Hogyan vásároljuk és tároljuk az élelmiszereinket?
- Dátum: 2017.10.17., 10:03
- Martinka Dia
- dobozok, dobozolás, egészség, egészséges életmód, élelmiszer, eltarthatóság, fagyasztás, fagyasztó, frissesség, gyümölcsök, hal, hőmérséklet., húsok, hűtő, kész étel, lejárat, szavatosság, szobahőmérséklet, tárolás, tárolóedény, vásárlás, zárható dobozok, zöldségek
A minőségi élelmiszerek kiválasztása a vásárlásnál kezdődik. Fontos, hogy az ételeink alapanyagát megbízható helyről vásároljuk, nézzük meg a csomagolást, s ellenőrizzük a termékek frissességét.
Aki diétázik, pontosan tudja, hogy elengedhetetlen elolvasni az adott élelmiszer összetevőit, beleértve minden apró betűs részt. A fittnek, diétásnak, egészségesnek kikiáltott joghurtok, szörpök, reggelizőpelyhek, kekszek és csokoládék, úgy mint a light majonéz vagy akár a különböző salátaöntetek sokszor tele vannak hozzáadott cukorral, adalékanyagokkal, vagy mesterséges, egészségtelen édesítőszerekkel.
Ha húsokat vásárolunk, különös tekintettel kell lenni a szavatosságra, mindig nézzük meg a lejárati dátumot, azokat a termékeket ne vegyük meg, aminek már a boltban furcsa a külleme, vagy a csomagolása sérült.
A friss hal bőre kemény és rugalmas. Pikkelyei csillogóak, kopoltyúi élénk színűek, alaposan nézzük meg, mielőtt megvásároljuk.
Tejtermékek vásárlásánál szintén alapvető fontosságú megnézni a csomagoláson feltüntetett lejárati dátumot, a termék küllemét, diétában az adott tejtermék zsírtartalmát, hozzáadott cukortartalmát.
A tojás egyik leggyakoribb ételünk, ám mielőtt a kosarunkba kerül, feltétlenül nézzük meg a lejárati dátumot, ha közeli szavatosságú a termék, csak akkor vegyük meg, ha még aznap elkészítjük. Alapvetően hűvös helyen tárolva, kb. 30 napig tartható el a tojás. A frissesség ellenőrzésére kiváló trükk, ha vízbe tesszük, s amennyiben a tojás az edény alján marad, akkor friss. Ha feljön a víz tetejére és lebeg, akkor már ne használjuk fel. Jó módszer az is, ha a fülünkhöz tartva megrázzuk: ha "lötyög", akkor nem friss a tojás.
A vásárlás után a tárolásra is alaposan ügyelnünk kell.
A halak még hűtőben sem tárolhatók sokáig, ezért a halakat készítsük el mihamarabb vagy a megfelelő módon fagyasszuk le a felhasználásig.
A nyers húsokat, zöldséget és tojást a többi élelmiszertől elkülönítve kell tárolni, a zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztás előtt mindig alaposan meg kell mosni. A szeletelt vagy megmosott zöldséget, például a sárgarépát vagy a zellert, de a fejes salátát is hosszú ideig frissen tarthatjuk a hűtőben, ha befőttes üvegekbe tesszük, amelyek aljába egy kis vizet öntünk.
A zöldségeket nem kell feltétlenül zárt helyen tárolnunk. Megfelelő szellőzéssel fa vagy műanyag dobozokban gyakorlatilag bárhol eláll.
A tea és a kávé hosszú ideig megtartja aromáját, ha az eredeti csomagolást jól zárt alufóliával borítjuk be, vagy megfelelően zárható edénybe tesszük.
Az elkészített ételeket sem szabad huzamosabb ideig szobahőmérsékleten tárolni, két órát meghaladó szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet, tegyük hűtőbe, mégpedig lehetőleg lefedve, zárható dobozokban. A készétel hűtve 1-3 napig tárolható biztonságosan. Ez vonatkozik a felbontott konzervekre is.
A hűtőszekrényt tisztítása is elengedhetetlen! Hetente töröljük át a hűtőszekrényünket szódabikarbónás vagy ecetes vízzel.
A hűtő hőmérséklete 0-5°C közé legyen beállítva, a fagyasztó hőmérséklete -18°C vagy az alatti legyen. Nem ajánlott túlzsúfolni a hűtőszekrényt, ha nagyon tele van, akkor érdemes alacsonyabbra venni a hőfokot.
Fontos odafigyelni tehát a vásárlásra és a megfelelő tárolásra, a hűtő tisztán tartására. Az alapvető élelmiszer-biztonsági szabályok betartásával elkerülhetőek az élelmiszer okozta megbetegedések.
Mantrák, hogy kevesebbet szorongj

Valószínűleg minden ember életében vannak olyan helyzetek, amikor eluralkodik rajtuk az idegeskedés és ezt nehéz kezelni. Ebben segíthet pár mantra, ami gondolati úton erősíthet.
Vitaminok a szellemi egészségünkhöz

Testünknek különféle tápanyagokra van szüksége a megfelelő működéshez. Ahogy például az erős csontokhoz kalcium kell, a jó emésztéshez és megfelelő bélműködéshez rostok, úgy az agyunk számára is vannak fontos vitaminok és ásványi anyagok. Melyek a legfontosabb vitaminok és tápanyagok a szellemi egészségünkhöz?
A munkahelyi elégedettség örökös kérdése

Quiet quitting, ghosting, the Great Resignation – mind-mind olyan kifejezések, amik az elmúlt években születtek az állandó hajtás miatti kiégés és az érzelmi kimerültség hatására. A felsoroltak közül hiányzik egy új szó, a happy washing. Ezt a kifejezést azokra a munkahelyekre használják, amik csak úgy tesznek, mintha érdekelné őket a dolgozók jólléte, miközben a légkör toxikus és fojtogató. Azonban mit is jelent ez a valóságban?
A dió részeinek gyógyító hatása

A dió nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is. Nem csak a dióbél használható fel, hanem a termés majdnem minden része.
Mire jó a stresszinterjú?

A kérdés nemcsak az, hogy mire jó a stresszinterjú, hanem az is, hogyan viselkedjünk ilyen helyzetben?