Menü

Hogyan vásároljuk és tároljuk az élelmiszereinket?

A minőségi élelmiszerek kiválasztása a vásárlásnál kezdődik. Fontos, hogy az ételeink alapanyagát megbízható helyről vásároljuk, nézzük meg a csomagolást, s ellenőrizzük a termékek frissességét.

Aki diétázik, pontosan tudja, hogy elengedhetetlen elolvasni az adott élelmiszer összetevőit, beleértve minden apró betűs részt. A fittnek, diétásnak, egészségesnek kikiáltott joghurtok, szörpök, reggelizőpelyhek, kekszek és csokoládék, úgy mint a light majonéz vagy akár a különböző salátaöntetek sokszor tele vannak hozzáadott cukorral, adalékanyagokkal, vagy mesterséges, egészségtelen édesítőszerekkel.

Ha húsokat vásárolunk, különös tekintettel kell lenni a szavatosságra, mindig nézzük meg a lejárati dátumot, azokat a termékeket ne vegyük meg, aminek már a boltban furcsa a külleme, vagy a csomagolása sérült.

A friss hal bőre kemény és rugalmas. Pikkelyei csillogóak, kopoltyúi élénk színűek, alaposan nézzük meg, mielőtt megvásároljuk.

Tejtermékek vásárlásánál szintén alapvető fontosságú megnézni a csomagoláson feltüntetett lejárati dátumot, a termék küllemét, diétában az adott tejtermék zsírtartalmát, hozzáadott cukortartalmát.

A tojás egyik leggyakoribb ételünk, ám mielőtt a kosarunkba kerül, feltétlenül nézzük meg a lejárati dátumot, ha közeli szavatosságú a termék, csak akkor vegyük meg, ha még aznap elkészítjük. Alapvetően hűvös helyen tárolva, kb. 30 napig tartható el a tojás. A frissesség ellenőrzésére kiváló trükk, ha vízbe tesszük, s amennyiben a tojás az edény alján marad, akkor friss. Ha feljön a víz tetejére és lebeg, akkor már ne használjuk fel. Jó módszer az is, ha a fülünkhöz tartva megrázzuk: ha "lötyög", akkor nem friss a tojás.

A vásárlás után a tárolásra is alaposan ügyelnünk kell.

A halak még hűtőben sem tárolhatók sokáig, ezért a halakat készítsük el mihamarabb vagy a megfelelő módon fagyasszuk le a felhasználásig.

A nyers húsokat, zöldséget és tojást a többi élelmiszertől elkülönítve kell tárolni, a zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztás előtt mindig alaposan meg kell mosni. A szeletelt vagy megmosott zöldséget, például a sárgarépát vagy a zellert, de a fejes salátát is hosszú ideig frissen tarthatjuk a hűtőben, ha befőttes üvegekbe tesszük, amelyek aljába egy kis vizet öntünk.

A zöldségeket nem kell feltétlenül zárt helyen tárolnunk. Megfelelő szellőzéssel fa vagy műanyag dobozokban gyakorlatilag bárhol eláll.

A tea és a kávé hosszú ideig megtartja aromáját, ha az eredeti csomagolást jól zárt alufóliával borítjuk be, vagy megfelelően zárható edénybe tesszük.

Az elkészített ételeket sem szabad huzamosabb ideig szobahőmérsékleten tárolni, két órát meghaladó szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet, tegyük hűtőbe, mégpedig lehetőleg lefedve, zárható dobozokban. A készétel hűtve 1-3 napig tárolható biztonságosan. Ez vonatkozik a felbontott konzervekre is.

A hűtőszekrényt tisztítása is elengedhetetlen! Hetente töröljük át a hűtőszekrényünket szódabikarbónás vagy ecetes vízzel.

A hűtő hőmérséklete 0-5°C közé legyen beállítva, a fagyasztó hőmérséklete -18°C vagy az alatti legyen. Nem ajánlott túlzsúfolni a hűtőszekrényt, ha nagyon tele van, akkor érdemes alacsonyabbra venni a hőfokot.

Fontos odafigyelni tehát a vásárlásra és a megfelelő tárolásra, a hűtő tisztán tartására. Az alapvető élelmiszer-biztonsági szabályok betartásával elkerülhetőek az élelmiszer okozta megbetegedések.

Allergia a házi kedvencre – hogyan őrizhető meg az otthon allergénmentesen?

Sok családban a házi kedvencek valódi családtagként élnek velünk, ám sajnos egyre többen küzdenek állatallergiával. Az allergiás tünetek – mint a tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés, köhögés vagy akár asztmás rohamok – nemcsak kényelmetlenek, de hosszú távon komoly problémát is jelenthetnek.

Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.

Albérlet vagy saját lakás? – Mi éri meg jobban?

A magyar fiatalok többsége előbb-utóbb eljut arra a kérdésre, hogy a saját lakás vagy az albérlet a jobb választás. A válasz nem fekete-fehér, mert mindkét opciónak vannak előnyei és hátrányai is. Ráadásul ingatlant venni jelenleg, mint sokan tapasztaljuk, egyre nehezebb. Az árak magasak, a lakosság nagy része pedig a főváros felé orientálódik, miközben a vidéki területek egyre inkább elnéptelenednek.

Tsundoku – az olvasatlan könyvek művészete

Tsundoku – amikor a könyvek gyorsabban gyűlnek, mint ahogy olvasnánk őket? Igen valami ilyesmiről olvastam a neten a minap.

Strandetikett: néhány szabály, hogy ne legyünk a part réme

A strand a kikapcsolódás, a feltöltődés és a közösségi élmények helye. Azonban ahhoz, hogy mindenki jól érezze magát, nem árt betartani néhány alapvető illemszabályt. Ezek nem szigorú törvények, inkább olyan apró figyelmességek, amelyek megteremtik a békés és vidám hangulatot.