Őszi receptötletek batátával
- Dátum: 2016.11.15., 10:46
- batáta, ebéd, édesburgonya, egészséges, köret, ősz, recept, színek, táplálkozás, zöldség
A színek szerinti étkezés alapja, hogy a természet aktuális színpompájához illeszkedő ételek megadják az adott időszakokban a szervezetünk számára szükséges vitaminokat és tápanyagokat. Ősszel tehát javasolt olyan színű ételeket fogyasztani, mint az őszi falevelek színvilága. Nos, ehhez kiválóan illeszkedik a batáta, vagy közismertebb nevén az édesburgonya, amelyet kétféle színváltozatban (narancssárgás és lilás) is termesztenek. Ezek íze némileg eltér egymástól, de mindegyikük nagyon finom és omlós. Nagy előnye ennek a zöldségnek, hogy még kevésbé elterjedt, és könnyebben kaphatunk belőle bio, vagy házilag termesztett változatot. Íme néhány szuper ötlet az elkészítéséhez!
Sült krumpli és sült batáta vegyesen
A sült burgonya rajongói minden bizonnyal az édesburgonyás változatot is szeretni fogják! Fontos információ, hogy noha pucoláskor a batáta keményebbnek tűnik a krumplinál, hamarabb megsül és megfő, és a végeredmény is a krumplinál puhább állagú. Ezért nem érdemes együtt sütni a burgonyával, hanem külön, majd utána együtt fogyasztani. Markáns fűszersót ajánlunk mellé. A sütéshez a kókuszolajat javasoljuk, mert a napraforgóolaj kevésbé egészséges, és némileg az ízén is módosít.
Főzés után serpenyőbe vele!
Az egyik legfinomabb elkészítési módja, ha megfőzzük, majd serpenyős zöldséget készítünk belőle. Figyelem: főzés előtt pucoljuk meg, és vágjuk kockára, így sokkal gyorsabban megfő, mint a krumpli! Főzéskor a répát is adjuk mellé. Ha megpuhult, öntsük le róla a vizet, és egy teflon- vagy kerámiaserpenyőben olivaolajon, vagy kókuszolajon süssük össze brokkolival, cukkinivel, kukoricával, hagymával és bármilyen más zöldséggel, amit szeretünk. Chili és más csípős fűszerek, valamint karib curry passzolnak hozzá leginkább.
Batátapüré? Jöhet!
A krumplipüré testvéreként elkészíthetjük a batátapürét is. Ahogy említettük, az édesburgonya gyorsabban megfő, majd ha ez megtörtént, törjük össze vajjal, valamint bio vegetával, vagy akár reszelt sajttal. A tej és tejföl ehhez a változathoz talán kevésbé illeszkedik. Grillezett fűszeres húsok, sütőben sült fasírozottak finom körete.
Rakott krumpli, rakott batátával
Ha legközelebb rakott burgonyát készítünk, ne hagyjuk ki belőle a batátát sem! Vegyük figyelembe a fent említetteket, miszerint a batáta könnyebben megfő, és főzés után omlsósabb, törékenyebb és puhább állagot vesz fel. Ehhez a változathoz használhatunk cukkinit, vagy fűszeres kolbászt, hagymát, míg a tojás kevésbé vág össze az édesburgonyával.
Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.
Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.
Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.
Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.
Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.