Szeder körtével, avagy gyümölcsfogyasztás okosan
- Dátum: 2016.07.28., 15:48
- aszalt gyümölcs, cukorbetegség, édesítőszer, gyümölcs, gyümölcscukor, lekvár, szénhidrát
Itt a gyümölcsszezon, most terem a szeder, a körte és még sok más finomság. Ez azért is öröm, mert frissen és könnyedén juthatunk egészséges, vitamindús táplálékokhoz. A gyümölcsfogyasztással azonban jobb óvatosan, vagy legalábbis bölcsen bánni, ha valóban vigyázni szeretnénk az egészségünkre. Hogy miért?
Sokan azt hiszik, hogy gyümölcsből bármikor és bármennyit ehetnek, hiszen az nem hízlal, csupán a szervezetünk számára kedvező tápanyagokkal van tele. A két állításból csak az utóbbi igaz, az előbbi nem: a gyümölcsökben megtalálható, édeskés ízt adó gyümölcscukor miatt azok igenis akár hízlalóak is lehetnek, a cukorbetegeknek pedig külön odafigyelést igényelnek.
Ezekre a dolgokra érdemes tekintettel lenni:
- Egyes gyümölcsök, mint például a banán vagy a szőlő, ellenjavalltak a cukorbetegek számára. Ha mégis fogyasztják ezeket, akkor különösen oda kell figyelniük a vércukorszintjükre, valamint a napi további szénhidrátfogyasztásra. Számukra jó trükk lehet, ha nem tudnak lemondani ezekről a gyümölcsökről, hogy azokat kevésbé magas kalória- és szénhidráttartalmú gyümölcsökkel keverve gyümölcssalátában fogyasztják, vagy ha a banánt pl. karikára vágva eszik - így ugyanis többnek érződik, tovább tart.
- Fogyókúra, diéta esetén érdemes megnézni a fogyasztott gyümölcs kalória- és szénhidráttartalmát. Az eper értékei például jóval barátságosabbak a fent említetteknél.
- Friss formában inkább javasolt a gyümölcsök fogyasztása, mint aszalt módon, hiszen az aszalt gyümölcsben sűrűsödik a kalória és gyümölcscukor, ebben a formában pedig többet is eszünk belőle. Természetesen dúsíthatjuk vele a müzlit, vagy az egészséges süteményeket, de önmagában nassolnivalóként ennek tudatában, inkább kisebb mennyiségben együk.
- Tudjunk róla, hogy a cukrot kevés esetben érdemes gyümölcscukorral helyettesíteni. Válasszunk inkább más természetes, de alacsonyabb szénhidráttartalmú édesítőszert, mint például az eritrit, vagy annak steviával kevert változata.
- Leginkább a friss, házi és permetezés nélküli gyümölcsöket javasoljuk, ha valaki valóban szeretné élvezni azok olyan fantasztikus előnyeit, mint például a vitamintartalom. A lekvárként való fogyasztásnál például szembesülnünk kell vele, hogy a cukor nélküli tartósítás hosszú főzést igényel, amely során a vitamintartalom jelentősen károsodik, a rövidebb főzéshez viszont szükséges az édesítés. Igaz, ezt is megoldhatjuk diétás édesítőszerekkel.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.