Menü

Milyen a jó állatorvos?

Házi kedvencünknek nem is olyan egyszerű megfelelő állatorvost találni. Segíthet, ha tudjuk, hogy milyen szempontok alapján válogassunk. Összegyűjtöttük az állatdoktorok pozitívumait és negatívumait.

Előnyös, ha az állatorvos:

- Jól ismer bennünket és a kedvencünket. Persze lehet, hogy sok állattal foglalkozik, de legalább a számítógépes rendszer alapján legyen "képben" a páciensével kapcsolatban. Bizalomkeltő, ha megnézi a kórelőzményt, és a kutya adatait, mielőtt bármilyen vizsgálatba, tevékenységbe kezd.
- Mit jelent az, ha az állatorvos nem csak az állatot, hanem a gazdit is ismeri? Ha nem is fejből, de legalább a rendszerben tárolt feljegyzései alapján tudja, hogy mi vagyunk a kutya gazdája (az első vizsgálatkor beazonosította a chipet!), sőt esetleg a gazdi és az állat kapcsolatáról is van információja, pl. esetleges nehézségek.
- Természetesen vezeti az oltási kiskönyvet, de nem csak abban, hanem saját maga is számon tartja, hogy mikor esedékesek a következő kötelező és ajánlott oltások. A precíz (és ez nem azt jelenti, hogy drága) rendelőkben erről még e-mailt is küldenek a gazdiknak.
- Nem akar mindent saját maga megoldani a profit érdekében, hanem a lelkiismeretességet tartja szem előtt. Ha olyan probléma adódik, amelyet ő nem tud megoldani, vagy olyan vizsgálatra van szükség, amit ő a rendelőjében nem tud elvégezni, akkor továbbirányít bennünket más megbízható szakemberhez, legyen az nagyobb állatorvosi rendelő, vagy állatklinika.
- Feltétlenül barátságos velünk és az állattal is, és minden esetben igyekszik részletes tájékoztatást adni, hogy mi történik, vagy mi az esetleges probléma. A rendelőből pedig csak akkor küld ki bennünket, ha tényleg feltétlenül muszáj, egyébként megengedi, hogy kedvencünk mellett maradjunk.
- Tud ajánlani számunkra megfelelő állatpatikát, sőt szakértő állatpatikust, (már ha nincs egy épületben a rendelőjével).

Óvakodjunk az olyan állatdoktortól, aki:

- Nem foglalkozik a lehető leglelkiismeretesebben a higiéniával. Nem egyszer hangzott már elő állatorvosi rendelőkben hasonló mondat: "Tessék, ez itt most a Te injekciós fecskendőd. Ráírjuk a nevedet, és máskor is ez lesz a tiéd!" Ne higgyük, hogy ez valamiféle kedves figyelmesség, vagy környezetvédelem, szó sincs róla, inkább az előírások, alapvető higiénia be nem tartása.
- Sorozatgyártáshoz hasonlóan foglalkozik az állatpáciensekkel. Felületesen vizsgálja meg az állatot, és különösebb odaadás, egyéni figyelmesség nélkül bánik velünk.
- Nem veszi figyelembe, vagy lekezeli az aggodalmunkat. Az állatorvos számára természetes kell, hogy legyen, hogy akár apróbb betegségek, problémák esetén is kétségbe esünk, hiszen az állat nem tud beszélni, hogy elmondja, mekkora a baj, vagy mennyire fáj neki valami, mi pedig laikusként érthetően nehezen tudjuk ezt felmérni.
- Láthatóan a profit hajtja, és amiatt rendel vissza bennünket újra és újra, vagy olyasmire próbál bennünket rábeszélni, amivel nem értünk egyet, csupán azért, hogy több bevételre tegyen szert.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.