Menü

Házi sajtok reneszánsza

Újra elterjedni látszanak a kézműves, házi készítésű élelmiszerek. Napról napra több termelői és biopiac jelenik meg, és már olyan vásárokban is árulni kezdik portékáikat a készítők, ahol jó ideig csak kínai termékeket lehetett kapni. Ez azt jelzi, hogy nő a felvevőkör, ami nem is csoda, hisz egyre nagyobb a szakadék a bolti és a saját készítésű termékek között. Az élelmiszeripar mára olyan mértéket öltött, hogy a vásárlók elborzadva olvassák a termékek összetevőlistáját. Persze a piac részben a vásárlói igényekre reflektál, no és persze elsődleges cél a profit. Legtöbbek friss(nek látszó), mégis sokáig eltartható élelmiszereket keresnek, hiszen az időnk kevés (például hogy minden nap friss termékeket vásároljunk, amit aztán gyorsan elfogyasztunk), azonban az elvárásaink megmaradtak.

A tudatos vásárlók viszont - persze kis túlzással - , azt állítják: a bolti termékek nagy része szinte "műanyag". Az egészségre törekvők igényeit nehezen elégíti ki a nagyüzemi, ipari gyártás, hiszen a most leírt célzatú, hasznot hozó, de sokáig eltartató és állagát megőrző élelmiszerek gyártásra vannak berendezkedve. De mégis, azon vásárlók száma egyre szaporodik, akik odafigyelnek rá, hogy mit tesznek a kosarukba és mit esznek. Ők már kevés olyan terméket találnak az átlagos boltok polcain, amik megfelelnek az igényeiknek. Ezért lehet az, hogy néha már a nagy áruházláncok is helyet adnak az őstermelőknek, készítőknek. Ha nem is a sorok között, de külön standokon vásárolhatunk házi savanyúságot, vagy éppen sajtot és más tejterméket.

Az ipari élelmiszereket fogyasztva szép lassan elfelejtettük a klasszikus ételek valódi ízét és állagát. Nem tűnik fel, hogy a vaj színe világosabb, a tejföl krémesebb és folyékonyabb, a sajt kevésbé rugalmas, ha házilag készül. Az ízük viszont sokkal érdekesebb, valódibb. Azt is mondhatnánk, hogy finomabb, de ezzel nem ért egyet mindenki - például az ízfokozókon nevelkedett fiatal generáció sok tagja. Meglepődnénk, ha ismernénk az eljárásbeli különbségeket. A bolti "füstölt" sajtokat például nem füstölik a valóságban, hanem például füstaromában áztatják.

Tény és való, hogy ha házi készítésű élelmiszereket szeretnénk fogyasztani, akkor másfajta vásárlási és felhasználási üzemmódra kell berendezkedni. A sajtok példájánál maradva a házi sajtok íze az érési folyamattal változik, s persze hamarabb megromlanak, mint a tartósítószerrel készült bolti társaik. Persze minden megoldható, például ha többet szeretnénk vásárolni, de nem tudunk mindent felhasználni, akkor a többit lefagyaszthatjuk, s csak egy nappal előbb elővesszük a mélyhűtőből. Higgyük el, megéri változtatni szokásainkon az egészségünk érdekében! Testünk ugyanis jól érzékeli, hogy "tiszta" élelmiszereket fogyasztunk-e.

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.

A kefír jótékony hatásai

Tudtad, hogy a kefir nem csak a fogyásban, de a rák megelőzésében is segíthet? De ezeken kívül még jó néhány pozitív hatása van a szervezetdere, ha rendszeresen fogyasztod!

Zöldségek zöldjei, melyeket nem szabad kidobni

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!