Menü

Nem elég a pihentetés bokaficam esetén

A bokaficam, vagy rándulás gyakori probléma, sokan találkoznak vele életük során, hiszen elég egy rossz mozdulat, figyelmetlenség és már maga alá is fordul ez a testrész. Senki nem gondol azonban arra, hogy felkeressen a baleset után egy szakorvost, lehetőség szerint ortopéd-traumatológust, aki ki tudná zárni egy súlyosabb sérülés lehetőségét.

„Bokaficam, bokarándulás esetén leggyakrabban egy vérömleny keletkezik a külboka táján, amely szöveti sérülést jelez. Mindez lehet a külboka-szalag rendszerében, lehetséges az ízületi tok bevérzése miatt, de előfordulhat mélyebbi szakaszon, a csontállományban. Bokaficam során a bokaszalag magával ránthatja a nála gyengébb csontot, és jelentős erő hatására bokatörést is lehet szenvedni” – fogalmazott Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd-traumatológus szakorvosa.

Hozzátette, a bokarándulás és a bokatörés tünetei nagyon hasonlóak, hiszen mindkettőnél tapasztalható duzzanat, vérömleny megjelenése, mozgáskorlátozottság, a bőr lilás elszíneződése.

A sérülés pillanatában nem lehet megállapítani történt-e porcsérülés, a röntgenfelvétel elengedhetetlen, amellyel ki lehet zárni egy esetleges törést. Az ortopéd szakorvos szerint fontos, hogy ez megtörténjen, hiszen csonttörés nélkül is kialakulhat súlyos károsodás a bokában: az ugró csont porcának megsérülése esetén porcelhalás is kialakulhat, ez pedig hosszabb távon a mozgás beszűkülését is okozhatja.

„Ha olyan mértékű a porc károsodása, akkor a sérülés után még hat héttel is duzzadt a boka, a terhelhetősége egyre csökken. Ilyenkor szükség van a röntgennél részletgazdagabb képalkotói vizsgálatra, MR-re” – tette hozzá az ortopéd szakorvos.

A panaszokkal foglalkozni kell, hiszen a porckárosodás korai kopáshoz vezethet, idővel pedig minden lépés fájdalmas lehet. A bokarándulást komolyan kell venni és ilyen esetekben tanácsos bokarögzítőt viselni egy ideig, hiszen stabilizálni tudjuk a megnyúlt szalagrendszert. Ha ezt nem tesszük, egyre gyakrabban, akár minden lépésnél kificamodhat és aláfordulhat a bokánk.

Fontos a megfelelő utókezelés is: komplex fizioterápiával fel lehet oldani az izomletapadást, amely a rögzítés miatt kialakult. Az izomzat és a szalagrendszer megerősödése és teljes funkciójának visszanyerése leginkább négy-hat hét alatt érhető el, a gyógytorna, bokastabilizáló tréning és úszás lehet rá a legjobb megoldás.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.