Gyors gyümölcslexikon
- Dátum: 2016.09.02., 07:39
- ajánlás, allergia, cukor, egészség, fehérje, gyümölcs, szénhidrát, tápérték, vitamin, víz, zsír
Amikor diétára, esetleg fogyókúrára adjuk a fejünket, vagy csak szimplán egészségesebben szeretnénk étkezni, nem elég annyit tudnunk, hogy a gyümölcsök egészségesebbek, ezért majd elég lesz, ha több gyümölcsöt fogyasztunk. Jó tisztában lenni azok tápértékével, hiszen nem mindegy, hogy az elfogyasztott gyümölcs például milyen mennyiségben tartalmaz cukrot. Ásványianyag-tartalmuk megközelítőleg hasonló, így azokról itt most nem teszünk említést. Összeszedtünk viszont néhány információt a szénhidrát-, zsír-, fehérje- és vitamintartalmukkal kapcsolatban, hogy a választás során könnyebb legyen a döntés. (Az adatok 100 g-ra vonatkoztatva, nyers gyümölcsre számítva vannak feltüntetve.)
Alma:
Közepes mennyiségű élelmi rost tartalommal büszkélkedő gyümölcs, de a nélkülözhetetlen tápanyagokból keveset tartalmaz.
szénhidrát: 13,81 g
ebből cukor: 10,39 g
élelmi rost: 2,4 g
zsír: 0,17 g
fehérje: 0,26 g
víz: 85,56 g
vitaminok: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
Körte:
Nagy mennyiségben tartalmaz élelmi rostot, de más tápértékkel nem igazán rendelkezik.
szénhidrát: 15,23 g
ebből cukor: 9,75 g
élelmi rost: 3,1 g
zsír: 0,14 g
fehérje: 0,36 g
vitaminok: B1, B2, B3, B5, B9, C, E, K
Banán:
Kiváló B6-vitamin forrás, közepes mennyiségű C-vitamint, mangánt és élelmi rostot tartalmazó gyümölcs.
szénhidrát: 22,84 g
ebből cukor: 12,23 g
élelmi rost: 2,6 g
zsír: 0,33 g
fehérje: 1,09 g
vitaminok: B1, B2, B3, B5, B6, B9, C
Őszibarack és nektarin:
Viszonylag alacsony tápérték-tartalommal rendelkeznek.
szénhidrát: 9,54 g
ebből cukor: 8,39 g
élelmi rost: 1,5 g
zsír: 0,25 g
fehérje: 0,91 g
vitaminok: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
Sárgabarack:
szénhidrát: 11 g
ebből cukor: 9 g
élelmi rost: 2 g
zsír: 0,4 g
fehérje: 1,4 g
vitaminok: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
Szőlő:
szénhidrát: 18,1 g
ebből cukor: 15,48 g
élelmi rost: 0,9 g
zsír: 0,16 g
fehérje: 0,72 g
vitaminok: B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
Narancs:
A citrusfélékre jellemzően a gyümölcsbél kiváló C-vitamin forrás. Savas kémhatású gyümölcs.
szénhidrát: 11,75 g
ebből cukor: 9,35 g
élelmi rost: 2,4 g
zsír: 0,12 g
fehérje: 0,94 g
víz: 86,75 g
vitaminok: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E
Kiwi:
C- és K-vitaminban gazdag, élelmi rost- és E-vitamin tartalma elég magas.
szénhidrát: 14,66 g
ebből cukor: 8,99 g
élelmi rost: 3 g
zsír: 0,52 g
fehérje: 1,14 g
vitaminok: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
A kiwiallergia az ételallergiák körülbelül 10%-áért felelős. Egy aktinidin nevű enzimet tartalmaz, ez az allergia kiváltója. Az enzim megtalálható még a banánban, a papayában és az ananászban is.
Szilva:
szénhidrát: 11,42 g
ebből cukor: 9,92 g
élelmi rost: 1,4 g
zsír: 0,28 g
fehérje: 0,7 g
vitaminok: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
Szamóca:
Kiváló C-vitamin és mangánforrás.
szénhidrát: 7,68 g
ebből cukor: 4,89 g
élelmi rost: 2 g
zsír: 0,3
fehérje: 0,67 g
vitaminok: B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
víz: 90,95 g
Néhány tanulmány is rendelkezésre áll már arról, hogy a szamócának gyulladáscsökkentő és rákellenes hatása lehet, valamint csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulási kockázatát.
Forrás: en.wikipedia.org
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.