Menü

Gondoljunk a demenciára!

A demencia problémája széleskörű, sok embert, családot érint. Az idősek közül rengetegen szenvednek ettől, kérdés, hogy mit tehetünk ellene, amikor még nem késő?

A demencia jellemzően idős kori betegség, 60 év felett egyre nagyobb a kialakulásának esélye. A problémáról mindenkinek elsősorban a memóriavesztés jut eszébe, de a dolog ennél bonyolultabb. A wikipédia definíciója szerint a demencia „a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlása, ami korlátozza a társas életet és a teljesítőképességet. Többnyire az agy igazolható betegségével jár együtt. Mindenekelőtt a rövid távú emlékezet, távolabbról azonban a hosszú távú memória, a nyelv és a mozgás is érintett, amely azonban csak a betegség előrehaladásával válik feltűnővé...

A demencia súlyos, visszafordíthatatlan probléma, éppen ezért értékelődik fel az a kérdés, hogy mit tehetünk ellene. Egyértelmű válasz nincs, de nagyon sok olyan tanács van, amelyet érdemes megfogadni. A jelenlegi legjobb megoldás kulcsa – mint sok más egészségügyi probléma esetében – nem más, mint az életmód. A demencia kialakulási kockázatának növekedését többek között a depresszióval, a cukorbetegséggel és a dohányzással is összefüggésbe hozták már.

Ha már megjelentek a tünetek, akkor sincs késő, ugyanakkor nagyon fontos ezeket észlelni, osztályozni és minél előbb reagálni rájuk. Vannak gyógyszerek, gyógykészítmények, amelyek segíthetnek, de elengedhetetlen, hogy az érintett és a hozzá közel álló megtanuljanak együtt élni a problémával.

Összességében elmondható, hogy minél tovább és mélyebben fontos fenntartani a fizikai és szellemi frissességet. Ezek ugyanis a megelőzés mellett egy leendő demencia kezelésében is rengeteget segíthetnek.

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.