Házi sajtok reneszánsza
- Dátum: 2017.04.18., 13:00
- biopiac, élelmiszer, élelmiszeripar, étel, házi sajt, őstermelő, sajt, tartósítószer, termelői piac
Újra elterjedni látszanak a kézműves, házi készítésű élelmiszerek. Napról napra több termelői és biopiac jelenik meg, és már olyan vásárokban is árulni kezdik portékáikat a készítők, ahol jó ideig csak kínai termékeket lehetett kapni. Ez azt jelzi, hogy nő a felvevőkör, ami nem is csoda, hisz egyre nagyobb a szakadék a bolti és a saját készítésű termékek között. Az élelmiszeripar mára olyan mértéket öltött, hogy a vásárlók elborzadva olvassák a termékek összetevőlistáját. Persze a piac részben a vásárlói igényekre reflektál, no és persze elsődleges cél a profit. Legtöbbek friss(nek látszó), mégis sokáig eltartható élelmiszereket keresnek, hiszen az időnk kevés (például hogy minden nap friss termékeket vásároljunk, amit aztán gyorsan elfogyasztunk), azonban az elvárásaink megmaradtak.
A tudatos vásárlók viszont - persze kis túlzással - , azt állítják: a bolti termékek nagy része szinte "műanyag". Az egészségre törekvők igényeit nehezen elégíti ki a nagyüzemi, ipari gyártás, hiszen a most leírt célzatú, hasznot hozó, de sokáig eltartató és állagát megőrző élelmiszerek gyártásra vannak berendezkedve. De mégis, azon vásárlók száma egyre szaporodik, akik odafigyelnek rá, hogy mit tesznek a kosarukba és mit esznek. Ők már kevés olyan terméket találnak az átlagos boltok polcain, amik megfelelnek az igényeiknek. Ezért lehet az, hogy néha már a nagy áruházláncok is helyet adnak az őstermelőknek, készítőknek. Ha nem is a sorok között, de külön standokon vásárolhatunk házi savanyúságot, vagy éppen sajtot és más tejterméket.
Az ipari élelmiszereket fogyasztva szép lassan elfelejtettük a klasszikus ételek valódi ízét és állagát. Nem tűnik fel, hogy a vaj színe világosabb, a tejföl krémesebb és folyékonyabb, a sajt kevésbé rugalmas, ha házilag készül. Az ízük viszont sokkal érdekesebb, valódibb. Azt is mondhatnánk, hogy finomabb, de ezzel nem ért egyet mindenki - például az ízfokozókon nevelkedett fiatal generáció sok tagja. Meglepődnénk, ha ismernénk az eljárásbeli különbségeket. A bolti "füstölt" sajtokat például nem füstölik a valóságban, hanem például füstaromában áztatják.
Tény és való, hogy ha házi készítésű élelmiszereket szeretnénk fogyasztani, akkor másfajta vásárlási és felhasználási üzemmódra kell berendezkedni. A sajtok példájánál maradva a házi sajtok íze az érési folyamattal változik, s persze hamarabb megromlanak, mint a tartósítószerrel készült bolti társaik. Persze minden megoldható, például ha többet szeretnénk vásárolni, de nem tudunk mindent felhasználni, akkor a többit lefagyaszthatjuk, s csak egy nappal előbb elővesszük a mélyhűtőből. Higgyük el, megéri változtatni szokásainkon az egészségünk érdekében! Testünk ugyanis jól érzékeli, hogy "tiszta" élelmiszereket fogyasztunk-e.
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.
Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.
Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.