Menü

Milyen a jó állatorvos?

Házi kedvencünknek nem is olyan egyszerű megfelelő állatorvost találni. Segíthet, ha tudjuk, hogy milyen szempontok alapján válogassunk. Összegyűjtöttük az állatdoktorok pozitívumait és negatívumait.

Előnyös, ha az állatorvos:

- Jól ismer bennünket és a kedvencünket. Persze lehet, hogy sok állattal foglalkozik, de legalább a számítógépes rendszer alapján legyen "képben" a páciensével kapcsolatban. Bizalomkeltő, ha megnézi a kórelőzményt, és a kutya adatait, mielőtt bármilyen vizsgálatba, tevékenységbe kezd.
- Mit jelent az, ha az állatorvos nem csak az állatot, hanem a gazdit is ismeri? Ha nem is fejből, de legalább a rendszerben tárolt feljegyzései alapján tudja, hogy mi vagyunk a kutya gazdája (az első vizsgálatkor beazonosította a chipet!), sőt esetleg a gazdi és az állat kapcsolatáról is van információja, pl. esetleges nehézségek.
- Természetesen vezeti az oltási kiskönyvet, de nem csak abban, hanem saját maga is számon tartja, hogy mikor esedékesek a következő kötelező és ajánlott oltások. A precíz (és ez nem azt jelenti, hogy drága) rendelőkben erről még e-mailt is küldenek a gazdiknak.
- Nem akar mindent saját maga megoldani a profit érdekében, hanem a lelkiismeretességet tartja szem előtt. Ha olyan probléma adódik, amelyet ő nem tud megoldani, vagy olyan vizsgálatra van szükség, amit ő a rendelőjében nem tud elvégezni, akkor továbbirányít bennünket más megbízható szakemberhez, legyen az nagyobb állatorvosi rendelő, vagy állatklinika.
- Feltétlenül barátságos velünk és az állattal is, és minden esetben igyekszik részletes tájékoztatást adni, hogy mi történik, vagy mi az esetleges probléma. A rendelőből pedig csak akkor küld ki bennünket, ha tényleg feltétlenül muszáj, egyébként megengedi, hogy kedvencünk mellett maradjunk.
- Tud ajánlani számunkra megfelelő állatpatikát, sőt szakértő állatpatikust, (már ha nincs egy épületben a rendelőjével).

Óvakodjunk az olyan állatdoktortól, aki:

- Nem foglalkozik a lehető leglelkiismeretesebben a higiéniával. Nem egyszer hangzott már elő állatorvosi rendelőkben hasonló mondat: "Tessék, ez itt most a Te injekciós fecskendőd. Ráírjuk a nevedet, és máskor is ez lesz a tiéd!" Ne higgyük, hogy ez valamiféle kedves figyelmesség, vagy környezetvédelem, szó sincs róla, inkább az előírások, alapvető higiénia be nem tartása.
- Sorozatgyártáshoz hasonlóan foglalkozik az állatpáciensekkel. Felületesen vizsgálja meg az állatot, és különösebb odaadás, egyéni figyelmesség nélkül bánik velünk.
- Nem veszi figyelembe, vagy lekezeli az aggodalmunkat. Az állatorvos számára természetes kell, hogy legyen, hogy akár apróbb betegségek, problémák esetén is kétségbe esünk, hiszen az állat nem tud beszélni, hogy elmondja, mekkora a baj, vagy mennyire fáj neki valami, mi pedig laikusként érthetően nehezen tudjuk ezt felmérni.
- Láthatóan a profit hajtja, és amiatt rendel vissza bennünket újra és újra, vagy olyasmire próbál bennünket rábeszélni, amivel nem értünk egyet, csupán azért, hogy több bevételre tegyen szert.

Ezeket a gyógyszereket tegyük a bőröndbe!

Ha nyaralni készülődünk, mindig gondoljuk át, milyen gyógyszereket vigyünk magukkal. Bár nagyon sok helyen van már gyógyszertár, azonban nem jó utolsó pillanatban futkosni nyitva tartó patika után, jobb, ha nálunk van néhány alap készítmény, egy kis összerakott „házipatika”.

Frissítő gyógynövények nyárra

Van, aki a jeges limonádéra esküszik, van, aki szerint inkább forró italt kell inni. Ha sem a jeges, sem a forró italok nem vonzzák ebben a hőségben, mutatunk pár teát, ami önmagában is hűsítő.

Német finomságok, amiket ki kell próbálnod!

Németország konyhája igen változatos, éppúgy, mint természeti és építészeti látnivalói...

Játszótéri etikett. Felnőtteknek.

A játszótér azért jó, mert ide mindannyian ugyanazért jövünk, egy közösségi élményért, ahol a gyerek is jól érzi magát és anyuka is beszélgethet. Bizonyos írott és íratlan szabályok betartása mellett.

Tippek honvágy leküzdéséhez

Az otthonról való elköltözés mindig nagy változás az életben, és ha gyötör a honvágy, akkor jusson eszedbe, hogy biztosan nem te vagy az egyetlen. A honvágy egy olyan érzés, amit sokan jobban szeretünk magunkban tartani, szóval lehetséges, hogy körülötted sokan éreznek így, de nem szívesen beszélnek róla.