Menü

Együnk zöldséget, gyümölcsöt a nyár után is!

Bár a téli időszakban kevesebb lehetőségünk van friss zöldségek, gyümölcsök fogyasztására, mint a tavaszi és nyári hónapokban, a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztására a téli időszakban különösen érdemes odafigyelni, hiszen azok vitamin- és ásványianyag-tartalma hozzájárul immunrendszerünk megfelelő működéséhez.

Első körben a gondolkodásunkat érdemes átállítani „téli üzemmódra” Hiába kapható például paradicsom egész télen, azok íze és vitamintartalma össze sem hasonlítható a nyáron szedett, napérlelte paradicsoméval. Ilyenkor szendvicsfélékhez részestsük előnyben a káposztaféléket (akár friss zöldként a kínai kelt, akár savanyúságként a savanyú káposztát). Főétkezéseinkbe csempészünk minél több zöldséget, hogy a szükséges napi 400 gramm zöldségfogyasztásunk a friss zöldfélék kiesésével is garantált legyen.

A hidegben egyébként is jól esnek a levesek, ezeket igyekezzünk változatosan, sok zöldséggel készíteni. Húslevesek, ragulevesek klasszikus sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé zöldségei is tökéletesek, de még nagyobb tömeget jelentenek a zöldség-krémlevesekben megbúvó zöldségek. A krémlevesek esetében sem kell magas zsírtartalmú tejszínt használni. Elegendő csak némi vajon átpirítani a zöldségeket, majd vízzel felengedni, fűszerezni, puhára főzni és az egészet turmixolni. Így egy magasabb zöldség- és rosttartalmú levest kapunk alacsonyabb zsír és kalóriatartalommal. Tálaláskor szórjuk meg valamilyen olajos maggal, amit hozzá illőnek érzünk (pl.: sütőtök krémleves-tökmag, brokkolikrémleves-mandula, karfiol-leves-karamellizált dió, gombakrémleves-fenyőmag). Ezek zsírtartalma segíti a zöldségekben található zsíroldékony vitaminok felszívódását, és csökkenti a szinte csak szénhidrátot tartalmazó étel glikémiás indexét.

Leveseink készülhetnek akár mirelitből is (pl. brokkoli, karfiol). Ezeket a gyerekek sokszor jobban elfogadják, mint a gyökérzöldséges változatokat. Fűszerezzünk bátran! Melegítő hatású fűszerekkel (fokhagyma, gyömbér, chili) fokozhatjuk kellemes átmelegítő hatásukat, és kiegészíthetjük, pikánsabbá is tehetjük őket. A fűszereken kívül más zöldségeket, esetleg gyümölcsöt is társíthatunk egy-egy zöldséghez. Nagyon finom például a narancsos sütőtök-krémleves, de az almás karfiolkrém leves is ínycsiklandozó étek. Általánosságban elmondható, hogy a finom krémes-állag mellé érdemes némi savasságot hozó alapanyagot társítani. Ugye milyen finom a közkedvelt téli édesség, a gesztenyepüré is a savas karakterű meggyel kombinálva? A család ízlésének megfelelően variáljuk bátran az alapanyagokat, fűszereket!

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?

A csípős paprika hatása a szervezetünkre

Nem mindenki szereti az erős, csípős ízeket, pedig az egyik anyag, amitől erős mondjuk a paprika, igencsak jótékony hatással bír.

Mennyi vizet kellene valójában innunk?

Ha nagyon meleg van, sokat izzadunk vagy ha keményen edzünk és sok folyadékot veszítünk, akkor felborulhat a szervezetben az elektrolitok egyensúlya, ekkor lehetünk dehidratáltak. Mennyi vizet kellene valójában innunk?

A hemokromatózisnál kerülendő élelmiszerek

A hemokromatózis egy olyan genetikai állapot, amely miatt a szervezet túl sok vasat halmoz fel. Ezért fontos a diéta során figyelni arra, hogy mely élelmiszereket kerüljük el, és melyeket ajánlott fogyasztani.

Kimchi, az egészség bomba

Sokféle egészséges ételt ismerünk, melyekkel javíthatjuk életminőségünket, erről a koreaiak is tudnak egy remek receptet. Ismerkedjünk meg a kimchivel.