünk, mi gondoztunk... Valamint lélekemelő figyelni, ahogy a kezünk alatt növekszenek a növényeink. Akkor is, ha csak egy kis cserépben, és akkor is, ha nagy területen nevelgetjük a növényeket a konyhakertben.

"Bio zöldség" - a kifejezésre az első gondolatunk az lehet, hogy mindez nagyon drága. A biopiacok esetenként valóban borsos áron kínálják portékáikat, jobban járunk hát, ha megismerkedünk személyesen olyan termelőkkel, akik maguk ültetik és nevelik, valamint adják is el a zöldségeket-gyümölcsöket. De saját magunk is megvalósíthatunk egy kisebb biokertészetet néhány okos ötlettel.


Egy nagy kerttel sok a munka, bár sok finomságot is terem

A május erre kiváló dátum lehet, hiszen itt a jó idő, szívesen tartózkodunk a szabadban, kellemes friss levegőn, és az időpont sok növény elültetéséhez kedvez. Eltehetünk ilyenkor például paradicsom-, uborka- és paprikapalántákat, vagy akár bazsalikomot is. Főleg a délutáni órák javasoltak erre a tevékenységre, amikor már felmelegszik az idő. Az ültetés előtt pár nappal készüljünk fel: néhány flakonba vagy kannába tegyünk vizet, és hagyjuk állni a lakásban. Így később nem hideg vízzel kell majd locsolnunk az elültetett palántákat. A vízbe áztathatunk csalánt is.

Igen, nem tévedés, a biokertészkedés egyik fontos összetevője a bio permetlé. Csalánlevél, pásztortáska, valamint hagymahéj ázhat vízben napokon át. Ne lepődjünk meg, a növényes keverékünk kissé be fog büdösödni, de éppen ezért hasznos a kártevők ellen. Ezt virágspriccelűvel, kézzel, seprűvel, vagy klasszikus permetezővel is szórhatjuk a növényekre a kertünk méretétől függően.


A mulcsozás akár a virágoskertben, akár a konyhakertben is hasznos lehet

Szintén hasznos ötlet lehet, hogy a növényeink alját mulccsal, azaz biotakaróval védjük a kiszáradás és a hőingadozás ellen. Ez azt jelenti, hogy pl. a levágott füvet hasznosítjuk ily módon.

Ha nem családi házban, magánházban élünk, hanem társasházban, de van kisebb erkélyünk, akkor már megvalósíthatunk egy minikertet néhány cserép, vagy éppen balkonláda segítségével.


Az erkélyen nem csak dísznövényeket, hanem termő növényeket is nevelgethetünk

Sokan esztétikai szempontból nem választják a kertészkedést, mert úgy vélik, ez nem illene a rendezett-gondozott udvarukhoz. Parcellás kertészkedéssel ez a probléma is megoldódik, mutatjuk:


Nemhogy ront a kert képén a parcellás kert, hanem nagyon mutatósak a körbekerített kertszigetek


Egymás mellé is rendezhetjük a szigeteket. Elegánsabb, ha a járóterületet faaprítékkal szórjuk be

Nos, Ön is kedvet kapott a tavaszi kerti növény-ültetéshez...?

Hogyan készüljünk fel biztonságosan a túrázásra?

A természetjárás egyik legnagyobb előnye, hogy bárki számára elérhető, és nem igényel különleges felszerelést vagy tanfolyamot. Mégis érdemes néhány alapvető dologra figyelni, hogy a kirándulás élménye ne váljon kellemetlenné.

Hova érdemes kirándulni a nyári szezon után?

Az augusztus vége nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a pihenésről. Sőt, sokan épp szeptembertől keresnek lehetőségeket, amikor elcsendesednek a strandok, enyhül a hőség és a szállások ára is kedvezőbbé válik. Ilyenkor több közeli és távolabbi célpont is remek választás lehet a külföldre vágyóknak.

Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.