A közeljövőben már lila kenyeret is ehetünk!
- Dátum: 2016.08.19., 20:21
- antocián, cukor, egészség, energia, étel, felszívódás, keményítő, kutatás, reakció, színanyag, tudomány
Az elmúlt 10 évben a fehér kenyeret számos támadás érte. A jelenlegi táplálkozási gondolkodás szerint az emberi szervezet a fehér kenyeret túl gyorsan megemészti, aminek következtében a vércukorszint hirtelen ugrik meg, és ez a túlsúly gyors kialakulásához vezet. Nagyjából tehát elmondhatjuk, hogy a fehér kenyér az egészségesen étkezők ellensége.
A Szingapúri Nemzeti Egyetem kutató professzora, Zhou Weibiao ez ellen próbált tenni: feltalálta a lila kenyeret! Ez a kenyér antioxidánsokban gazdag, a fehér kenyérnél 20%-kal lassabban emészti meg a szervezet, és csak természetes összetevőkből készül.
A kenyér nagy problémája a glikémiás indexe: a cukortartalma túl gyorsan bejut a véráramba, ami ugrásszerűen megnöveli a vércukor szintjét, de az ugyanolyan gyorsan, ahogy megemelkedett, le is esik. Továbbá a gyorsan emészthető keményítőtartalom miatt az emberek gyakran hajlamosak jóval többet enni belőle, mint amennyire szükségük lenne.
Zhou szerint a kihívás az volt, hogy megnézzék, meg tudják-e egyáltalán változtatni a kenyér receptjét anélkül, hogy a fehér kenyér szeretett finom szerkezetét elhagynák. Úgy döntött, hogy a fekete rizsből fognak kivonni egy színanyagot, az antociánt, ami növeli a gabona antioxidáns tulajdonságait, és ezt injektálják majd a kenyérbe. A módszer következtében nemcsak az történt, hogy a kenyér lila színűvé vált, hanem a felszívódási aránya is csökkent 20%-kal. Sőt, mi több, ha 200°C-on sütötték, akkor az antioxidáns tartalmának 80%-át megőrizte a kenyérhéjban és a bélben. „Ha élvezni szeretnék a fehér kenyér szerkezetét, de lassabb felszívódásra vágynak, akkor valószínűleg ez a legjobb forma. És a színe sem rossz.” – nyilatkozta Zhou.
Az antocián egyébként egy természetes pigment, amely gyümölcsökben és zöldségekben fordul elő, például a szőlőben, az áfonyában és az édesburgonyában. Zhou azonban felhívja a figyelmet arra, hogy nem minden lila gyümölcs szuperétel, többek között a pitája, más nevein kaktuszgyümölcs vagy sárkánygyümölcs sem számít annak.
Különböző tanulmányok már kimutatták, hogy az antociánok segíthetnek a szív- és érrendszeri, a neurológiai és a rákbetegségek megelőzésében, szerepet játszhatnak a túlsúly és a cukorbetegség kontrollálásában, valamint gátolni tudják az emésztőenzimeket, és csökkenteni képesek a glükózszintet.
Mi a helyzet a kalóriatartalommal?
„A lila kenyér keményítő- és a búzaliszttartalma megegyezik a fehér kenyérével, tehát a kettő tápértéke megegyezik. A kulcsötlet az volt, hogy az energiafelszabadulást lassítsuk le, tehát ugyanazt a kalóriatartalmat hosszabb idő alatt használja fel a szervezet” – mondta Zhou. A lila kenyér még nincs forgalomban, pont ezért Zhou számos megkeresést kap, hogy termékét piacra dobhassák. Ezen felül már Dél-Afrikából is felhívta egy férfi azzal a kérdéssel, hogy vajon ha antociánt juttatnak a csokoládéba, elérhetnék-e ugyanezt a hatást. Zhou elmondta neki, hogy az antioxidáns funkciót megkaphatja, de mivel a csokoládé keményítőtartalma eltérő, ezért nem fogja tudni elérni vele ugyanazt a reakciót.
Azért mi reménykedjünk, hogy egyszer erre is sor kerülhet!
Forrás: edition.cnn.com
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.