Menü

17 egyszerű zöldségkertészeti tipp

Ha még nem vagyunk gyakorlottak a kertészeti praktikákban, de hobbink a zöldségtermesztés, itt a nagy lehetőség a fejlődésre! Összegyűjtöttünk néhány zöldségkertészeti tippet, amellyel egészségesebb, ellenállóbb és szebb növényeket nevelhetünk.

1. Ha kezd hideg lenni, de még mindig van érésben lévő paradicsomunk a kertben, védjük meg őket! Vigyük be őket egy meleg, száraz helyre.Függesszük fel őket, és be fognak érni!

2. Próbáljuk meg tisztán tartani a kerti zöldségeinket! Terítsünk el körülöttük 2-3 cm vastagságú mulcsot, ez nemcsak a kosztól fogja megvédeni őket, de gátolni fogja a gyomok növekedését is.

3. A kerti eszközök nyelét fessük le színesre, de ne zöldre. Így ha kint is hagyjuk őket a kertben, könnyen meg fogjuk találni. Az apró eszközök számára pedig még a kertünkbe is kihelyezhetünk egy postaládaszerű dobozt, amiben tárolhatjuk őket.

4. Ha alkalmazunk komposztot a talaj stabilizálására, kezdjük el időben, 2-3 héttel az ültetés előtt, hiszen időre van szüksége, hogy integrálódjon.

5. Ha nem akarunk deréktörő munkát végezni a komposzttal, létezik egy egyszerűbb módszer is: a zöldségidény után késő ősszel terítsük szét a komposztot, és téli mulccsal, például szénával vagy aprított levelekkel fedjük be. Így mire kitavaszodik, az olvadó hó és a talajban lévő mikroorganizmusok el fogják végezni a dolgukat.

6. Ha szeretjük a kúszónövényeket, de a termesztésükhöz nincs elég helyünk, akkor felfuttathatjuk őket lécekre vagy egy kerítésre is. Helyet is spórolunk, és jól is néz ki így a dinnye vagy az uborka.

7. A túlérett zöldségeket minél hamarabb szedjük fel, így a kártevőket is könnyebben távol tudjuk tartani.

8. A túlöntözés károsabb az alulöntözésnél. Könnyebb újraéleszteni egy kicsit kiszáradt növényt, mint egy elárasztott gyökerűt.

9. Ha átültetünk egy növényt, virágot, vagy palántázunk, tegyünk egy kis komposztot is a lyukba. Ez extra löketet ad a növényeknek, hogy a növekedési szakaszt túl tudják élni.

10. A rovarok ki nem állhatják a fokhagymát, a vöröshagymát, a metélőhagymát és a krizantémot. Ültessünk belőlük szerte a kertben, hogy könnyebb legyen a rovarok elhárítása!

11. A növények akkor érzik magukat a legjobban, ha alkalmazkodni tudnak az adott környezethez. Olvassunk utána, és megfelelően válasszuk ki őket!

12. Csíráztassunk a házban! Így gyorsabban is megy végbe a folyamat, a palánták egészségesebbek lesznek, és könnyebben harcba tudnak szállni majd a kártevőkkel és a betegségekkel.

13. A kevés hely barátja a fokhagyma, a póréhagyma és az újhagyma. Ezek remek konténernövények. Kevés rovar és betegség támadja meg őket, és a gyökerük sem igényel túl nagy helyet.

14. Öntözzük a kertet kora reggel, így elkerülhetjük a nedvességveszteséget, valamint az üszögöt és más gombákat, amelyek magas páratartalomnál terjednek leginkább.

15. Néhány zöldség valóban jobban érzi magát az első fagy után, például a kel, a káposzta, a sárgarépa, a kelbimbó és a paszternák.

16. Ha paradicsompalántát ültetünk, a szárát takarjuk be földdel az első levelekig. Ez elősegíti a gyökérnövekedést, így erősebb, egészségesebb növénykénk fog fejlődni.

17. Az egészséges talaj egy mikrobában, földigilisztában és más organizmusokban gazdag földet jelent. Egy jó termőréteggel rendelkező talaj erős kerti növényeket nevel, amelyek jobban ellenállnak a káros hatásoknak.

Forrás: www.planetnatural.com

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?