Menü

Le az elavult teóriával: a vaj igenis egészséges!

Évtizedek óta különböző támadások érik a vajat. Ezek a támadások azonban lassan hitelüket veszítik. A legújabb kutatások szerint a vaj fogyasztása nem növeli a szívbetegségek, az agyvérzés és a cukorbetegség kialakulási kockázatát.

A kutatók több tanulmány eredményeit együttesen vizsgálták meg, és azt fedezték fel, hogy ha valaki napi 14 g vajat fogyaszt (ez körülbelül egy evőkanálnyi), annak nagyon kicsi vagy nincs hatása a fent említett betegségek kialakulására. Sőt, úgy tűnik a cukorbetegség kialakulásával szemben még enyhe védő szerepe is van.

A kutatócsoport 9 különböző adatbázisból nyerte az adatokat, és a következő kimeneteleket vizsgálta: halál, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség. Ez valószínűleg nem az első ilyen tanulmány, melyben próbálják megdönteni az általános elképzelést, miszerint a telített zsírok károsak az emberi szervezet számára.

Korábban:

Az 1980-as évekből származó ajánlások alkalmazásakor nem voltak bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a vaj káros hatással bír. A szívbetegség és a telített zsírok közötti kapcsolat nem került bebizonyításra. A valódi problémát a transzzsírok jelentik.

Alaperedmények:

Az elemzésben résztvevő tanulmányoknak 636 ezer résztvevője volt. Az átlagéletkor 44 és 71 év közé esett. Az átlagos vajfogyasztás napi 4,5 és 46 g közé esett. Az elemzés során nem találtak bizonyítékot a vajfogyasztás és a halál, valamint a szív- és érrendszeri betegségek között. Azt fedezték fel viszont, hogy minden további 14 g-nyi vaj 1%-kal növelte az elhalálozási kockázatot. Ebben az adatban viszont nem szabad túlságosan megbíznunk, mivel a statisztikai elemzés során határértéket kaptak, ami azt jelenti, hogy a kapott bizonyíték nem minősíthető jónak, így előfordulhat, hogy egyáltalán nem is létezik semmilyen kapcsolat. A vajfogyasztás nem növelte a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az agyvérzés kialakulási kockázatát. A II-es típusú cukorbetegséggel szemben azonban védő hatással bírt, ugyanis minden 14 g-nyi vaj 4%-kal csökkentette a betegség kialakulási kockázatát.

Az eredmények értelmezése

A szakemberek szerint a vaj, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegség kialakulása közötti kapcsolat nagyon kicsi vagy semleges. Ezek az eredmények nem támasztják alá azokat az étkezési irányelveket, amelyek szerint csökkenteni kellene a vajfogyasztást.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.