Csicseriborsót az étrendünkbe!
- Dátum: 2017.01.12., 09:05
- csicseriborsó, falafel, humusz, hüvelyes, vega hamburger, vegán, vegetáriánus, vitaminforrás, zöldség
Kevesen ismerik, és még kevesebben fogyasztják hazánkban ezt a nagyon egészséges, és széleskörűen felhasználható hüvelyes zöldséget, a csicseriborsót. Pedig érdemes, úgyhogy bemutatjuk, milyen módokon készíthetjük el, és hogyan, miért kössünk vele életre szóló barátságot.
Jól megfér a borsó, a bab, a zöldbab és a sárgaborsó mellett, még akkor is, ha keletről származik. Mivel kifejezetten ajánlott hüvelyes zöldségeket fogyasztani, hiszen sok rostot és fehérjét, rengeteg tápanyagot tartalmaznak, valamint csökkentik a vér koleszterinszintjét, ezért érdemes tudatosan is alkalmazni őket a konyhánkban. Nem meglepő, hogy minél változatosabban esszük őket, annál egészségesebbek - no és persze minél több fajtájukat vesszük magunkhoz, annál jobb! Érdemes hát a csicseriborsóval szélesíteni a repertoárunkat, amelynek jellegzetessége, hogy felsorolt előnyei mellett sok vasat és kalciumot tartalmaz, pozitív hatást gyakorol az érrendszerre, valamint csökkenti a vércukorszint ingadozását.

A csicseriborsó (középen fent) a többi hüvelyessel együtt
Általános tévhit, hogy a hüvelyesek puffasztanak, pedig ez nem ennyire egyszerű. Igen jól segítik a hüvelyesek az emésztést, és kitakarítják a bélrendszerből, ami nem oda való, ez pedig esetleg gázok formájában (is) távozik. Érdekesség, hogy a vegetáriánusok esetében ez a puffasztó hatás ritkábban jelentkezik - mindez vélhetően azzal van összefüggésben, hogy az állati eredetű ételek sokkal tovább maradnak a bélrendszerben, mint a növényi táplálékok.
A csicseriborsóhoz többféle változatában is hozzájuthatunk: száraz csomagolásban is megvásárolhatjuk, ebben az esetben fontos, hogy elkészítés előtt sok más hüvelyessel egyetemben előző nap be kell áztatni. Ha erre nincs időnk, akkor tegyünk a főzővízhez egy szódabikarbónát, úgy gyorsabban elkészíthető. A konzerves változat természetesen egyszerűbb és gyorsabb, noha ismeretes, hogy a konzerves ételek azért kevésbé egészségesek, ráadásul a csomagolás sem éppen környezetbarát. Mindenesetre ha egy-egy alkalommal sietünk a főzéssel, és gyors étekre van szükség, akkor praktikus lehet. A biopiacokon kimérve is megvásárolhatjuk a csicseriborsót - noha nem túl gyakori, de nyilván ez a friss és zsenge változat a legajánlottabb.

No de térjünk a lényegre, milyen módokon készíthető el a csicseriborsó? Óriási előnye, hogy nagyon sokféle változatú receptje ismert.
1. Készíthetünk belőle levest - s közben ne spóroljunk a fűszerekkel, úgy finom! A keleti ízvilág fűszerei is illeszkednek hozzá.

2. Főételként fogyaszthatjuk akár hús helyett is, ragunak elkészítve és más zöldségekkel, mellé például kölest, kuszkuszt, vagy barnarizst tálalhatunk.

3. Összeállíthatunk belőle húsmentes kis szeleteket, amit akár zöldséggel, akár hamburgerpogácsaként is ajánlunk.

Zöldséggel natúran...

... vagy hamburgerpogácsaként
4. Készíthetünk csicseriborsóból zöldségfasírtot - egyébként belőle készül a sokak által keleti gyorsétkezdékből már ismert falafel is.

5. A humuszt szintén sokan ismerik a különböző keleti éttermekből, azt viszont kevesen tudják, hogy csicseriborsóból készül, és otthon is könnyen elkészíthető. Ha már a krémes étkeknél tartunk - a csicseriborsó kiváló szendvicskrém alap, ami megfelelő fűszerezéssel isteni kence a reggelikhez és vacsorákhoz egyaránt. A szendvicskrémet még csicseriborsólisztből is elkészíthetjük - merthogy igen, ilyen is van, és a reformkonyha kedvelőinek az egyik kedvence.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.