Menü

Használt könyvet olvasni – élménybeszámoló

Sokáig ódzkodtam a használt könyvek vásárlásától, pedig számos előnnyel rendelkezik. Aztán elérkezett az idő, amikor kifogytam az olvasnivalóból, pénzem viszont nem sok volt, de a listámon számos könyvcím sorakozott, amelyek iránt égető vágyat éreztem, hogy elolvashassam őket. Ekkor kezdtem el különböző portálokon keresztül, illetve antikváriumokban könyvet vásárolni. Izgalommal töltött el, hogy várhattam a találkozást egy ismeretlen emberrel, aki valamiért meg akar válni attól a könyvtől, amire én epekedve vágyom.

Izgalmas olvasás közben arra gondolni, hogy nem ismerem a könyv teljes történetét, vajon hol olvasták először, vajon az egyes gyűrődések hol és milyen helyzetekben keletkeztek, a foltok inkább kávéból vagy teából eredeztethetőek.

Jól eső érzés tudni, hogy tettem valamit a környezetemért is, hiszen a használt könyv vásárlásával gyakorlatilag jó sok papír újrahasznosításában vállaltam részt. Természetesen örülök a könyvek szerzői sikereinek, az eladott magas példányszámnak, de kisemberként mégis inkább az tesz boldoggá, ha szerepem van a környezetem megóvásában annyival is, hogy könyveket „hasznosítok újra”.

Kis idő elteltével – amikor úgy érzem az adott kötet már mindent megadott nekem, amit csak tudott – valószínűleg ugyanúgy meg fogok válni régen félve szeretett példányaimtól.

A saját könyvek eladásában egyébként már évekkel ezelőtt jeleskedni kezdtem, hiszen az egyetemi évek alatt a költözések idején gyakran derült fény arra, mennyi értékes, ámde jelentőségét vesztett kötet sorakozik a polcomon. Ilyenkor buzgó üzletasszony módjára több felületen közzétéve megváltam értékes példányaimtól, valószínűleg nagy örömet okozva ezzel ismeretlen emberek számára.

Mindig lenyűgöz, milyen remek ez a körfogás! Pénzt spórolhatunk, embereket és folyamatokat ismerhetünk meg, és még a környezetünk felé is felelősségteljes viselkedést tanúsítunk, miközben tájékozódunk, és megismerjük a világot.

A fanatikus könyvvásárlásom költségei körülbelül a felére csökkentek, de az élmény ugyanúgy megmaradt. Az olvasás mennyisége – ha időnk engedi – pedig gyakorlatilag megduplázódhat ezzel a módszerrel, hiszen ugyanannyi pénzből kétszer annyi könyvet vásárolhatunk!

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Miért jógázzunk rendszeresen? Mit takar a nevető jóga?

A “jóga” szó a szanksztrit “Yuj” szóból származik, ami hozzáadást, egyesülést jelent. Energia, erő és szépség hozzáadása a szellemhez, testhez és lélekhez. A jóga valódi értelme nem más, mint az elme lecsendesítése a nyugalom és az önmegvalósítás eléréséhez.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!