Menü

Egészséges palacsinta sósan és édesen

Legkedvesebb desszertünkről, a palacsintáról sem kell lemondanunk, ha az egészséges életmódot követjük, vagy diétázunk - könnyedén elkészíthetjük egészséges verzióban is! íme egy szuper recept, amit érdemes kipróbálni. Sőt, kis átalakítással nem csak édességként, hanem ínycsiklandozó és gyorsan elkészíthető ebédként is funkcionál.

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

- 40 dkg zabpehelyliszt (szoktuk ajánlani a recepteknél, hogy őröljük le magunk a zabpelyhet, de a palacsinta esetében ezzel csak akkor próbálkozzunk, ha valóban liszt finomságot készítő eszközzel, pl. kézi malommal rendelkezünk)
- 4 tojás
- 6-7 dl tej
- 4-5 dl szóda vagy szénsavas ásványvíz
- pici kókuszzsíron süssük

Édes palacsinta:

A hagyományoktól eltérően megtölthetjük gyümölcssalátával, vagy gyümölccsel felturbózott túróval, pudinggal. Bármelyiket készítjük is, használjunk cukor helyett természetes édesítőszert, pl. nyírfacukrot, vagy eritritet! A kakaós változatot szintén ezzel készíthetjük, de akik kevésbé édesszájúak, azok édesítés nélkül is fogyaszthatják a kakaós palacsintát. Használhatunk még cukormentes lekvárt is, pl. a szilvalekvárt gyakorta készítik cukor nélkül (ellenőrizzük!). A tetejére cukor helyett szintén édesítőszert szórjunk, amit mi magunk is le tudunk darálni pl. egy kávédaráló segítségével. Persze kész formában is kapható por állagú édesítő, de ez általában drágább.

Sós palacsinta:

Keverjünk zöldfűszereket a palacsintatésztába, és így süssük ki! Illeszkedik hozzá a bazsalikon, a snidling, vagy az oregano (ez utóbbiból kevesebbet használjunk), de a bátrak őrölt chilivel is próbálkozhatnak. Majd töltsük meg vajon sült csirkemellel, vagy tejszínes-sajtos párolt zöldségekkel. Még ínycsiklandozóbb lesz, ha egy kis sajtot olvasztunk a tetejére.

Finomságok édesburgonyával - válogatás

Az édesburgonya az utóbbi időben nálunk is egyre elterjedtebb - mutatjuk, mi mindent csinálhatsz belőle!

Így hat ránk a csípős paprika

A paprika közismerten igen magas C-vitamin-tartalmú zöldség. Számos más vitamint és fontos növényi hatóanyagokat - karotinoidokat, luteint, likopint, zeaxantint - tartalmaz, így fogyasztása mindenképpen egészséges.

Miért együnk diót?

A dió az egyik legértékesebb gyümölcsünk. A dióbél nemcsak ízletes, hanem bizony egészséges is.

Ashwagandha: Az álombogyó jótékony tulajdonságai

Az álombogyó (Ashwagandha, Withania somniferam farkascseresznye) amellett hogy az egyik legismertebb és legtöbbet használt gyógynövény az ayurvéda, siddha és kínai gyógyászatban, a nootropikumok jellegzetességeit is magában hordozza, ezért mind a mai napig tökéletes a neurodegeneratív betegségek, pl. az Alzheimer-kór és a depresszió kezelésére.

Miért olyan fontos a B vitamin és milyen tünetek jelzik a hiányát

Minden vitamin nagyon fontos a szervezetünknek, de a B vitamin bevitel különösen ajánlott az immunrendszer támogatása érdekében. A legjobb megoldás élelmiszerek formájában bevinni.