Menü

Használt könyvet olvasni – élménybeszámoló

Sokáig ódzkodtam a használt könyvek vásárlásától, pedig számos előnnyel rendelkezik. Aztán elérkezett az idő, amikor kifogytam az olvasnivalóból, pénzem viszont nem sok volt, de a listámon számos könyvcím sorakozott, amelyek iránt égető vágyat éreztem, hogy elolvashassam őket. Ekkor kezdtem el különböző portálokon keresztül, illetve antikváriumokban könyvet vásárolni. Izgalommal töltött el, hogy várhattam a találkozást egy ismeretlen emberrel, aki valamiért meg akar válni attól a könyvtől, amire én epekedve vágyom.

Izgalmas olvasás közben arra gondolni, hogy nem ismerem a könyv teljes történetét, vajon hol olvasták először, vajon az egyes gyűrődések hol és milyen helyzetekben keletkeztek, a foltok inkább kávéból vagy teából eredeztethetőek.

Jól eső érzés tudni, hogy tettem valamit a környezetemért is, hiszen a használt könyv vásárlásával gyakorlatilag jó sok papír újrahasznosításában vállaltam részt. Természetesen örülök a könyvek szerzői sikereinek, az eladott magas példányszámnak, de kisemberként mégis inkább az tesz boldoggá, ha szerepem van a környezetem megóvásában annyival is, hogy könyveket „hasznosítok újra”.

Kis idő elteltével – amikor úgy érzem az adott kötet már mindent megadott nekem, amit csak tudott – valószínűleg ugyanúgy meg fogok válni régen félve szeretett példányaimtól.

A saját könyvek eladásában egyébként már évekkel ezelőtt jeleskedni kezdtem, hiszen az egyetemi évek alatt a költözések idején gyakran derült fény arra, mennyi értékes, ámde jelentőségét vesztett kötet sorakozik a polcomon. Ilyenkor buzgó üzletasszony módjára több felületen közzétéve megváltam értékes példányaimtól, valószínűleg nagy örömet okozva ezzel ismeretlen emberek számára.

Mindig lenyűgöz, milyen remek ez a körfogás! Pénzt spórolhatunk, embereket és folyamatokat ismerhetünk meg, és még a környezetünk felé is felelősségteljes viselkedést tanúsítunk, miközben tájékozódunk, és megismerjük a világot.

A fanatikus könyvvásárlásom költségei körülbelül a felére csökkentek, de az élmény ugyanúgy megmaradt. Az olvasás mennyisége – ha időnk engedi – pedig gyakorlatilag megduplázódhat ezzel a módszerrel, hiszen ugyanannyi pénzből kétszer annyi könyvet vásárolhatunk!

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?