Menü

Az elhízás nem csak életmódfüggő?

Látszólag egyszerű: azok, akik sokat esznek, elhíznak. Ezzel szemben a valóság sokkal bonyolultabb, hiszen sok nagyevő mégsem hízik el. Akkor mi is történik? Nézzük a géneket! Az elhízás okai nyilvánvalóan genetikailag meghatározottak, hiszen az anyagcsere-folyamatokat irányító tényezők gének működéséhez kötöttek.

Van olyan, hogy kövér gén?

Tudományos szaklapban jelent meg a nagy érdeklődést kiváltó felfedezés: egereknél megtalálták a testtömeg szabályozását irányító gént, amelyet az angol obese (kövér) szóból, ob génnek neveztek el. A gén a leptinnek nevezett fehérje szintézisét kódolja a zsírszövet, a méhlepény és a gyomor sejtjeiben. Ezt a fehérjét öröklöttek kövér egereknek (amelyeknek nincs ob génjük) adva fogyást, a testzsír felhasználását, kevesebb táplálékfelvételt, alacsonyabb vércukor és inzulinszintet figyeltek meg.

Normál állatoknál, melyeknek van ob génjük és így leptinjük is, a készítmény számottevő változást nem okozott. A leptin jelentősen befolyásolja az anyagcserét, az étvágyat, a belső elválasztású mirigyek működését, szabályozza a zsírraktárakat, az energia-egyensúlyt és hatását valószínűleg a központi idegrendszeren keresztül fejti ki. A leptin a zsírszövet hírnökeként tudósítja az agyat a táplálék felvételének szükségességéről: ha sok van belőle, csökken az étvágy, ha kevés, megjelenik az éhségérzet.

Nem ilyen egyszerű…

További vizsgálatok kimutatták, hogy egereknél még legalább két gén vesz részt a testtömeg szabályozásában. Embernél az elhízás számos más – egyes kutatók szerint legalább 30 – gén működésének (vagy nem működésének) következménye, amelyhez még a környezeti befolyások is társulnak.

A környezet szerepe

A gének hatásának kifejeződését befolyásolja maga a táplálék is. Az egészen fiatal korban elszenvedett táplálék-megszorítás az élet további részén csökkent mértékű táplálékfelvételt okoz. Embernél a leptin termelődésének a szintje magas, de ennek ellenére létrejön az elhízás. Ennek oka lehet az agyi receptorok leptint felismerő képességének hibája. Ekkor a leptin hatástalan.

A környezet szerepét emelik ki azok a vizsgálatok, amelyek során adoptált, tehát genetikailag nem rokon és szülő-utód viszonyban biológiailag kapcsolt gyermekeket figyeltek meg. A két csoport között nem volt értékelhető különbség, a gyermekek annál kövérebbek voltak, minél elhízottabbak voltak a valódi, vagy nevelőszülők abban a családban, ahol éltek. A kövér szülők háztartásában a kosztolás bőségesebb és ez a túltáplálás gyarapítja a zsírraktárakat.

A helyes táplálás fontossága

Gyermekeknél a zsír tárolására szolgáló zsírsejtek száma gyarapszik és a felnőttkori szintet 10-12 éves korban éri el. Kövér gyermekeknél ez a folyamat intenzívebb, több zsírsejtjük van és az ezekben felhalmozott zsír mennyisége is több. A felnőtteknél bekövetkező elhízásnál a zsírsejtek száma nem változik, csak a felhalmozódott zsír mennyisége. Nyilvánvalóan azok, akiknél gyermekkorukban több zsírsejt alakult ki, könnyebben válnak kövérré.

Különösen a zsiradékokra kell ügyelni. A táplálék zsírja könnyen, kis energia-befektetéssel raktározódik, míg pl. a szénhidrátokból csak nagy ráfordítással képződik a zsír, az átalakításnál sok energia vész el, így kevesebb raktározódhat. Az édességek e szempontból éppen a bennük foglalt zsír (tortakrémek, tejszín, csokoládé) miatt veszedelmesek, nem cukor- vagy keményítőtartalmuk miatt.

Az alapvető következtetés tehát, hogy a gének lehetővé teszik az elhízást, de nem a génektől hízunk el, hanem attól, amit megeszünk. Erről részletek a következő cikkünkben, kattints IDE.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

Advent: a lassulás művészete egy zajos világban

Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.

Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?

A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.