Menü

A kiemelkedően sikeres emberek 11 szokása

A siker a tanulható viselkedésformák eredménye. Gyakran egy nagy rejtélynek tűnik – néhányan erre születtünk, néhányan nem. Valószínűleg azonban nem ez a valódi helyzet. Míg a szerencse és a genetika játszhat valamiféle szerepet, vannak bizonyos viselkedésformák, amelyek elsajátítása növelheti sikerünk valószínűségét. Az elkövetkezendőkben ezek közül sorolunk fel párat. Mindannyian észrevehetjük majd, hogy közülük egyik sem igényel nagy életátváltoztató mozzanatot. Helyette inkább arról szól minden, hogy a napi rutinunkba apró trükköket építünk be, ami nagy valószínűséggel kamatozni fog.

1. A sikeres emberek beszélnek önmagukhoz. Kutatók azt fedezték fel, hogy a tények önmagunknak való felvázolása ugyanúgy segíthet a stresszes helyzet megoldásában, mintha egy másik emberrel beszéltük volna meg a problémánkat. Mondatainkban az „én” szó helyett egyszerűen csak használjuk a „te” személyes névmást vagy hívjuk magunkat a keresztnevünkön. „Igen, meg tudod csinálni John.”

2. A sikeres emberek naplót írnak. Sok történelmi figura is vezetett naplót, többek között Napóleon vagy Marcus Aurelius. Bizonyított tény, hogy ha leírjuk a problémáinkat, meg fogunk könnyebbülni, és a megoldáshoz is közelebb kerülünk.

3. A sikeres emberek meditálnak. A meditációnak sok jótékony hatása van az egészségre a memóriajavítástól kezdve az immunrendszer erősítéséig. Ha tehetjük, meditáljunk minden nap!

4. A sikeres emberek kezelik az érzelmeiket. A sikeres embereknek is vannak érzelmeik, csak okosan kezelik őket. Annyi a titkuk, hogy tudatában vannak a ténynek, hogy az érzelmeik hogyan befolyásolják a gondolataikat és a viselkedésüket.

5. A sikeres emberek olvasnak. A legtöbb sikeres ember egyben könyvmoly is, gondoljunk például Bill Gates-re. De Mark Zuckerberg 2015-ben például azt fogadta meg, hogy kéthetente el fog olvasni egy könyvet. A tanács mindössze annyi: Mindegy miről olvasunk, csak érdekeljen minket, és elég, ha napi néhány oldallal kezdünk.

6. A sikeres emberek világosan kommunikálnak. Ezt a viselkedésmódot fejleszthetjük úgy, hogy tanulunk a megfelelő hangsúlyról és testbeszédről, hogy közvetlenek és őszinték legyünk.

7. A sikeres emberek önkontrollal rendelkeznek. Megértik a fegyelem és az önkontroll fontosságát. Walter Mischel az 1960-as években végzett kutatása alapján megállapította, hogy azok a gyerekek, akik képesek voltak nemet mondani a pillecukor csábításának, felnőttként sikeresebbé váltak.

8. A sikeres emberek ragaszkodnak a rutinokhoz. Egyéni szokásaik és rituáléik vannak egy-egy nap elejére és végére. Ez lehet egy reggeli meditáció vagy egy kis elalvás előtti könyvolvasás is.

9. A sikeres emberek értékelik az egyedüllétet. Minden nap van egy kis idejük az „én”-re. A mentálisan erős emberek nem félnek az egyedülléttől, mert ez egy lehetőség, hogy feltöltődjenek. Tehát minden nap legyünk legalább néhány percet egyedül a gondolatainkkal, hogy lépést tudjunk tartani magunkkal, és azzal, ami körülöttünk történik.

10. A sikeres emberek lelkiismeretesek. Ez azt jelenti, hogy szervezettek, felelősségteljesek, keményen dolgoznak, és kordában tartják az indulataikat. Egy kutatás során azt találták, hogy ez az egyetlen személyiségjegy, amely előre megjósolja a sikert. Ez részben azért van, mert a lelkiismeretes, kötelességtudó emberek jobbak a célok felállításában és elérésében az akadályok ellenére is.

11. A sikeres emberek kitartóak. Ez a legfontosabb tulajdonságuk. Mindenesetre szembe megy azzal a mondással, hogy az első gondolat a legjobb. A sikeres emberek tudják, hogy addig kell ötletekkel előállniuk, míg egyszer meg nem ütik a főnyereményt.

Forrás: www.businessinsider.com
Fotó: sxc.hu

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Vágyódás az elérhetetlenre

Egyszer mindannyiunk életében előfordul, hogy olyasvalaki, vagy olyasvalami iránt érzünk vonzalmat, aki és ami biztosan felforgatná az életünket. A főnökünk, a legjobb barátunk ismerőse, exe, vagy valamilyen materiális tárgyi dolog is lehet. Mindannyian ebbe a bizonyos „tiltott gyümölcs” kategóriába tartoznak: az ábrándozás csábító lehet, a következmények azonban már kevésbé. De mihez kezdhetünk ezekkel az érzésekkel? Hogyan lehet ezen érzelmeket újból és újból megélni, valamint kezelni?

Flegmatikus személyiség jellemzői

A flegmatikus személyiség konfliktuskerülő, nyugalmas, rohanástól és feszültségektől mentes életmódot folytat, s mindent elkövet azért, hogy ezt meg is őrizze. Soha nem száll szembe senkivel, egyszerűen csak úgy alakítja az életét, ahogy az neki jó legyen.