Most akkor igyunk tejet, vagy ne...?
- Dátum: 2016.09.13., 07:57
- hőkezelés, növényi tej, tehéntej, tej
"A tej élet, erő és egészség" - hangzik az egyik szlogen. Eszerint a nézőpont szerint a tej erősíti a csontokat és rengeteg vitamin található benne, amelyek listája valaha látható is volt a zacskós tejek csomagolásán. A másik nézőpont viszont azt vallja, hogy a tej roppant egészségtelen, egyedül az ember issza meg más élőlény tejét, s ebből is látszik, hogy ez nem jó irány. Hogyan igazodjunk el a kettő között, és miként döntsük el, hogy a tej végülis egészséges-e, vagy sem?
Az ipari feldolgozás lehetséges, hogy rontott a tej minőségén. A tej alkotórészeit gyakorlatilag apró részekre bontják, és újra összerakják - nagyon leegyszerűsítve így néz ki a hőkezelési eljárás, amivel a tejet néhány napnál tartósabbá teszik, eljárástól és csomagolástól függ az időtartam. Az idősebb generáció még emlékezhet rá, hogy valaha mindössze pár napig állt el a boltokban kapható tej is, viszont a gyártók állítják: nem használnak tartósítószert a tejnél, hiszen azt hőkezeléssel tartósítják, nincs is rá szükség. Ettől még kérdéses, hogy mennyire egészséges a bolti tej. De vajon jobb-e a házi?
Az egészséges táplálkozás keretében mindenhol ajánlják a házi élelmiszereket, mondván, hogy nem tartalmaznak adalékanyagokat (normális esetben), és nem ipari eljárás során, hanem hagyományos módszerekkel állítják elő. Mi a helyzet a tejjel? Ami bizonyos, hogy a házi tej íze más, s aki nem szokott ehhez hozzá, az gyakran nem szereti, és csalódás a számára, vagy nehezen iható a házi "bocinedű". Az is tény, hogy a házi tej jóval zsírosabb és hízlalóbb, tehát a nagy tejfogyasztóknak érdemes vele óvatosan bánniuk, ami a mennyiséget illeti.
Sok nézőpont szerint viszont mindegy, hogy házi, vagy sem, egészségtelen a tej így is - úgy is. Az állatvédők amellett is érvelnek, hogy a tejfogyasztással kizsákmányolják az állatot, sokszor pedig nagyon rossz körülmények között tartják - főleg a tejüzemek állatait, de sokszor az otthon gondozottakat is. Legtöbbjük egyáltalán nem legel, hanem egy helyhez kötve éli le az életét. Állítólag mindez befolyásolja a tej minőségét is: ilyen körülmények között az állat stresszessé válik, sokkal kevésbé egészséges, és a tejében nem lesznek megtalálhatóak az egyébként egészségesként reklámozott tápanyagok.
Mások állítják, hogy a tej igenis értékes összetevőket tartalmaz, energiát ad, mindeközben elég jó táplálékforrás, hisz sok fehérjét és kevés kalóriát, valamint szénhidrátot tartalmaz, s mindemellett igen laktató. Így akár még a diétába is beilleszthető. Nos, akkor hol az igazság?
Valójában önmagunkban. Érdemes arra odafigyelni, hogy a tejre miként reagál a szervezetünk, és ennek megfelelően döntsük el, hogy isszuk-e, vagy sem. Milyen szempontokat nézzünk meg? Például ezeket:
- Kívánjuk-e a tejet, vagy csak megszokásból fogyasztjuk? Mennyire hiányzik, ha egy-két hétig nem isszuk?
- Szeretjük-e a tejet önmagában, vagy csak kiegészítésként isszuk szívesen, pl. kávéhoz adva?
- Javul, vagy romlik tőle az emésztésünk?
- Tapasztalunk-e hasmenést, hasfájást, ha tejet fogyasztunk?
A kétkedőknek manapság már rengeteg alternatívája van. Azon túl, hogy a laktózérzékenyek laktózmentes tejet is fogyaszthatnak (amit egyébként az édeskés, finom íze miatt a nem tejallergiások is szívesen isznak), rengeteg növényi tejes alternatíva kapható az üzletekben. Rizs-, kókusz-, zab- és mandulatej - mindegyiket érdemes kipróbálni! Igaz, az áruk minimum a duplája a tehéntejhez képest, ezzel tehát számoljunk.
Hogyan legyen sikeres egy januári diéta?
Ha valaha tettél már újévi fogadalmat, akkor egész biztosan felkerült a listádra az életmódváltás. Többségünk jellemző módon diétázni, fogyni szeretne, de az ünnep utáni időszak a lehető legrosszabb az új étrend bevezetésére. Az alábbi cikkből azt tudhatjuk meg, hogy hogyan lehet mégis sikeres egy év eleji fogyókúra.
Esszenciális vitaminok
Rengeteg vitamint ismerünk, tudjuk azt is, hogy melyik milyen fajta, hogyan hasznosítja a szervezetünk. Ámde ki ismeri az esszenciális vitamin kifejezést?
A helyes táplálkozás alapszabályai
A gyermekkorban kialakított táplálkozási szokások rendkívül fontosak, mivel hosszú távon befolyásolják a felnőttkor egészségét. A helyes étrend segíthet a gyerekeknek abban, hogy elkerüljék az elhízást és más egészségi problémákat, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és vitaminhiány.
Szerencsehozó vagy elvivő falatok, avagy mit együnk és mit ne újévkor
Múlt cikkemben a szilveszteri és újévi népszokásokat, hiedelmeket gyűjtöttem csokorba a világ minden tájáról, melyek talán már kicsit háttérbe szorultak, azonban az étkekkel kapcsolatos babonák még mai napig foglalkoztatják az embereket.
Gyors pohárkrémek a nehéz karácsonyi desszertek után
Képzeljenek el olyan pohárdesszerteket, amelyekhez maximum tizenöt perc időráfordítás szükséges. Jól hangzik? Nézzünk pár receptet!