Menü

Valódi motivációk szükségesek a sikeres diétához

Mint tudjuk, hazánk statisztikái elkeserítőek, ami a súlytöbbletet illeti, mind a felnőttek, mind a gyermekek körében nagyon magas arányban jelentkezik az elhízás problémája. Könnyű rávágni, hogy ez igénytelenség és lustaság, nézzünkinkább kicsit a dolgok mélyére! A valóság az, hogy kevés túlsúlyos ember érzi jól magát a bőrében, és a legtöbbjük fejében néha halkan, néha pedig hangosan, de megfordul, hogy talán jó lenne lefogyni. Akkor vajon mi az oka annak, hogy ez viszonylag keveseknek sikerül? A kulcs a komoly elhatározásban és a megfelelő motivációban rejlik.

A felelősségvállalás elengedhetetlen elem

Ezt megszerezni azonban nem is annyira könnyű. Az első lépés minden esetben a szembenézés. Ez körülbelül annyira nehéz, mint a szenvedélybetegek esetében, hiszen az alapprobléma sokszor hasonló: valamilyen lelki folyamat, önjutalmazás, vigasztalódás rejlik az evésben. Borzasztó nehéz lelki folyamat bevallani a saját felelősségünket az elhízásban. Mennyivel egyszerűbb a genetikára fogni, az élelmiszeripar problémáira, és más külső tényezőre! Amíg valaki elhiszi, hogy elhízásának oka nem saját maga, addig a komolyabb fogyás is szinte lehetetlen. Hiszen csak az tud változtatni igazán, aki bevallja, saját maga jelentősen tehet a testi állapotáról. Innentől kezdve tudja azt elhinni és belátni, hogy a változásért is ő felelős, és önmaga tehet érte.

Kis lépés az emberiségnek, nagy lépés az embernek...

Minden embernél, akinek később sikerül lefogynia, van egy kulcspont, egy fordulópont. Kis lépés az emberiségnek, nagy lépés az embernek... ez pedig a komoly elhatározás időpontja. Ilyenkor valami egyszerűen "átkattan", az illető döntésre jut, és megerősödik az elhatározásában, hogy változtatni fog. A rossz hír, hogy ezt a pontot az ember csak saját maga érheti el, erőltetni, más helyett dönteni nem igazán lehet. Általában mindenkinél van valamilyen ok, ami a döntésig juttatja. Például egyszer csak betelik a pohár, s amikor tükörbe néz, eldönti, ez így nem mehet tovább. Vagy valamilyen egészségi, lelki, párkapcsolati és egyéb tényező az, ami eddig a pontig sodorja az illetőt. De nem vagyunk egyformák, míg ugyanaz a dolog az egyik embert már elrettenti és döntésre kényszeríti, addig a másikat még akár a többszáz kilós állapot sem sodorja a változtatásig. Vajon miért?

A lelki okok jelentősebbek, mint gondolnánk

Mindenkinél felfedezhető valamilyen lelki ok azzal kapcsolatban, hogy miért jutott az elhízás állapotáig. Lehet ez valamilyen stressz, gyermekkori nehézségek, vagy rossz hangulat, az okok tárháza igencsak széles. Attól függően, hogy ezek mennyire jelentősek, mennyire mélyek, határozottan befolyásolják azt, hogy valaki képes-e eljutni a döntésig, vagy sem, és hogy tud-e önerőből változtatni, valamint hogy ezek a változások mennyire hosszú távúak és tartósak.

Motiváció nélkül nem megy

A sikeres diéta kulcsa a motiváció, méghozzá elsősorban a belső forrásból eredő motivációs tényezők. Akinek valós belső indíttatásai vannak a változtatás érdekében, annak máris a kezében van a siker egyik lehetséges receptje. A motivációk kitűzése fontos, érdemes technikákat bevetni azok fenntartására, hogy segítsenek a nehézségek során. A fogyókúrát végigcsinálni, valamint a már elért súlyt fenntartani ugyanis nem sétagalopp, valójában semmivel sem könnyebb, mint például leszokni a dohányzásról. Sőt, sok esetben jóval nehezebb, hiszen a cigaretta csupán egyetlen örömforrás, míg a finom, örömöt adó, de hízlaló ételek és italok tárháza széles.

Ezen tényezőket mind érdemes átgondolni, ha a fogyáson, változtatáson gondolkodunk, vagy ha valamely környezetünkben élő embert próbálunk rávenni a diétára - vagy ha netán mielőtt ítélkezünk felette.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.