Menü

Önfejlesztés – Igény az értelmi fejlődésre

Habár elménk szép minőségben engedélyezi számunkra az élményeket és emberségünk kifejezését, ez korlátokkal és kihívásokkal jár együtt. Az elme az énközpontúság helye, nem tudja megvizsgálni az okokat, nem tudja értékelni a bizonyítékokat. Nem tudja kritikusan megítélni a különböző kimeneteleket, nem tud stratégiákat létrehozni a különleges célokért, nem tudja megjósolni a következményeket. Az elme négy alapvető aspektussal rendelkezik, amelyeket, ha nem gondoznak, káros hatással lehetnek az emberi életre:

- tetszés és nem tetszés,
- kalandozás a múltban és a jövőben,
- vágyak,
- kötődés.

Ha a tetszések és nem tetszések befolyása alatt élünk, az elme nem reális elvárásokat gyárt. Ha ezek az állandó elvárások találkoznak az örökké változó világgal, az elme megtapasztalja az elkerülhetetlen súrlódást és csalódást. Továbbá, amit szeretünk vagy nem szeretünk, nincs semmilyen elengedhetetlen kapcsolattal a valódi és legkedvesebb érdeklődésünkkel. Ha megengedjük, hogy a választásainkat egyedül a tetszés-nem tetszés alapján hozzuk létre, az a saját boldogságunk megzavarását fogja eredményezni.

Az elme természetes hajlandósága, hogy kalandozik a múltban és a jövőben. Így előfordulhat, hogy nem tudunk maximális odafigyeléssel koncentrálni a jelen feladatra. Továbbá értékes mentális energiákat fordítunk terméketlen gondolatokra, érzésekre, cselekvésekre. A kalandozó elmével való együttélés frusztráló, fáradttá tesz minket.

A vágy egy általunk értékelt tárgytól való szeparáció érzését jelenti, így egyfajta mentális izgatottság érzését kelti. A beteljesületlen vágyat a stressz vagy szenvedés definíciójának is gondolhatjuk. A vágy emellett még végtelen is. A vágy beteljesülése nem csendesíti el a vágyat – az mindig újraéled. Ezáltal, ha engedjük, hogy az életünket az irányíthatatlan vágyak vezessék, állandó stresszt okozunk magunknak.

A kötődés mentális kötelék egy tárgyhoz vagy egy személyhez. Az elme függni kezd a tárgytól vagy a személytől azért, hogy a biztonság és stabilitás érzését tudhassa magáénak. A pszichológiai szabadság így elveszett, ahogy megengedjük, hogy érzelmeinket a külső körülményekben bekövetkező változások határozzák meg. Az elme azonban nem képes arra, hogy a szomorúságot mint változást befogadja.

A legfontosabb kihívás tehát, amivel találkozunk, hogy dűlőre jussunk a saját elménkkel. Az elmét nem tudjuk „önkorrigálni” vagy „önkormányozni”. Csak egy fejlett értelem értheti meg az elme természetét, figyelheti meg a működését, és vezetheti megfelelően. Ugyanolyan egészségtelen hagyni, hogy az elménk féktelen befolyást gyakoroljon az életünkre, mint gátolni vagy agresszíven lecsendesíteni azt. Az elme és az értelem közötti kapcsolatot úgy mutathatnánk be, mint a szülő és a gyermek kapcsolatát. A gyermek természetével alapvetően nincs semmi gond, viszont nem rendelkezik önkormányozásra vagy önellátásra való képességgel. Ha magára hagyjuk, rengeteg káros cselekvést fog magáénak tudni. A gyermeknek egy felnőtt megfigyelése és gondoskodó vezetése alatt kell maradnia. Ugyanígy, ha az elme értelmi vezetés nélkül marad, szellemi zavartság alakulhat ki, amely kapcsolatba lép a gondolkodásra való képességgel, a stratégia kialakítására alkalmas képességgel, a választási képességgel; gátolja a cselekvések gyakorlott végrehajtását, és gyengíti a kapcsolatot és az empátiára való képességet másokkal.

Forrás: vedantala.org

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Vágyódás az elérhetetlenre

Egyszer mindannyiunk életében előfordul, hogy olyasvalaki, vagy olyasvalami iránt érzünk vonzalmat, aki és ami biztosan felforgatná az életünket. A főnökünk, a legjobb barátunk ismerőse, exe, vagy valamilyen materiális tárgyi dolog is lehet. Mindannyian ebbe a bizonyos „tiltott gyümölcs” kategóriába tartoznak: az ábrándozás csábító lehet, a következmények azonban már kevésbé. De mihez kezdhetünk ezekkel az érzésekkel? Hogyan lehet ezen érzelmeket újból és újból megélni, valamint kezelni?

Flegmatikus személyiség jellemzői

A flegmatikus személyiség konfliktuskerülő, nyugalmas, rohanástól és feszültségektől mentes életmódot folytat, s mindent elkövet azért, hogy ezt meg is őrizze. Soha nem száll szembe senkivel, egyszerűen csak úgy alakítja az életét, ahogy az neki jó legyen.