Menü

Az elhízás nem csak életmódfüggő?

Látszólag egyszerű: azok, akik sokat esznek, elhíznak. Ezzel szemben a valóság sokkal bonyolultabb, hiszen sok nagyevő mégsem hízik el. Akkor mi is történik? Nézzük a géneket! Az elhízás okai nyilvánvalóan genetikailag meghatározottak, hiszen az anyagcsere-folyamatokat irányító tényezők gének működéséhez kötöttek.

Van olyan, hogy kövér gén?

Tudományos szaklapban jelent meg a nagy érdeklődést kiváltó felfedezés: egereknél megtalálták a testtömeg szabályozását irányító gént, amelyet az angol obese (kövér) szóból, ob génnek neveztek el. A gén a leptinnek nevezett fehérje szintézisét kódolja a zsírszövet, a méhlepény és a gyomor sejtjeiben. Ezt a fehérjét öröklöttek kövér egereknek (amelyeknek nincs ob génjük) adva fogyást, a testzsír felhasználását, kevesebb táplálékfelvételt, alacsonyabb vércukor és inzulinszintet figyeltek meg.

Normál állatoknál, melyeknek van ob génjük és így leptinjük is, a készítmény számottevő változást nem okozott. A leptin jelentősen befolyásolja az anyagcserét, az étvágyat, a belső elválasztású mirigyek működését, szabályozza a zsírraktárakat, az energia-egyensúlyt és hatását valószínűleg a központi idegrendszeren keresztül fejti ki. A leptin a zsírszövet hírnökeként tudósítja az agyat a táplálék felvételének szükségességéről: ha sok van belőle, csökken az étvágy, ha kevés, megjelenik az éhségérzet.

Nem ilyen egyszerű…

További vizsgálatok kimutatták, hogy egereknél még legalább két gén vesz részt a testtömeg szabályozásában. Embernél az elhízás számos más – egyes kutatók szerint legalább 30 – gén működésének (vagy nem működésének) következménye, amelyhez még a környezeti befolyások is társulnak.

A környezet szerepe

A gének hatásának kifejeződését befolyásolja maga a táplálék is. Az egészen fiatal korban elszenvedett táplálék-megszorítás az élet további részén csökkent mértékű táplálékfelvételt okoz. Embernél a leptin termelődésének a szintje magas, de ennek ellenére létrejön az elhízás. Ennek oka lehet az agyi receptorok leptint felismerő képességének hibája. Ekkor a leptin hatástalan.

A környezet szerepét emelik ki azok a vizsgálatok, amelyek során adoptált, tehát genetikailag nem rokon és szülő-utód viszonyban biológiailag kapcsolt gyermekeket figyeltek meg. A két csoport között nem volt értékelhető különbség, a gyermekek annál kövérebbek voltak, minél elhízottabbak voltak a valódi, vagy nevelőszülők abban a családban, ahol éltek. A kövér szülők háztartásában a kosztolás bőségesebb és ez a túltáplálás gyarapítja a zsírraktárakat.

A helyes táplálás fontossága

Gyermekeknél a zsír tárolására szolgáló zsírsejtek száma gyarapszik és a felnőttkori szintet 10-12 éves korban éri el. Kövér gyermekeknél ez a folyamat intenzívebb, több zsírsejtjük van és az ezekben felhalmozott zsír mennyisége is több. A felnőtteknél bekövetkező elhízásnál a zsírsejtek száma nem változik, csak a felhalmozódott zsír mennyisége. Nyilvánvalóan azok, akiknél gyermekkorukban több zsírsejt alakult ki, könnyebben válnak kövérré.

Különösen a zsiradékokra kell ügyelni. A táplálék zsírja könnyen, kis energia-befektetéssel raktározódik, míg pl. a szénhidrátokból csak nagy ráfordítással képződik a zsír, az átalakításnál sok energia vész el, így kevesebb raktározódhat. Az édességek e szempontból éppen a bennük foglalt zsír (tortakrémek, tejszín, csokoládé) miatt veszedelmesek, nem cukor- vagy keményítőtartalmuk miatt.

Az alapvető következtetés tehát, hogy a gének lehetővé teszik az elhízást, de nem a génektől hízunk el, hanem attól, amit megeszünk. Erről részletek a következő cikkünkben, kattints IDE.

A rage baiting jelensége és működése

Biztosan sokan találkozunk a közösségi médiás görgetés közben dühítő tartalmakkal. Úgymond van az internetnek egy sötét része, ahol az indulatot kiváltó videók tömkelege nem véletlen baleset, hanem tudatosan előállított termék. Legyenek ezek közúti balesetes klipek, állatkínzás vagy valamilyen látványos társadalmi normaszegés formájában.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.

Eső a Balatonnál? Így mentsd meg a nyaralást rossz időben

Balaton, július – mindenki napfényt, csobbanást és fagyit remél egy balatoni nyaraláson. De mi van akkor, ha beborul az ég, és a napokat eső, szél vagy hidegebb idő kíséri? Pánik helyett jöjjön a B-terv – mert a rossz idő nem jelenti azt, hogy unalmas napok várnak ránk.

Tisztelet a teremben: Amit minden sportolónak tudnia kell

Nincs írott szabály a konditermi viselkedésre, mégis van egyfajta etikett, amit illik vagy illene egy edzőteremben betartani, a zökkenőmentes egymás mellett edzés érdekében.

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?