Menü

Amikor csak sír és sír a baba

A csecsemőkori krónikus hasfájás nagyon meg tudja nehezíteni a szülést követő hónapokat. Legfőbb jele, hogy a csecsemő nagyon sokat sír, amit szülőként rendkívül nehéz végignézni.

A csecsemőkori hasfájásnak több oka is lehet. Leggyakrabban arról van szó, hogy a kicsi jó evő, és hajlamos „degeszre” enni magát. Sok anyuka a babasíráshoz első körben az éhséget társítja, és megeteti a kicsit. De a babák nemcsak az éhségüket jelzik sírással, tehát gondolnunk kell arra is, hogy a túletetéstől fájhat a pocakja. Ezekben az esetekben érdemes visszafogni az adagokat, egyen a baba inkább többször, de kevesebbet.

Az anyuka által fogyasztott különböző élelmiszerek is okozhatnak hasfájást a babáknál. Ezért érdemes megpróbálni a szoptatós anyukáknak, hogy kerülik például a következő puffasztó hatású zöldségek fogyasztását: karfiol, karalábé, kelkáposzta, hüvelyesek. Ha hasfájós a baba, akkor próbaképpen az anyának ajánlott minimalizálni a tej illetve tejtermékek fogyasztását is.

Fontos tudni, hogy bizonyos esetekben fennáll a kockázata annak is, hogy a baba bélflórája nem alakul ki megfelelően, aminek egyébként normális helyzetben, pár hónapos korra már ki kell fejlődnie. Ezt valószínűsítheti például a császármetszéssel történő születés, vagy ha a baba intenzív újszülött-kezelésen esett át, melynek részeként nagy mennyiségű antibiotikumot kapott. Ilyenkor a probléma bélbaktérium pótló készítmények (probiotikumok) segítségével orvosolható.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Kutyák hatása a gyerekekre

Szakemberek szinte testvéri kötelékhez hasonlítják a kutya és a gyermek barátságát, ugyanis minden gyermekek számára hatalmas előny, ha kutyával nőhet fel. Ez csökkenti a szorongásukat, a stresszszintjüket, és támogatja a szocializációjukat.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!