Menü

Kerüld el a nyár végi megfázást!

Az évszakok közti átmenet kockázatot jelent az egészségünkre nézve, ilyenkor ugyanis nagyon könnyű megfázni. Idén a szokásosnál is előbb érkezett a hűvös levegő, amely ráadásul kánikulai időjárással váltakozva nehezíti a helyzetünket. Hisz noha a változatosság gyönyörködtet - az idei nyáron boldogok lehetnek a változékony időjárás kedvelői - , azért nem árt az alapos felkészülés a megfázás ellen. No de mit tehetünk a meghűléses megbetegedések megelőzésére? Íme néhány nyár végi jótanács:

Figyeljünk az érzékelésünkre

A megfázás legtöbbször ott kezdődik, hogy könnyedén vesszük azt az érzést, hogy fázunk. Pedig a testünk jelez ilyenkor - ha pedig a jelzését figyelmen kívül hagyjuk, abból könnyen lehet meghűlés. Nyár végén gyakrabban előfordul, hogy legyintünk arra, hogy fázunk kissé - mondván, hogy meleg évszak van. Sokszor a dátumot figyeljük, nem pedig azt, hogy hány fok van valójában, és mit érzünk. A láb, a hát és a derék különösen érzékeny lehet a hidegre, és a hűs nyáresti szellő is gyorsan megfázást okozhat, ha ezek a testrészeink kihűlnek.

Vegyük figyelembe a tényeket

Az előző pontból következik, hogy jobban járunk, ha figyelembe vesszük az egzakt adatokat: például azt, hogy hány fok van, és milyen a pontos időjárási helyzet. A nyár vége ugyanis csalóka lehet, főleg az ideihez hasonló években, hiszen a lakásokban sokszor hűvösebb van, mint bármely más évszakban. A tomboló nyári hőségben nyilván meleg van, télen, tavasszal pedig fűtünk, ilyenkor viszont alacsonyabbra eshet a hőmérő higanyszála. Tájékozódjunk telefonos alkalmazások, vagy hőmérők segítségével, hogy hány fok van, otthonról való elinduláskor ellenőrizzük az időjárást, valamint a biztonság kedvéért nézzük meg az előrejelzéseket is.

Készüljünk fel sokféle eshetőségre

Igaz azonban, hogy az időjárás-jóslások nem mindig megbízhatóak, így inkább készüljünk fel többféle eshetőségre. Noha nem mindig könnyű sok cuccot cipelve elindulni otthonról, még mindig jobb, mint az esetleges betegség. Vigyünk váltópólót kimelegedés esetére, és vékony sálat, pulóvert, kapucnis széldzsekit. Ha okosan válogatjuk és hajtogatjuk össze ezeket a ruhadarabokat, akkor egy kisebb táskában elférnek.

Erősítsük az immunrendszerünket

Nehezebben érnek el minket a betegségek, ha odafigyelünk az immunvédelemre. Ilyenkor pár hétig emeljük a vitaminbevitelünket, fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget, és természetes vitaminkészítményeket. A gyógynövény-teákkal is sokat tehetünk egészségünk védelméért, a lándzsás útifűből készült főzet például immunerősítő hatású. A hársfa, a menta, valamint a kamillatea pedig nem csak gyógyulásra, hanem a meghűlés megelőzésére is kiváló segítség.

Reagáljunk azonnal

Fontos, hogy ha érzékeljük a meghűlés első jeleit, akkor azonnal cselekedjünk! Kezdődő köhögés esetén igyunk vöröshagymahéj, vagy akácvirág teát, kaparó torok esetén pedig rágjunk friss gyömbért, akár egész nap, sőt még éjszaka is a szánkban tarthatjuk. A vitaminkúrát ajánlott azonnal megkezdeni, és sokat pihenni. Továbbá alternatív kezeléseket is kipróbálhatunk, mint mondjuk a Bioptron-lámpa.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.