Menü

Milyen színű autóval utazzunk?

Szingapúrban felmérést készítettek a taxik színe és a baleseti kockázat összefüggésének vizsgálatára. Kiderült, hogy az autók színe befolyásolja a baleseti kockázatot.

A 36 hónapos vizsgálati időszakban a sárga taxik 9%-kal kevesebbszer karamboloztak, mint a kék színűek. A tanulmány szerzői szerint ez a felfedezés a jövőben jelentős szerepet játszhat a közlekedési eszközök színének megválasztása során, e mellett életeket menthet, és rengeteg pénzt is spórolhatunk vele.


Hoppá! A kék taxik kevésbé biztonságosak!

Korábbi vizsgálatokban is bebizonyosodott már, hogy bizonyos színű autók kevesebbszer szenvednek balesetet. Habár ezeknek a kutatásoknak van egyfajta fő sodorvonaluk, ugyanis nem tudnak különbséget tenni a valódi biztonságosság és az önbeteljesítő jóslatok között. Ha az emberek azt gondolják, hogy a fehér autók biztonságosabbak, mint a pirosak, akkor a biztonságtudatos vezetők inkább fehér színű járműveket fognak vásárolni, és valóban kevesebb alkalommal szenvednek balesetet, mint a gyorsaság kedvelői, akik inkább piros autót választanak.

Szingapúrban két taxitársaság versenyzett egymással, az egyik sárga, a másik kék autókat használt, a kettő azonban egybeolvadt. Azok a sofőrök, akik mindkét színű autót vezetni szokták, sokkal kevesebbszer szenvedtek balesetet a sárga színű autókban.


A sárga színű taxikkal ritkábban szenvednek baleseteket

2012 és 2014. között 1000 sárga színű taxira 65,6 balesetet jutott havonta, a kék színűek esetén ez a szám 71,7 volt. A kutatóknak sikerült korrigálniuk az átlagsebességre és arra az időre, amit az autók ténylegesen az úton töltöttek, tehát ezeket a befolyásoló faktorokat ki tudták zárni. A szerző azzal magyarázza a helyzetet, hogy a sárga színű autókat az emberek jobban észreveszik. Ha a biztonságra törekedve innentől kezdve mindenki sárga színű autót fog választani, akkor ez az összefüggés el fog tűnni.

A sárga taxik 1907 óta népszerűek, amikor rájöttek, hogy kifejezetten feltűnőek a fekete színű Ford T modellek között, amelyek akkor domináltak az utakon. A sárga színű autókkal így könnyebb volt utasokat találni, és az utasok maguk is könnyebben kiszúrták a taxikat.

Ha ezt követően túl sok ember választ sárga autót, akkor egy idő után a kék járműveket lesz könnyebb észrevenni, így azok válnak biztonságosabbá. Most még viszont nagyon távol vagyunk attól a ponttól.

Forrás: www.iflscience.com

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.