A közeljövőben már lila kenyeret is ehetünk!
- Dátum: 2016.08.19., 20:21
- antocián, cukor, egészség, energia, étel, felszívódás, keményítő, kutatás, reakció, színanyag, tudomány
Az elmúlt 10 évben a fehér kenyeret számos támadás érte. A jelenlegi táplálkozási gondolkodás szerint az emberi szervezet a fehér kenyeret túl gyorsan megemészti, aminek következtében a vércukorszint hirtelen ugrik meg, és ez a túlsúly gyors kialakulásához vezet. Nagyjából tehát elmondhatjuk, hogy a fehér kenyér az egészségesen étkezők ellensége.
A Szingapúri Nemzeti Egyetem kutató professzora, Zhou Weibiao ez ellen próbált tenni: feltalálta a lila kenyeret! Ez a kenyér antioxidánsokban gazdag, a fehér kenyérnél 20%-kal lassabban emészti meg a szervezet, és csak természetes összetevőkből készül.
A kenyér nagy problémája a glikémiás indexe: a cukortartalma túl gyorsan bejut a véráramba, ami ugrásszerűen megnöveli a vércukor szintjét, de az ugyanolyan gyorsan, ahogy megemelkedett, le is esik. Továbbá a gyorsan emészthető keményítőtartalom miatt az emberek gyakran hajlamosak jóval többet enni belőle, mint amennyire szükségük lenne.
Zhou szerint a kihívás az volt, hogy megnézzék, meg tudják-e egyáltalán változtatni a kenyér receptjét anélkül, hogy a fehér kenyér szeretett finom szerkezetét elhagynák. Úgy döntött, hogy a fekete rizsből fognak kivonni egy színanyagot, az antociánt, ami növeli a gabona antioxidáns tulajdonságait, és ezt injektálják majd a kenyérbe. A módszer következtében nemcsak az történt, hogy a kenyér lila színűvé vált, hanem a felszívódási aránya is csökkent 20%-kal. Sőt, mi több, ha 200°C-on sütötték, akkor az antioxidáns tartalmának 80%-át megőrizte a kenyérhéjban és a bélben. „Ha élvezni szeretnék a fehér kenyér szerkezetét, de lassabb felszívódásra vágynak, akkor valószínűleg ez a legjobb forma. És a színe sem rossz.” – nyilatkozta Zhou.
Az antocián egyébként egy természetes pigment, amely gyümölcsökben és zöldségekben fordul elő, például a szőlőben, az áfonyában és az édesburgonyában. Zhou azonban felhívja a figyelmet arra, hogy nem minden lila gyümölcs szuperétel, többek között a pitája, más nevein kaktuszgyümölcs vagy sárkánygyümölcs sem számít annak.
Különböző tanulmányok már kimutatták, hogy az antociánok segíthetnek a szív- és érrendszeri, a neurológiai és a rákbetegségek megelőzésében, szerepet játszhatnak a túlsúly és a cukorbetegség kontrollálásában, valamint gátolni tudják az emésztőenzimeket, és csökkenteni képesek a glükózszintet.
Mi a helyzet a kalóriatartalommal?
„A lila kenyér keményítő- és a búzaliszttartalma megegyezik a fehér kenyérével, tehát a kettő tápértéke megegyezik. A kulcsötlet az volt, hogy az energiafelszabadulást lassítsuk le, tehát ugyanazt a kalóriatartalmat hosszabb idő alatt használja fel a szervezet” – mondta Zhou. A lila kenyér még nincs forgalomban, pont ezért Zhou számos megkeresést kap, hogy termékét piacra dobhassák. Ezen felül már Dél-Afrikából is felhívta egy férfi azzal a kérdéssel, hogy vajon ha antociánt juttatnak a csokoládéba, elérhetnék-e ugyanezt a hatást. Zhou elmondta neki, hogy az antioxidáns funkciót megkaphatja, de mivel a csokoládé keményítőtartalma eltérő, ezért nem fogja tudni elérni vele ugyanazt a reakciót.
Azért mi reménykedjünk, hogy egyszer erre is sor kerülhet!
Forrás: edition.cnn.com
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.