Őszi étkezési tippek
- Dátum: 2016.10.18., 14:57
- csipkebogyó, gyümölcs, környezetterhelés, környezetvédelem, ősz, savanyúság, szendvics, szezonális étkezés, tea
A hideg időszakban sok mindent megteszünk immunrendszerünk erősítése érdekében, de arra vajon odafigyelünk, hogy olyan ételeket és italokat fogyasszunk, melyek hozzájárulnak szervezetünk immunvédelméhez? Ha igyekszünk szezonálisan étkezni, akkor máris sokat tettünk egészségünk megőrzése érdekében, hiszen így juthatunk friss, vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli ételekhez. No de mit is együnk és igyunk ennek érdekében? Segítünk!
Minden évszaknak, sőt minden hónapnak megvannak a szezonális ételei. Ezek alapján összeállítottunk egy javaslati listát, hogy mit érdemes októberben enni és inni.
Ezzel főzz: csemege kukorica, főzőtök, karalábé, karfiol, kelkáposzta, krumpli, lilahagyma, padlizsán, sárgarépa, sütőtök, spenót, vöröshagyma, zellergumó, zöldbab, zöldborsó
Ezt edd savanyúságnak: cékla, édeskáposzta, fejes saláta, jégsaláta, lilakáposzta
Gyümölcsözz velük: alma, dió, körte, szilva, szőlő
Szendvicshez: uborka, újhagyma, paradicsom, zöldpaprika
Ezt idd: csipkebogyó tea frissen szedett csipkebogyóból
Kevesen tudják, hogy a környezetvédelmi szempontok is a szezonális étkezést támogatják. Ily módon ugyanis nincs szükség tartósításra (aminek a legtöbb formája ráadásul egészségtelen is), ha pedig helyben, frissen szedett ételeket eszünk, akkor a szállításból fakadó környezeti terhelés is csökken, nem is beszélve a csomagolási hulladékokról, valamint az energiáról, ami szükséges ahhoz, hogy későbbre tároljuk az élelmiszereket. Az idényszerűen, azonnal fogyasztott alapanyagokat nem kell becsomagolni, és főleg nem hosszú ideig hűteni, fagyasztani.
A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!