Menü

Eljött a csípős ételek ideje

A téli időszak bizony másfajta étkezést kíván: most már nem elég könnyed zöldségeket eszegetni, mint a nyári hőségben. Ha energikusak szeretnénk maradni, akkor tartalmasabb, és másfajta ízvilágú ételeket érdemes fogyasztani. A hidegben ajánlott lehet a fűszeres, valamint rostdús ennivalókat tenni a tányérunkra.

Ez persze nem azt jelenti, hogy többet kell ennünk, mert ez elhízáshoz vezethet, főleg akkor, ha az évnek ezen szakaszában keveset mozgunk. Viszont ételeink fűszerezését át szabad most alakítani, eljött a kissé intenzívebb, valamint csípősebb ízvilág időszaka! Mindez ugyanis melegíti, fűti a szervezetünket.

Sajnos máig él az a tévhit, hogy a csípős és fűszeres ételek ártalmasak az egészségre. Sajnos ez így önmagában nem igaz, tehát fenntartásokkal kell kezelnünk ezt az információt és érdemes pontosítani rajta. Azért alakult ki ez a szemlélet, mert sokan olyan ételekkel viszik be a fűszereket a szervezetükbe, amik önmagukban terhelőek és zsírosak. Például nem mindegy, hogy csípősen fűszerezett sárgaborsó főzeléket, vagy csípős szósszal elkészített csülköt eszünk. A zsíros húsok, finomlisztes ételek nem kedveznek egészségünknek télen sem.

Segíthet, ha ötleteket szerzünk az indiai és a dél-amerikai konyhák háza tájáról, ahol úgy valósítják meg a csípős és erősen fűszerezett ízvilágot, hogy közben viszonylag egészségesen, és nem terhelően étkeznek.

Melyik a jó sajt-gyümölcs kombó?

Hagyományosan nagyon sokan desszert előtt esznek sajtot gyümölccsel. Bevallom én szinte bármikor, elsősorban vacsorára. Talán még gyerekkoromban alakult úgy, hogy bármelyik másik kisgyerek, nem annyira szerettem a gyümölcsöt, de sajttal egészen más. Kérdés az, hogy vajon egészséges is-e, ha sajtot eszünk gyümölccsel, és mik a legjobb mixek?

Rákellenes ételek

Ma már sajnos mindenki ismer olyan szomszédot, barátot, kollégát, vagy sajnos közvetlen közeli vagy távoli családtagot, aki megküzdött a rákbetegséggel, vagy aki netán sajnos elveszítette a harcot vele. Szomorú, alattomos, kegyetlen betegség, olykor villámgyors lefolyású, máskor sok szenvedéssel ér véget. Elkerülni, kivédeni, meggyógyítani nem lehet, de a megelőzésben van némi szerepe azért az életmódnak.

A túlevés hatásai

A túlevés legnyilvánvalóbb hatásai a túlsúly és a romló egészség. A legtöbb ember joggal fél ezektől a negatív hatásoktól, de a túlevés az élet számtalan más területét is befolyásolja.

Szedres finomságok nyárra

A friss szeder nyersen is szuper nassolnivaló, de a lédús bogyók remek kiegészítői a különféle desszerteknek a muffinoktól a fagyikon át a pohárkrémekig

Koleszterin gyermekkorban

Magyarországon köztudottan szinte minden második felnőttnek magas a koleszterinszintje, ami szív-és érrendszeri problémákhoz vezethet, azonban az megdöbbentő adat, hogy már az 1-3 éves magyar gyermekek fele is több koleszterint fogyaszt az ajánlottnál.