Menü

Le az elavult teóriával: a vaj igenis egészséges!

Évtizedek óta különböző támadások érik a vajat. Ezek a támadások azonban lassan hitelüket veszítik. A legújabb kutatások szerint a vaj fogyasztása nem növeli a szívbetegségek, az agyvérzés és a cukorbetegség kialakulási kockázatát.

A kutatók több tanulmány eredményeit együttesen vizsgálták meg, és azt fedezték fel, hogy ha valaki napi 14 g vajat fogyaszt (ez körülbelül egy evőkanálnyi), annak nagyon kicsi vagy nincs hatása a fent említett betegségek kialakulására. Sőt, úgy tűnik a cukorbetegség kialakulásával szemben még enyhe védő szerepe is van.

A kutatócsoport 9 különböző adatbázisból nyerte az adatokat, és a következő kimeneteleket vizsgálta: halál, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség. Ez valószínűleg nem az első ilyen tanulmány, melyben próbálják megdönteni az általános elképzelést, miszerint a telített zsírok károsak az emberi szervezet számára.

Korábban:

Az 1980-as évekből származó ajánlások alkalmazásakor nem voltak bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a vaj káros hatással bír. A szívbetegség és a telített zsírok közötti kapcsolat nem került bebizonyításra. A valódi problémát a transzzsírok jelentik.

Alaperedmények:

Az elemzésben résztvevő tanulmányoknak 636 ezer résztvevője volt. Az átlagéletkor 44 és 71 év közé esett. Az átlagos vajfogyasztás napi 4,5 és 46 g közé esett. Az elemzés során nem találtak bizonyítékot a vajfogyasztás és a halál, valamint a szív- és érrendszeri betegségek között. Azt fedezték fel viszont, hogy minden további 14 g-nyi vaj 1%-kal növelte az elhalálozási kockázatot. Ebben az adatban viszont nem szabad túlságosan megbíznunk, mivel a statisztikai elemzés során határértéket kaptak, ami azt jelenti, hogy a kapott bizonyíték nem minősíthető jónak, így előfordulhat, hogy egyáltalán nem is létezik semmilyen kapcsolat. A vajfogyasztás nem növelte a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az agyvérzés kialakulási kockázatát. A II-es típusú cukorbetegséggel szemben azonban védő hatással bírt, ugyanis minden 14 g-nyi vaj 4%-kal csökkentette a betegség kialakulási kockázatát.

Az eredmények értelmezése

A szakemberek szerint a vaj, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegség kialakulása közötti kapcsolat nagyon kicsi vagy semleges. Ezek az eredmények nem támasztják alá azokat az étkezési irányelveket, amelyek szerint csökkenteni kellene a vajfogyasztást.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.

Hipermnézia – amikor nincs olyan, hogy elfelejted

Talán már mindenki járt úgy, hogy elfelejtett valamit, mert esetleg sok más dolga volt. A hipermnéziások nem tudnak felejteni még akkor sem, ha szeretnének.

Villámlás és mennydörgés – tudod, mit kell tenned?

Mindenki találkozott már olyan viharral, ami hangos dörgéssel és villámlással járt, de vajon mindenki tudja e, hogy ilyenkor mit kell tenni?

Ingyenes mammográfiás emlőszűrés is lesz Kapolcson, a Művészetek Völgyében

A Művészetek Völgye Fesztivál ideje alatt idén nemcsak kulturális élményekkel gazdagodhatunk, hanem az egészségünkért is tehetünk. 2025. július 25-én, pénteken a Novartis Hungária Zrt. támogatásával ingyenesen lehet mammográfiás emlőszűrést igénybe venni Kapolcson. A vizsgálatra fesztiváljegy nélkül is be lehet jelentkezni. Olyan 40 és 65 év közötti nőket várnak – legyenek akár helyi lakosok, vagy fesztiválozók –, akik az elmúlt egy évben nem vettek részt ilyen szűrésen.

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?