Menü

Szívünk örökre is megtört maradhat

Nem olyan régen írtunk a megtört szív szindrómáról, amelyet tudományosabb nevén Takotsubo-szindrómának neveznek. Egy újabb tanulmány szerint ez a szindróma a testben maradandó károsodást is okozhat. Például, ha egy szerettünk eltávozik az élők sorából, megfigyelték, hogy az emberi szív kevésbé hatékonyan működik.

A vizsgálatokba 52, 28 és 87 év közötti pácienst vontak be. Az MRI felvételek elemzése során kiderült, hogy a szindróma maradandó módon befolyásolja a szívet pumpafunkciója ellátásában. Korábban azt gondolták, hogy a szindrómával küzdő emberek orvosi beavatkozás nélkül is képesek teljesen felgyógyulni, azonban a vizsgálat során kiderült, hogy a betegség utóhatásai tovább tartanak, mint gondolták. Az izom megfelelő mozgását ugyanis befolyásolja a betegség megléte.

Az újonnan megjelenő vizsgálati eredmények bebizonyították, hogy ez a szindróma nem is annyira ritka, mint eddig gondolták, tehát a szívre és annak gazdájára gyakorolt hatása kiemelkedően fontos.

A BBC információi szerint a Takotsubo-szindrómával küzdő betegek 3-17%-a hal meg a diagnózist követő öt éven belül. Az Egyesült Királyságban körülbelül 3000 ember küzd a kórral, közülük 90% nő.

A jelen tanulmány eredményei szerint a betegségben szenvedők a gyógyulást követően körülbelül 4 hónapig bírnak valamiféle abnormális szívfunkció működéssel. A szíven még egyfajta hegesedés is megfigyelhető ilyenkor. Ennek kialakulása viszont még az említett 4 hónapnál is hosszabb időt vehet igénybe, de előfordulhat az is, hogy a jelen terápiás lehetőségek mellett nem gyógyul teljesen. Ezért lenne minél sürgetőbb az új kezelési módok megtalálása.

Egy különösen stresszes pillanat rossz esetben tehát maradandó károsodást is okozhat az egészségünkben. Az idő nem biztos, hogy meggyógyítja a megtört szívet...?

Azért inkább legyünk optimisták, és figyeljünk magunkra!

Felhasznált irodalom: http://www.iflscience.com

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

A disszociatív személyiségzavar jellemzői

Az általános eset az a disszociatív személyiségzavar esetén, hogy az egyik személyiség tisztában van a másik jelenlétével, ismeri, és ezzel együtt tud élni. A másik kialakult személyiség a legtöbb esetben teljesen mások a személyiségjegyei is.