Menü

Kutatás: minden ötödik akne heget hagy maga után

Ha kezeljük kisebb, ha nyomkodjuk nagyobb az esély a hegre

Klinikai vizsgálatok szerint legalább minden ötödik esetben – egyes tanulmányok szerint akár 95 százalékában – maradnak hegek a bőrön az akne után, amely ma az egyik leggyakoribb, az emberek 60-70 százalékánál jelentkező bőrbetegség. A maradandó hegek kialakulása sok esetben megelőzhető lenne az akne mielőbbi kezelésével, illetve kinyomásának mellőzésével. Akkor sem kell kétségbe esni, ha a heg már kialakult, egyes hegtípusok ugyanis kozmetikai készítményekkel is javíthatók, míg az atrophiás hegeknél csak az orvosi kezelés lehetséges.

Az akne népbetegség, tíz emberből élete során 6-7 esetben szinte biztosan jelentkezik. Kialakulásában alapvető a genetikusan meghatározott hormonrendszer szerepe: a fokozott faggyútermelés legerősebb serkentői a férfi nemi hormonok, az androgének. Jelentősen befolyásolja az akne kifejlődését, hogy az illetőben mennyi férfi nemi hormon termelődik és azokra milyen mértékben reagálnak a faggyúmirigyek, mivel fokozott működésük nyomán a bőr zsírosabb lesz. Ha mindkét szülőnek volt aknéja, akkor a gyermekének 75 százalékban, míg egy szülő aknéja esetében 25 százalékban van esélye akne kialakulására. Az akne azokon a területeken alakul ki, ahol a faggyúmirigyek a legnagyobb számban fordulnak elő, vagyis az arcon, valamint a mellkas és a hát felső harmadában.

Ha nem alakul ki gyulladás, az akne nyom nélkül elmúlik, gyulladás esetén viszont egyik legrosszabb következménye a hegesedés, amely a kollagén rostok károsodása miatt alakul ki, és maradandó nyomokat hagyhat a páciensek bőrén. Dr. Schmelás Attila bőrgyógyász kiemelte, hogy a hegek ugyan nem az akne kinyomása miatt képződnek, de az megnöveli a heg kialakulásának valószínűségét, sőt a kiterjedését is. A kinyomás következtében ugyanis a gyulladt szövetek a környező ép bőrbe jutnak, így nagyobb területen alakul ki gyulladás és képződik heg.

„Minél később történik kezelés, annál kifejezettebb a hegesedés, ezért fontos az akne időben történő, hatásos kezelése, amely csökkenti a hegek előfordulásának gyakoriságát” – hangsúlyozza dr. Schmelás Attila. Nagyon eltérő adatok vannak arra vonatkozóan, hogy milyen gyakorisággal alakulnak ki hegek. Az egyik szélsőség szerint az esetek 95%-ban, míg más tanulmányban a hölgyeknél 14, míg a fiúknál 11 százalék volt az előfordulási gyakoriság. A bőrgyógyász tapasztalatai szerint reálisabb egy másik adat, amely szerint az esetek 20 százalékában alakulnak ki hegek.

Az akne után három típusú heg alakulhat ki: az úgynevezett atrophiás (besüppedő) heget szövethiány okozza, ez esetben a gyulladás hatására lebomlanak a kollagén rostok és a zsírszövet, így kis mélyedések alakulnak ki a bőrön. Ennek ellentéte, a szövetszaporulat is hegesedést okoz: egyik típusa a hypertrophiás (túlburjánzó) heg, ahol a heg nem haladja meg az eredeti aknés léziót. A keloid a harmadik hegtípus, ez meghaladja az eredeti aknés léziót. Főleg férfiaknál látható, a mellkason, a háton és a vállakon fordul elő és fájdalmat, viszketést, égő érzést okoz. A keloid spontán nem fejlődik vissza, viszont a tünetek enyhíthetőek megfelelő kezeléssel. A már kialakult, gyógyult hegek kezelésére, halványítására kozmetikai készítmények alkalmazása is indokolt. A legfontosabb, hogy azt mielőbb elkezdjék, mert az idő múlásával a hegesedés erőteljesebbé válik.

Dr. Schmelás Attila szerint a kozmetikai készítményeknek, így a Bio-Oil nevű készítménynek főleg a szövetszaporulatos esetekben, vagyis a túlburjánzó és a keloidos heg kezelésének segítésében lehet szerepe. A Bio-Oil hatásosságát az aknés hegek esetében más vizsgálat, így a Pekingi Egyetem kórházának bőrgyógyászati osztályán végzett tanulmány is megerősítette. A készítmény egyrészt csökkentette a faggyútermelést, illetve használatával csökkent a bőr akne hatására kialakult vörösessége is.

A besüppedő hegek kezelésében ugyanakkor a krémek nem használnak, a hiányzó kollagén rostok pótlása orvosi jellegű eljárásokkal – például lézerrel, vagy dermaroller kezeléssel lehetséges.

A Bio-Oil egy speciális bőrápoló termék, amely olajbázisban oldott növényi kivonatokat és vitaminokat tartalmaz. Segít javítani a striák, hegek és az egyenetlen bőrtónus kinézetét, illetve az öregedő, a száraz és a vízhiányos bőr ápolására is ajánlott. Várandósok és kismamák is biztonsággal használhatják. Arcra és testre egyaránt alkalmazható vegán készítmény, amelyet nem teszteltek állatokon. Különleges és egyedülálló összetevője, a PurCellin Oil, amely megkönnyíti a vitaminok és növényi kivonatok felszívódását és hígabbá teszi a termék állagát. Így a Bio-Oil nem zsírosítja a bőrt, valamint bizonyítottan nem tömíti el a pórusokat.

A Bio-Oil a dél-afrikai német vegyész, Dieter Beier életműve. Beier az 1970-es években kezdte kutatni személyes indíttatásból az olaj alapú bőrápoló termékeket a Bio-Oil gyártója, a Union Swiss akkori tulajdonosaként. A Bio-Oilt 1987-ben találta fel, ami 2002-ben nemzetközi forgalomba került és eddig több, mint 280 alkalommal nyert bőrápolással kapcsolatos díjat, emellett több, mint 19 országban piacvezető termék a hegek és a striák ápolására.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.