Menü

A közeljövőben már lila kenyeret is ehetünk!

Az elmúlt 10 évben a fehér kenyeret számos támadás érte. A jelenlegi táplálkozási gondolkodás szerint az emberi szervezet a fehér kenyeret túl gyorsan megemészti, aminek következtében a vércukorszint hirtelen ugrik meg, és ez a túlsúly gyors kialakulásához vezet. Nagyjából tehát elmondhatjuk, hogy a fehér kenyér az egészségesen étkezők ellensége.

A Szingapúri Nemzeti Egyetem kutató professzora, Zhou Weibiao ez ellen próbált tenni: feltalálta a lila kenyeret! Ez a kenyér antioxidánsokban gazdag, a fehér kenyérnél 20%-kal lassabban emészti meg a szervezet, és csak természetes összetevőkből készül.

A kenyér nagy problémája a glikémiás indexe: a cukortartalma túl gyorsan bejut a véráramba, ami ugrásszerűen megnöveli a vércukor szintjét, de az ugyanolyan gyorsan, ahogy megemelkedett, le is esik. Továbbá a gyorsan emészthető keményítőtartalom miatt az emberek gyakran hajlamosak jóval többet enni belőle, mint amennyire szükségük lenne.

Zhou szerint a kihívás az volt, hogy megnézzék, meg tudják-e egyáltalán változtatni a kenyér receptjét anélkül, hogy a fehér kenyér szeretett finom szerkezetét elhagynák. Úgy döntött, hogy a fekete rizsből fognak kivonni egy színanyagot, az antociánt, ami növeli a gabona antioxidáns tulajdonságait, és ezt injektálják majd a kenyérbe. A módszer következtében nemcsak az történt, hogy a kenyér lila színűvé vált, hanem a felszívódási aránya is csökkent 20%-kal. Sőt, mi több, ha 200°C-on sütötték, akkor az antioxidáns tartalmának 80%-át megőrizte a kenyérhéjban és a bélben. „Ha élvezni szeretnék a fehér kenyér szerkezetét, de lassabb felszívódásra vágynak, akkor valószínűleg ez a legjobb forma. És a színe sem rossz.” – nyilatkozta Zhou.

Az antocián egyébként egy természetes pigment, amely gyümölcsökben és zöldségekben fordul elő, például a szőlőben, az áfonyában és az édesburgonyában. Zhou azonban felhívja a figyelmet arra, hogy nem minden lila gyümölcs szuperétel, többek között a pitája, más nevein kaktuszgyümölcs vagy sárkánygyümölcs sem számít annak.

Különböző tanulmányok már kimutatták, hogy az antociánok segíthetnek a szív- és érrendszeri, a neurológiai és a rákbetegségek megelőzésében, szerepet játszhatnak a túlsúly és a cukorbetegség kontrollálásában, valamint gátolni tudják az emésztőenzimeket, és csökkenteni képesek a glükózszintet.

Mi a helyzet a kalóriatartalommal?

„A lila kenyér keményítő- és a búzaliszttartalma megegyezik a fehér kenyérével, tehát a kettő tápértéke megegyezik. A kulcsötlet az volt, hogy az energiafelszabadulást lassítsuk le, tehát ugyanazt a kalóriatartalmat hosszabb idő alatt használja fel a szervezet” – mondta Zhou. A lila kenyér még nincs forgalomban, pont ezért Zhou számos megkeresést kap, hogy termékét piacra dobhassák. Ezen felül már Dél-Afrikából is felhívta egy férfi azzal a kérdéssel, hogy vajon ha antociánt juttatnak a csokoládéba, elérhetnék-e ugyanezt a hatást. Zhou elmondta neki, hogy az antioxidáns funkciót megkaphatja, de mivel a csokoládé keményítőtartalma eltérő, ezért nem fogja tudni elérni vele ugyanazt a reakciót.

Azért mi reménykedjünk, hogy egyszer erre is sor kerülhet!

Forrás: edition.cnn.com

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.