Menü

Időben kimutatható lesz az időskori demencia

A szakértők olyan technológiák kidolgozásán fáradoznak, amelyek segíthetnek az időskori elbutulás diagnózisának felállításában már azelőtt, hogy a páciens észlelni kezdené a tüneteket, például a memóriaromlást.

Az MRI gépek képesek az agy anatómiai elváltozásainak leképezésére, többek között az idegsejtek pusztulását és degenerálódását, melyek az Alzheimer-kór tünetei közé tartoznak. Létezik azonban egy új és nem invazív módszer, az ASL (Arterial Spin Labelling), amely az agy véráramlását tudja mérni. A fő artériákban "mágnesezik" a vért, és ennek segítségével követik az útját az agyba. Ezáltal a szakértők ma már képesek annak meghatározására, hogy az idegsejtek megkapják-e a megfelelő mennyiségű oxigént és cukrot, ami a túlélésükhöz szükséges.

A mért alacsony véráramlás (perfúzió) korai jele lehet valami rossznak. A University College London professzora, Xavier Golay a következőket nyilatkozta: „Az ASL 15 évnyi világkörüli kifejlesztése után módszerek és technikák tárháza állt rendelkezésre. Ez egy rémálom lehetett volna bárkinek, aki ezen a szakterületen kívánt dolgozni, mivel nem tudták hol kezdjék, vagy hogyan érjék el a legjobb eredményeket.” Egy Európai Uniós keretprogram támogatásából 2012. októberében egy konferenciát rendeztek Amszterdamban, ahol a résztvevő tagok szorosan együttműködve keresték és találták meg a perfúzió mérésének leghatékonyabb módját. Ebből 2015. januárjában egy publikáció is született, ami nem sokkal a megjelenése után a szakterület kutatóinak referenciájává vált. Golay professzor hozzátette, hogy ez az áttörés valóban megváltoztatta a szakmát, csodálatra méltó módon formálta újjá. Ennek segítségével az ASL-t úgy tudják használni a neurodegeneráció vizsgálatában, hogy az eredményeket össze is tudják hasonlítani.

A sikerhez vezető kulcs tulajdonképpen egy megbízható és összehasonlításra alkalmas módszer kidolgozása volt, mellyel a demenciára utaló tüneteket tudják kimutatni.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.

Egészséges fogyás a hasról

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett, hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?