Egészséges palacsinta sósan és édesen
- Dátum: 2017.02.06., 09:56
- csirkemell, cukor, desszert, ebéd, édes, édesítőszer, egészséges, főzés, palacsinta, recept, sós, táplálkozás
Legkedvesebb desszertünkről, a palacsintáról sem kell lemondanunk, ha az egészséges életmódot követjük, vagy diétázunk - könnyedén elkészíthetjük egészséges verzióban is! íme egy szuper recept, amit érdemes kipróbálni. Sőt, kis átalakítással nem csak édességként, hanem ínycsiklandozó és gyorsan elkészíthető ebédként is funkcionál.
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
- 40 dkg zabpehelyliszt (szoktuk ajánlani a recepteknél, hogy őröljük le magunk a zabpelyhet, de a palacsinta esetében ezzel csak akkor próbálkozzunk, ha valóban liszt finomságot készítő eszközzel, pl. kézi malommal rendelkezünk)
- 4 tojás
- 6-7 dl tej
- 4-5 dl szóda vagy szénsavas ásványvíz
- pici kókuszzsíron süssük
Édes palacsinta:
A hagyományoktól eltérően megtölthetjük gyümölcssalátával, vagy gyümölccsel felturbózott túróval, pudinggal. Bármelyiket készítjük is, használjunk cukor helyett természetes édesítőszert, pl. nyírfacukrot, vagy eritritet! A kakaós változatot szintén ezzel készíthetjük, de akik kevésbé édesszájúak, azok édesítés nélkül is fogyaszthatják a kakaós palacsintát. Használhatunk még cukormentes lekvárt is, pl. a szilvalekvárt gyakorta készítik cukor nélkül (ellenőrizzük!). A tetejére cukor helyett szintén édesítőszert szórjunk, amit mi magunk is le tudunk darálni pl. egy kávédaráló segítségével. Persze kész formában is kapható por állagú édesítő, de ez általában drágább.
Sós palacsinta:
Keverjünk zöldfűszereket a palacsintatésztába, és így süssük ki! Illeszkedik hozzá a bazsalikon, a snidling, vagy az oregano (ez utóbbiból kevesebbet használjunk), de a bátrak őrölt chilivel is próbálkozhatnak. Majd töltsük meg vajon sült csirkemellel, vagy tejszínes-sajtos párolt zöldségekkel. Még ínycsiklandozóbb lesz, ha egy kis sajtot olvasztunk a tetejére.
Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.
Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.
Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.
Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.
Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.